Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Velez-Zuzulová ide na operáciu, kritizuje zdravotníctvo
Zdielať na

Velez-Zuzulová ide na operáciu, kritizuje zdravotníctvo

BRATISLAVA / Pre najlepšiu slovenskú lyžiarku Veroniku Velez-Zuzulovú sa nová sezóna nezačala dobre. Pre zranenie kolena musela vynechať nedeľňajší slalom v Aspene a v stredu sa podrobí menšej operácii.

Minulý týždeň pri tréningu v americkom Vaile Veronika Velez-Zuzulová spadla a pocítila ostrú bolesť v ľavom kolene. "Nemala lyže dobre pod kontrolou a chytila špicara. To je priamy náraz špičkou lyže do tyče. Tam došlo k malému porušeniu menisku," hovorí otec a tréner Veroniky Timotej Zuzula.

Poškodenie menisku sa nepotvrdilo

Prvotná diagnóza amerického špecialistu, podľa ktorého si pri páde poškodila meniskus nebola správna. Aspoň vyšetrenie magnetickou rezonanciou na bratislavských Kramároch ju nepotvrdilo.

"Meniskus nie je poškodený, ale zadný úpon je trošku roztrapkaný a treba ho zahľadiť," dodáva Zuzula.

Veronika Velez-Zuzulová sa zrejme skalpelu ale nevyhne. Zranenie si menší chirurgický zákrok vyžiada. "Keď sa vyberú stehy z kolena, tak môže začať bicyklovať. Údajne do dvoch týždňov by mohla začať lyžovať," dodáva Veronikin otec.

O zdravotnej starostlivosti, ktorú majú iní špičkoví lyžiari, môže len snívať. "Keď sa zranili Kosteličovci, dobre že ich z lietadla nebrali," hovorí Zuzula.

Krajina, pre ktorú okrem iných úspechov  vybojovala aj dva triumfy vo Svetovom pohári sa k Veronike podľa jej otca a trénera ra správa macošsky. "Platí tu dane, zdravotné poistenie, neodišla do Monte Carla a tá zdravotná starostlivosť pre ľudí, ktorí robia niečo pre Slovensko je nulová," hovorí Zuzula.

"Od roku 90 sa tu rozpráva, ako to bude všetko perfektné. Tí, ktorí o tom rozhodujú sú pekne oblečení, vozia sa na drahých autách. Ale potom neviem, kde sa schovajú tí bastardi, ktorí dostali slovenský šport, tam kde je. Aj to naše zdravotníctvo, veď to je strašné," dodáva. 

Chce zrekonštruovať nemocnicu

Zuzulovcov mrzí, že zdravotná starostlivosť na Slovensku nie je taká, akú by si špičkoví športovci zaslúžili. "Veronika keď videla nemocnicu, v ktorej sme boli, tak povedala, že keby vyhrala loto, tak tú nemocnicu zrekonštruuje," dodáva Timotej Zuzula.

Súvisiace články