Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci na OH. Klocová neprišla o finále na základe cieľovej fotografie
Zdielať na

Slováci na OH. Klocová neprišla o finále na základe cieľovej fotografie

Slovenská atlétka Lucia Klocová nakoniec neprišla o postup do piatkového finále (21.55) v behu na 1500 metrov na OH v Londýne, keď po podaní protestu slovenskej výpravy ju zaradili ako 13-tu postupujúcu.

V druhom semifinále obsadila 28-ročná Martinčanka 8. miesto v novom slovenskom rekorde 4:02,99 minúty, až na páske ju podľa pôvodných výsledkov predstihla v rovnakom výslednom čase domáca Laura Weightmanová. Klocová sa po hodine smútku mohla radovať. Ani ona nevedela, že sa jej postup rieši a že sa vyriešil v jej prospech.

Sťažovala na malé prsia, no zbytočne ich urazila

U žien možno chúlostivá téma, aj preto Lucka zdôraznila - pokojne môžete zverejniť moje slová, jednoducho je to tak. A pridala aj ďalšiu zaujímavosť súvisiacu s podprsenkou a so semifinálovým behom na 1500 m. "Chcela som ju pod dres, no napokon nedala, asi v tomto bola chyba." Po zverejnení rozhodnutia jury mohla spokojne konštatovať, že dobre urobila, aspoň jej chýbajúca podprsenka finiš odľahčila. Byť na cieľovej páske o povestný chĺpok vpredu dokáže rozpoznať len fotofiniš a keďže jury sa rozhodla Klocovú posunúť do finále, musela ho pod lupou študovať a rébus ako kráľ Šalamún vyriešila, aby sa krivda nikomu neudiala.

Smútok vystriedala obrovská radosť

Lucia Klocová by na oltár pretekov aj svoj život položila, tak hrdinsky finišovala. "Do krvi sa mi vyplavila hromada adrenalínu a spôsobil, že ma táto trať bolela stokrát menej ako v pondelok. Čas považujem za úžasný, ani som o ňom nesnívala. Trúfala som si na 4:05, to bolo reálne, ale dve tisícpäťstovky za tri dni a 4:02,99 milo prekvapilo. Celú sezónu ma v časoch sprevádzajú samé deviatky, 79, 89, 99, číslo mám teraz 2995, v rozbehu som bola deviata, dnes len o chlp ôsma. Som vo finále, na novej trati, po slovenskom rekorde, zlepšila som sa o takmer päť sekúnd, to je úžasné."

Stanovená taktika nakoniec zabrala

S trénerom Pavlom Sloukom si určili pred štartom presnú taktiku. "Vedela som, ako mám bežať, mohla som len získať. Nebolo to pre mňa ideálne tempo, po 300 metroch som sa cítila hrozne unavená, asi tak ako v rozbehu po celej 1500-ke. Zabojovala som aj vtedy, keď mozog vypol a stratila som zo pol metra, opäť som sa snažila zmazať dieru a možno tam čosi stratila. V taktike mám ešte čo odháňať, neviem ešte presne, kam sa v tlačenici zaradiť. Na konci balíka sa dosť strkalo, prebiehala som z jednej dráhy do druhej a udialo sa strašne veľa vecí, ktoré mi mohli ubrať silu."

Lucia Klocová si strážila balík

Mienila sa s ním vytiahnuť až do cieľa. "Štvrtkárske medzičasy sme si určili s trénerom na 1:05, 2:10, 3:15, naplánovali sme ich tak, aby si to moja unavená hlava ľahko zapamätala. Ako som v rozbehu medzičasy nestihla sledovať, teraz som pozornosť zvýšila a tempo kontrolovala. Posledných 700 metrov bolelo, pri zrýchľovaní v treťom kole som zapochybovala, či som prepočula zvonec, lebo som si nevedela predstaviť ako pobežím štvrté. Záver v cieľovej rovinke už bol klasický osemstovkársky, v dvadsiatich metroch na prahu bytia, s hodením do cieľa na doraz."

Britka Weightmanová si tak ako Klocová vytvorila osobný rekord, obe s postupovým efektom. "Periférne som videla, že sa blíži, snažila som sa finiš zakončiť, no sily neboli, drela som, ruky šli od tela, menej dopredu. Myslela som si, že na úžasné životné finále si budem musieť počkať, až kým sa zaradím medzi veteránov, teraz som sa ho konečne dočkala."

Protestu zpočiatku nedôverovala...

Najskôr ho spochybnila malými prsiami, potom zaujatými Britmi, od ktorých sa očakávala nad Weightmanovou ochranná ruka. Svoje slová musela o hodinu Lucia Klocová korigovať, pretože na ňu čaká veľké olympijské finále vo veľkej spoločnosti hviezd.

Strhujúci finiš v podaní Klocovej a Weightmanovej by sa dlho premietal, no po verdikte súťažnej jury sa už do centra pozornosti dostalo piatkové finále. Aj v ňom môže rozhodovať o každom miestečku predklon, či škodlivý záklon. "V hlave som si pri vzájomnom súboji s Britkou predklon urobila, no nie som šprintérsky typ a nemám ho naučený. Hádžem sa v luku a nie v predklone, bola som vyčerpaná, no nezlomila som sa, bojovala a oplatilo sa."

Podľa štartovky mala Klocová pred semifinále na konte zabehnutý najslabší čas. "Brala som súperky do úvahy, no len orientačne. Na vrcholných podujatiach sa beží inak, rozhoduje stres, maličkosti, mnohé vyhoria, alebo prekvapia. Videla som to aj v rozbehoch na 800 metrov, keď si dievčatá užívali 2:08 a viac. Neľutujem, že som sa preorientovala na 1500-ku, je to nová skúsenosť, užívam si ju, aj keď viac cez bolesť. Cítim sa na nej, akoby som s atletikou ako nováčik len začala a možno aj táto emócia sposobila, že som vo vytúženom finále."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Klocová na trati 1500m

Súvisiace články