Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skvelé! Velez-Zuzulová po Maribore druhá aj v Aare
Zdielať na

Skvelé! Velez-Zuzulová po Maribore druhá aj v Aare

AARE / Slovenská reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Veronika Velez-Zuzulová obsadila 2. miesto v sobotňajšom slalome Svetového pohára vo švédskom Aare.

Rýchlejšia ako Velez-Zuzulová bola len fenoménka tejto disciplíny v ostatných dvoch rokoch, úradujúca olympijská víťazka aj dvojnásobná majsterka sveta, Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá zvíťazila s veľkým náskokom 1,41 s. Tretia bola Češka Šárka Strachová (+2,15).

Dlhodobo najlepšia slovenská slalomárka Velez-Zuzulová potvrdila druhé miesto spred troch týždňov zo slovinského Mariboru a v hodnotení slalomu vo Svetovom pohári poskočila z 10. na 8. miesto. Pred finálovými pretekmi SP vo francúzskom Méribeli (21. marca) je na čele slalomového poradia Shiffrinová o 90 bodov pred Švédkou Fridou Hansdotterovou. Velez-Zuzulová sa v konečnom účtovaní slalomu pri zhode viacerých okolností môže posunúť až na 4. miesto, vyššie už nie.

Druhá priečka v Aare je pre Velez-Zuzulovú osemnástym pódiovým umiestnením v kariére v pretekoch SP, deviatykrát skončila tesne pod vrcholom. Vo švédskom stredisku Aare bola druhá aj pred tromi rokmi, vtedy skončila iba jednu stotinku za Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou, ktorá už medzitým ukončila svoju kariéru.

Slovenská slalomárka položila základ skvelého tohtoročného výsledku v Aare už v 1. kole, keď s relatívne vysokým číslom 14 dosiahla tretí najkvalitnejší čas, za suverénkou Shiffrinovou zaostala o 92 stotín sekundy. Druhou najrýchlejšou jazdou v 2. kole 30-ročná Slovenka poskočila na druhú priečku pred Strachovú, ktorá predviedla v druhej jazde až trinásty najlepší čas.

V Aare sa v sobotu podarilo zabodovať do poradia SP v slalome aj druhej Slovenke Petre Vlhovej, ktorá obsadila 24. miesto. Za víťaznou Shiffrinovou zaostala o 4,12 s, ale v druhom kole dosiahla ôsmy najlepší čas. Devätnásťročná Liptáčka je v hodnotení slalomu vo Svetovom pohári na 33. mieste, čo znamená, že bude chýbať vo finálových pretekoch o týždeň v Méribeli.

V celkovom poradí Svetového pohára zostala na čele Rakúšanka Anna Fenningerová, ktorá má 30-bodový náskok pred Slovinkou Tinou Mazeovou. Velez-Zuzulovej patrí 29. pozícia, Petra Vlhová je na 81. priečke.