Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jasná sa už pripravuje na svetovú lyžiarsku elitu
Zdielať na

Jasná sa už pripravuje na svetovú lyžiarsku elitu

JASNÁ / V marci sa po dlhých 32 rokoch na Slovensku uskutoční Svetový pohár v obrovskom slalome. Na túto historickú udalosť sa už teraz v Nízkych Tatrách pripravujú. Organizátori vybrali ostrú, vyše kilometra dlhú trať. Musí byť na sto percent výborne zasnežená.

"Toto je zjazdovka, kde sa pôjde svetový pohár. Budeme ju snežiť na vyššiu vrstvu snehu," opisuje vedúci lyžiarskych tratí v Nízkych Tatrách Martin Kupčo.

Na zjazdovke bude až meter umelého snehu. "Má optimálnu dĺžku a sklon," tvrdí riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

Televízie a časomiera

Na jednom z miest, ktoré bude lukratívne pre divákov ukladajú organizátori káble. "Teraz v novembri sme začali do zeme ukladať optické káble pre televízny prenos a a časomieru," uviedla hovorkyňa Tatry Mountain Resort Zuzana Fabiánová.

Preteky budú v marci a organizátorov by nemal zaskočiť nedostatok snehu. "Štatistiky z minulosti hovoria, že neexistuje také počasie, aby sme v tomto období pri našich zasnežovacích kapacitách nevedeli zasnežiť tento sneh. Istota snehu je, plus bude sa napúšťať sneh vodou, tlakovať," dodáva Hulej.

Lyžovanie počas pretekov

Toho, že by sa počas preteku nedalo v stredisku lyžovať, sa lyžiari báť nemusia. Ostáva im 44 kilometrov ostatných zjazdoviek. V Nizkych Tatrách by mali začať zasnežovať okolo 15. novembra, aby začiatkom decembra mohli spustiť sezónu.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články