Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Briti stavili na efekt, oheň napokon premiestnili
Zdielať na

Briti stavili na efekt, oheň napokon premiestnili

Čaša s ohňom na Olympijskom štadióne v Londýne už nestojí uprostred plochy ako na otváracom ceremoniáli, ale na mieste neďaleko zvona, ktorým dal víťaz cyklistickej Tour de France Bradley Wiggins signál na začiatok programu.

Premiestnenie kvôli atletike

Organizátor ju premiestnili, aby uvoľnila priestor pre atletické súťaže, ktoré sa na štadióne začnú v piatok. Napriek tomu ju stále nie je z Olympijského parku vidieť a turisti odchádzajú sklamaní. Pri sťahovaní čaše pozostávajúcej z 204 nádob, ktoré priniesli spolu s jednotlivými výpravami účastníckych krajín, ju museli zhasnúť a oheň preniesť pochodňou. V pondelok ráno ho znova zapálil Austin Playfoot a zopakoval si tak svoju úlohu člena štafety spred OH 1948 v Londýne.

Cesta do Londýna

Oheň pre olympijské hry v Londýne zapálili vo štvrtok 10. mája v starogréckej Olympii v ruinách 2600 rokov starého Chrámu bohyne Héry. Na Britské ostrovy dorazila pochodeň v piatok 18. mája, letecký špeciál pristál na vojenskej námornej základni Culdrose v Cornwalle. V sobotu 19. mája sa začala samotná štafeta, trojnásobný olympijský víťaz v jachtingu Ben Ainslie s ňou vyrazil z "Konca sveta" - najzápadnejšieho cípu Britských ostrovov Land's Endu - smerom na sever.

Štafeta s jedinou výnimkou neprekročila hranice Spojeného kráľovstva. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil návrh organizačného výboru, aby 6. júna navštívila na znak priateľstva a preklenutia traumatickej minulosti írsky Dublin. Oheň prekonal púť dlhú 12 875 km.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články