Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slováci na OH: Dukátovej premiéra bez kovu, skončila šiesta
Zdielať na

Slováci na OH: Dukátovej premiéra bez kovu, skončila šiesta

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová odchádza z Hier XXX. olympiády v Londýne bez cenného kovu.

Dvadsaťdeväťročná Bratislavčanka na svojej premiérovej olympiáde obsadila vo štvrtkovom finále K1 žien 6. miesto. Zverenka trénera Róberta Orokockého predviedla v areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne dobrú finálovú jazdu, nebola však dostatočne rýchla a po svojom predstavení figurovala na treťom mieste za Austrálčankou Foxovou a Češkou Hilgertovou.

Dodatočná penalizácia ju odsunula na 6.miesto

Neskôr ju predstihla aj Ferová z Francúzska a Chourrautová zo Španielska. Olympijskou víťazkou sa stala Émilie Ferová z Francúzska, striebro získala Jesicca Foxová z Austrálie a bronz Maialen Chourrautová zo Španielska. Víťazka semifinále Natalia Pacierpniková z Poľska skončila napokon siedma. "Chcela som dnes získať medailu a potešiť seba i mojich fanúšikov, bohužiaľ, nepodarilo sa. Finálová jazda bola moja najlepšia, akú som tu predviedla, hoci som v nej urobila pár chýb. Stratilo som v hornej a strednej časti, záver mi už vyšiel dobre. Vo vodnoslalomárskych súťažiach na tejto olympiáde vidieť, že odstupy na čele sú mimoriadne tesné, preto som sa snažila zajazdiť čisto. Dnes fúkal silný vietor, myslím si však, že to neovplyvnilo priebeh, bolo to fér. Škoda, olympijské hry sú iba každé štyri roky, rada by som v Londýne vystúpila na medailové stupne. O štyri roky to môžem zvládnuť v Riu de Janeiro."

Do finále postúpila zo 4.miesta

Dukátová postúpila do finále zo štvrtého miesta, kde takisto previedla čistú jazdu. Po skončení finále bola na piatom mieste, no dodatočne jej udelili dve trestné sekundy za dotyk na siedmej bránke, to ju odsunulo až na šiestu pozíciu. Nepodarilo sa jej nadviazať na úspešné vystúpenia Eleny Kaliskej, ktorá v Aténach 2004 a Pekingu 2008 získala zlatú medailu. Práve Kaliskú zdolala v národnej kvalifikácii o jedinú miestenku na OH v Londýne.

Vodný slalom výsledky:

K1 - ženy - finále: 1. Émilie Ferová (Fr.) 105,90 (0), 2. Jesicca Foxová (Aus.) 106,51 (0), 3. Maialen Chourrautová (Šp.) 106,87 (0), 4. Štěpánka Hilgertová (ČR) 109,16 (0), 5. Jasmin Schornbergová (Nem.) 110,97 (0), 6. Jana Dukátová (SR) 111,60 (2), 7. Natalia Pacierpniková (Poľ.) 115,08 (2), 8. Corinna Kuhnleová (Rak.) 119,30 (2), 9. Marta Charitonovová (Rus.) 120,91 (6), 10. Hannah Craigová (Ír.) 127,36 (6)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Jana Dukátová na OH v Londýne

Súvisiace články