Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pistorius (26) na súde: Takto zomrela moja láska
Zdielať na

Pistorius (26) na súde: Takto zomrela moja láska

JOHANNESBURG / Oscar Pistorius sa dnes druhý raz objavil na súde. Juhoafrický atlét s amputovanými nohami čelí podozreniu, že zavraždil svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Počas pojednávania sa bránil tým, že ju hlboko miloval a že ju nechcel zastreliť.

Obžaloba: chladnokrvná vražda!

Žaloba však medzitým priniesla ďalšie dôkazy o jeho údajnej vine. Podľa obžaloby si Pistorius na Valentína - 14. februára nasadil protézy, prešiel cez spálňu sedem metrov do kúpeľne a začal cez zamknuté dvere strieľať. Celkovo vraj padli štyri výstrely. Jeho 29-ročná priateľka, modelka Reeva Steenkampová, ktorá bola vnútri, dostala tri zásahy. Pistorius potom dvere rozrazil a odniesol ju dole.

Takže ju chladnokrvne zavraždil, snažila sa na súde dokázať obžaloba. "Ak vezmem zbraň, prejdem určitú vzdialenosť a niekoho zavraždím, tak je to premyslený čin," argumentoval žalobca Gerrie Nel a pokračoval: "Mala dôvod, aby sa zamkla. Nemohla nikam ujsť. Muselo to byť strašné." Ak súd uzná verziu obžaloby, bude najznámejší paralympionik podľa juhoafrických zákonov odsúdený na doživotie.

Pistorius: Hlboko som ju miloval!

Po vypočutí obžaloby sa Oscar Pistorius rozplakal. Jeho neovládateľné vzlykanie prerušilo pojednávanie na štvrťhodinu. Potom prišlo na rad stanovisko obvineného bežca, v ktorom sa pred súdom bránil, že svoju priateľku hlboko miloval a nikdy nemal v úmysle ju zabiť. "Smrťou mojej milovanej Reevy som naprosto zdrvený," dodal svetoznámy športovec.

Pistoriusove vyhlásenie o samotnom slede udalostí počas onej tragickej noci čítal jeho právnik Barry Roux. Okrem iného v ňom stálo: "Spával som so zbraňou pod vankúšom, keďže sa mi v minulosti vyhrážali zabitím. Prebudil som sa, bol som zatvoriť posuvné balkónové dvere a počul som nejaký hluk. Cítil som hrôzu a bol som presvedčený, že niekto vošiel do domu. V tej chvíli som nemal nasadené protetické nohy a cítil som sa zraniteľný. Musel som chrániť Reevu a seba."

Došlo mu to vraj až potom

Potom nasledoval Oscarov opis samotného činu: "Nezapínal som svetlo, dal som si protézy, prešiel som ku kúpeľni a kričal na votrelca. Vystrelil som a zakričal na Reevu, aby zavolala políciu. Keď som sa vrátil do spálne, došlo mi, že v kúpeľni mohla byť aj ona. Vykopol som dvere a zavolal bezpečnostné zložky a záchranárov. Odniesol som ju von a ona mi zomrela v náručí. V spätnom pohľade si uvedomujem, že Reeve išla do kúpeľne, keď som zatváral balkónové dvere. Po streľbe som sa nesnažil utiecť a čakal som na políciu. Súdu sa nebudem vyhýbať."

Jedna rodina podporuje na súde...

Na súdnom pojednávaní sa zúčastnila celá Pistoriusova rodina. Brat Carl ho niekoľkokrát podporil rukou na ramene a potom chránil pred objektívmi fotografov a kameramanov sestru Aimee. Otca Henkeho sprevádzal ďalší príbuzný. V tejto chvíli sú obžaloba a obhajoba u sudcu, kde sa rozhodujú, či bude v utorok ešte pokračovať pojednávanie o prípadnom prepustení na kauciu.

...druhá rodina dnes pochovávala

Posledná rozlúčka s Reevou Steenkampovou (29) sa konala dnes od 10:00 nášho času v juhoafrickom prístavnom meste Port Elizabeth. Zúčastnil sa na ňom aj Francois Hougaard, ktorý mal byť dobrým priateľom Steenkampovej. Práve 24-ročný ragbista mohol byť podľa špekulácií médií príčinou, že medzi partnermi prišlo k hádke. V predvečer pohrebu a súdu prišlo aj emotívna reakcia mamy zavraždenej modelky: "Všetko, čo chceme, sú odpovede. Odpovede na to, prečo sa to muselo stať, prečo musela naša krásna dcéra zomrieť?!"

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Oscar_Pistorius_súd_plače

isifa.com

Súvisiace články