Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemáme istú účasť na Svetovom pohári, zato máme motto pre domáce MS 2019
Zdielať na

Nemáme istú účasť na Svetovom pohári, zato máme motto pre domáce MS 2019

BRATISLAVA/TENERIFE / Po dvanástich rokoch sa bude v roku 2016 hrať Svetový pohár v hokeji. Dejiskom turnaja budú kanadské mestá Montreal a Toronto.

"Je isté, že štartovať na Svetovom pohári bude šesť tímov. Ide o Kanadu, USA, Rusko, Česko, Fínsko a Švédsko. Pozvanie ďalších dvoch krajín je výlučne v kompetencii vedenia zámorskej NHL," uviedol na webe Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) jeho prezident Igor Nemeček, ktorý je ako člen exekutívy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) spoločne s Ottom Sýkorom a Jurajom Bakošom na polročnom kongrese svetovej organizácie v Tenerife na Kanárskych ostrovoch.

Na kongrese IIHF sa zároveň definitívne potvrdilo, že na zimných olympijských hrách 2018 v kórejskom Pjongčangu bude hrať dvanásť mužských a osem ženských družstiev. Na budúcoročných majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave sa bude bojovať aj o olympijské miestenky.

"Pre mužský turnaj bude smerodajný svetový renking po budúcoročných majstrovstvách sveta v Česku. Prvých osem tímov bude mať zabezpečenú priamu účasť. Domáca Kórejská republika má istú miestenku. O zostávajúce tri miesta sa pobijú zvyšné krajiny v kvalifikácii v novembri 2016. Čo sa žien týka, pod päť kruhov sa priamo kvalifikujú štyri najlepšie tímy zo svetového renkingu, domáce družstvo má priamu účasť a ďalšie tri krajiny budú musieť hrať rovnako ako muži kvalifikáciu," pridal ďalšiu informáciu na webe SZĽH Igor Nemeček.

Slovenskí muži sú v súčasnom rebríčku IIHF na 8. mieste s 25-bodovým odstupom na siedme Švajčiarsko a 145-bodovým náskokom pred Nórskom. Ženám patrí 12. priečka.

Kandidatúra SR na MS 2019 už má motto

Predstavitelia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) využili účasť na polročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v Tenerife na Kanárskych ostrovoch aj na lobing v rámci kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev sveta 2019. O šampionát sa okrem Slovenska usiluje aj Švajčiarsko. Obe krajiny využili kongres na zviditeľnenie kandidatúr na šampionát. Slovenskí funkcionári informovali členov IIHF, že ich projekt sa nesie v znamení motta "Slovak Republic, Hockey Republic, play again" čiže

"Slovenská republika, hokejová republika, hrá opäť".

"Všetci účastníci kongresu dostali od nás list, v ktorom sú uvedené ciele našej kandidatúry, a rovnako aj ľadovú kocku, v ktorej vnútri je hokejista. Švajčiari sa predviedli odznakmi a brožúrou. O všetkom sa však rozhodne v máji 2015 v Prahe a verím, že úspešnejší budeme v tomto hlasovaní my a nie švajčiarska strana,“ uviedol na webe SZĽH jeho prezident Igor Nemeček.

Kandidáti museli podať svoje prihlášky do 1. septembra. Slovensko usporiadalo svetový šampionát v Bratislave a Košiciach v roku 2011, Švajčiarsko naposledy hostilo hokejový výkvet v roku 2009. Na rozdiel od Švajčiarska 2009 bol šampionát na Slovensku organizačne úspešný. Aj vďaka tomu sa Slováci rozhodli bojovať o turnaj opäť. Ak by to nevyšlo, do úvahy by mohol prísť rok 2020.

Slováci musia do konca roka splniť niektoré podmienky, pripraviť kandidačné knihy i prezentáciu. IIHF vyžaduje do konca roka predloženie rôznej dokumentácie týkajúcej sa miesta turnaja, dopravy či ubytovania. Následne sa projektom bude zaoberať špeciálna komisia, exekutíva a kongres IIHF. Zatiaľ o šampionát žiada SZĽH iba pre krajinu, v ďalšej fáze musí špecifikovať aj mestá.