Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Železný cyklista Sagan! Ženy milujú aj jeho sochu
Zdielať na

Železný cyklista Sagan! Ženy milujú aj jeho sochu

TREBIŠOV / Umelecký kováč Vladimír Eperješi pokračuje vo svojich výnimočných sochách. Má ich už vyše 50. K nim pribudla najnovšie veľká socha cyklistu. Podľa zeleného trička je železným jazdcom zrejme cyklistický miláčik Peter Sagan.

Sochy zo starožitností

Zaujímavosťou sochárskej tvorby umeleckého kováča Eperješiho je, že svoje postavičky skladá zo starožitných častí už nepotrebných strojov. Každá socha je tak jedinečná a bez repliky. Keď sa lepšie pozriete na cyklistu, uvidíte že časti jeho bicykla tvorí historický šijací stroj a kolesá sú zo starého voza - vyorávača na zemiaky.

Sagan jazdil hlavne srdcom

Na tejto soche má jazdec nohu mimo pedálu, tým chcel autor znázorniť Saganove známe srandičky v cieli súťažných etáp. Podobizeň Sagana drží v ruke kameň na ktorom je srdce. "Celý čas jazdil srdcom a nie pre peniaze. To sa už dnes nevidí. Skutočný športovci hrali za rezeň a pivo," tvrdí s úsmevom autor Vladimír Ešperješi.

Sochár pracuje aj na pomníku pre utýranú Lucku

Na druhej soche je zas recyklátor, železná socha, ktorá mlynčekom
na mäso melie staré železné súčiastky. Z nich vzniká motorka. Umelecký kováč Eperješi sa podieľa aj na pomníku pre utýrané dievčatko Lucku, ktorý bude odhalený už v septembri.

Mimochodom, ak by ste túžili mať takého železného Sagana doma, žiaľ už má svojho majiteľa. Jedna žena ho kúpila svojmu manželovi na narodeniny.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

tv joj

Súvisiace články