Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Coe zdolal Bubku a je novým prezidentom IAAF
Zdielať na

Coe zdolal Bubku a je novým prezidentom IAAF

PEKING / Najbližšie štyri roky bude dianie vo svetovej atletike riadiť Sebastian Coe.

Delegáti 50. kongresu Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) ho zvolili na stredajšom zasadnutí za nástupcu odchádzajúceho Lamina Diacka. V súboji dvoch viceprezidentov a bývalých olympijských víťazov zdolal Brit Ukrajinca Sergeja Bubku pomerom hlasov 115 ku 92. "V súlade s tradíciou, ktorú obaja v našom športe vyznávame, to bol veľký a čestný boj," povedal po svojom zvolení 58-ročný víťaz v behu na 1500 m z OH 1980 v Moskve a OH 1984 v Los Angeles. Coe je iba šiestym prezidentom v histórii IAAF.

Bubka v následnom hlasovaní aspoň obhájil pozíciu viceprezidenta. Viceprezidentskú štvoricu IAAF doplnili Dahlan Al Hamad (Katar), Alberto Juantorena (Kuba) a Hamad Kalkaba Malboum (Kamerun). Pokladníkom sa stal Španiel José María Odriozola.

Doterajší šéf, Senegalčan Lamine Diack, ktorý viedol atletiku od smrti Prima Nebiola v novembri 1999, po 16 rokoch vo funkcii končí. Na poste prezidenta IAAF ho delegáti kongresov potvrdili v rokoch 2001, 2003, 2007 i 2011.

"Nastala pre nás všetkých veľká chvíľa. Môžem spokojne povedať, že náš šport je v dobrých rukách, ktoré sú schopné pozdvihnúť atletiku na novú úroveň," povedal Diack.