Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO. Pochodeň pre ZOH 2014 je už vo vesmíre
Zdielať na

VIDEO. Pochodeň pre ZOH 2014 je už vo vesmíre

MOSKVA / Raketa s olympijskou pochodňou úspešne odštartovala vo štvrtok v jasnom počasí z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Vesmírny úsek je súčasťou štafety s pochodňou pred zimnými olympijskými hrami, ktoré sa vo februári 2014 uskutočnia v Soči. Loď Sojuz TMA-11 M, ktorá je ozdobená logom športového sviatku, smeruje k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Pochodeň sa prvýkrát v histórii dostane aj do voľného vesmírneho priestoru. Na ISS ju vzali so sebou Rus Michail Ťurin, Američan Rick Mastracchio a Japonec Koiči Wakata. Súčasní obyvatelia stanice Sergej Riazanskij a Oleg Kotov potom symbol predolympijskej štafety zoberú do otvoreného vesmíru, ešte predtým s ňou prejdú všetkými modulmi ISS.

"Také niečo nikto predtým neurobil. Vstup dvoch ruských kozmonautov s pochodňou pre ZOH 2014 do voľného vesmíru bude veľkou historickou premiérou," vyhlásil prezident organizačného výboru Dmitrij Černyšenko.

Zhasnutá pochodeň by mala stráviť vo vesmíre päť dní

Olympijský oheň v rakete ani na ISS nemôže horieť, keďže by spotreboval veľa kyslíka, čo by mohlo ohroziť posádku. Pochodeň pre olympijské hry už raz bola vo vesmíre, ale Američania pred Atlantou 1996 ju nevyniesli do otvoreného priestoru a nechali ju len na palube raketoplánu Atlantis. Podľa Kotova chcú kozmonauti vo vesmírnom priestore urobiť so symbolom zimných olympijských hier niekoľko záberov a videí a dúfajú, že to stihnú počas preletu stanice ponad Ruskom.

V Soči zapália olympijský oheň 7. februára 2014. Dovtedy prejde horiaca pochodeň všetkými 83 regiónmi rozlohou najväčšieho štátu na svete. Neskôr štafeta s ohňom navštívi aj extrémne ruské regióny ako polostrov Čukotka na Ďalekom východe, ohnisko etnických nepokojov na severnom Kaukaze či Kaliningrad v európskej časti Ruska.

Olympijský plameň zažije aj prírodné extrémy. Na jadrovom ľadoborci sa už plavil k severnému pólu, potopí sa aj do najhlbšieho sladkovodného jazera na svete Bajkalu a vystúpi aj do výšky 5642 m, kde sa týči najvyšší európsky vrch - majestátny Elbrus na Kaukaze. Jeden kilometer z celkovo 65-tisíc potiahne oheň jelení záprah na saniach.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články