Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Jasnej sa chystá svetová elita, môže sa vrátiť
Zdielať na

Do Jasnej sa chystá svetová elita, môže sa vrátiť

TATRY / Jasná bude na budúci rok v marci dejiskom veľkého športového sviatku. Slovensko totiž po tridsiatich rokoch opäť organizuje Svetový pohár v alpskom lyžovaní. A je dobré, že medzi tými najlepšími pretekárkami bude mať zastúpenie.

Slovenské reprezentantky v alpskom lyžovaní precestovali celý svet. Na budúci rok na Chopku však po prvý raz v Svetovom pohári okúsia výhodu domáceho prostredia. "Tým pádom, že je to kopec, na ktorom sa nepreteká každý rok, ja sama som na ňom ešte nelyžovala, tak myslím si, že je to určite veľká výhoda," hovorí reprezentantka Veronika Veléz-Zuzulová.

Tú výhodu zväčší aj fakt, že si v Jasnej bude môcť do marca 2016 zatrénovať častejšie ako súperky. Organizátori tvrdia, že pokiaľ ide o trať, už teraz sú stopercentne pripravení. Zasnežiť ju dokážu za každého počasia, aj keď bude 10 stupňov nad nulou.

Spokojnosť s prístupom

"Nahráva im totiž nadmorská výška, ktorá im základný podklad dovolí začať tvoriť už od prvého snehu," informuje riaditeľka pretekov Jana Palovičová. "Jasná privíta stovky ľudí, pokiaľ ide o jednotlivé tímy a oficiálne delegácie a desaťtisíce pokiaľ ide o fanúšikov," hovorí šéf alpského úseku slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Rajčan.

Medzinárodná lyžiarska federácia pri svojich pravidelných kontrolách bola zatiaľ s postupom príprav spokojná.

Pravidelné usporadúvanie

Svetový pohár na Chopku by nemal byť po dlhých rokoch a na dlhé roky prvý a posledný. Slováci majú ambíciu usporadúvať toto podujatie pravidelne.

Téme sa venuje redaktorka Mária Dulaiová:

Súvisiace články