Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Odvážnu plavkyňu zastavila medúza. Pozrite sa, čo jej spravila
Zdielať na

Odvážnu plavkyňu zastavila medúza. Pozrite sa, čo jej spravila

FLORIDA / Diaľková plavkyňa Chloë McCardelová musela v stredu ukončiť svoj pokus o preplávanie z Kuby na Floridu. Po 11 hodinách vo vodách Floridského prielivu 28-ročnú vytrvalkyňu popálila medúza natoľko, že nemohla pokračovať.

Bez klietky zatiaľ ešte nikto

Práve medúzy boli so silným prúdom a žralokmi najväčším nebezpečenstvom, ktoré na plavkyňu z Melbourne počas jej odvážneho pokusu čakalo. McCardelová sa mohla stať prvým človekom, ktorý by dokázal vlastnými silami prekonať Floridský prieliv bez ochrannej klietky.

Zo vzdialenosti 166 kilometrov, ktorá delí Kubu od Floridy, ukrojila za jedenásť hodín asi 20 kilometrov. Pred štartom projektu verila, že by mohla trasu z Havany do Key West prekonať za 60 hodín. Sprievodný tím Austrálčanky v stredu večer oznámil, že zranenia od medúzy boli natoľko vážne, že sa z nich odvážna mladá žena bude spamätávať minimálne 24 hodín. Z vody ju vytiahlo jedno zo sprievodných plavidiel a vydalo sa s ňou do Key West.

Najväčšia plavecká výzva

McCardelová, ktorá 6-krát prekonala kanál La Manche - vrátane úspešného pokusu oboma smermi v jednom záťahu - sa na projekt vo Floridskom prielive pripravovala polroka. "Je to najväčšia plavecká výzva súčasnosti," povedali chvíľu pred tým, že vkĺzla do vĺn.

Úžinu už v roku 1997 preplávala iná Austrálčanka Susie Maroneyová, no tá to spravila v ochrannej klietke proti žralokom. O "čistú" preplavbu sa okrem McCardelovej v minulosti neúspešne pokúsili Penny Palfreyová z Austrálie či Američanka Diana Nyadová. Jej ataky more odrazilo dokonca už štyri razy, naposledy vlani.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Chloe_McCardelová_plavkyňa

isifa.com

Súvisiace články