Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
História ZOH: Zlato obhájili len dvaja Nóri. A Nasťa Kuzminová!
Zdielať na

História ZOH: Zlato obhájili len dvaja Nóri. A Nasťa Kuzminová!

Zdroj: sita - Kuzminová na stupni víťazov

SOČI / Doteraz len vodní slalomári Elena Kaliská, Michal Martikán a bratia Pavol a Peter Hochschornerovci dokázali získať viac ako jednu zlatú medailu na olympijských hrách v ére samostatnosti.

Od nedele 9. februára sa medzi smotánku, resp. legendy slovenského športu zaradila aj biatlonistka Anastasia Kuzminová. A len ona spolu s Hochschornerovcami a Kaliskou dokázali obhájiť víťazstvo z predchádzajúcich olympijských hier, pričom súrodencom Hochschornerovcom v disciplíne C2 sa úspešná obhajoba vydarila dokonca dvakrát (2000, 2004, 2008).

Dvadsaťdeväťročná rodáčka z ruského Ťumenu Kuzminová to zvládla ako prvá predstaviteľka zimného športu. V histórii biatlonu sa navyše stala prvou ženou, ktorá obhájila zlato v niektorej z individuálnych disciplín pod piatimi olympijskými kruhmi. Doteraz sa to podarilo len dvom nórskym mužským legendám - Magnarovi Solbergovi, ktorý na ZOH 1968 v Grenobli a tiež na ZOH 1972 v Sappore vyhral vytrvalostné preteky, a tiež Olemu Einarovi Björndalenovi. Ten ovládol rýchlostné preteky na ZOH 1998 v Nagane aj o štyri roky neskôr na ZOH 2002 v Salt Lake City.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články