Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko mešká s prípravami na olympijskú kandidatúru
Zdielať na

Slovensko mešká s prípravami na olympijskú kandidatúru

BRATISLAVA / Vláda si mala v stredu naštudovať komplexný materiál o našej kandidatúre, no akosi ho nemá. Kompetentní termín nestihli. Známe je len to, že naše dvorenie medzinárodnému olympijskému výboru bude stáť takmer pol milióna eur.

Odstúpili Švajčiari, pribudol Ľvov

Najprv zo slovenského olympijského koláča odpadol hokej, potom sa menil organizačný tím, aj centrum diania. Výsledok – kandidatúra stále nemá jasné kontúry a termíny tlačia.

"Budeme stíhať a vo februári budúceho roka sme tu opäť," upresnil predseda SOV František Chmelár. V tom čase by malo byť známe, kto presne nám bude konkurovať. Odstúpili bohatí Švajčiari, prihlásil sa ukrajinský Ľvov. Náš olympijský výbor v ňom vidí najmenšiu konkurenciu.

Majú pocit, že nie sú súčasťou

"Pokiaľ tam bude Oslo, Štokholm a Mníchov, tak to sú úplne iní hráči," vymenováva Chmelár. To si myslí aj dlhoročný športový komentátor Karol Polák, ktorý zažil 12 olympiád z toho 6 zimných. Najlepšie hodnotí Innsbruck, pretože všetko sa tam dialo na jednom mieste. V prípade dvojice Poľsko - Slovensko to nebude možné.   

"Keď sa jedna disciplína deje tam a druhá inde, tí športovci, ktorí sú odtrhnutí od dejiska majú pocit, že nie sú súčasťou tej veľkej slávnosti. A to potom môže aj zavážiť," hovorí Polák.

Pol milióna eur zaplatíme bez ohľadu na to, či olympiáda u nás bude, alebo nebude. Koľko však bude stáť, ak s kandidatúrou uspejeme, politici povedať nevedia. "Zatiaľ nie, väčšina tam pôjde do infraštruktúry. Čo je zlé na tom, že sa tam postavia cesty," tvrdí minister financií Peter Kažimír.

Náklady sa šplhajú k 2 miliardám

Spoločné náklady Poľska a Slovenska sa podľa odhadov šplhajú k dvom miliardám s tým, že by prispel aj Medzinárodný olympijský výbor. Vláda hovorí o jedinečnej príležitosti pre turizmus, ekonomický analytik je skôr kritický. Štát podľa neho na to nemá peniaze.

Najbližšie dva roky budú priaznivci ale aj odporcovia olympiády v napätí. O tom, či zimné hry u nás napokon budú sa rozhodne v Malajzii v roku 2015.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články