Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Wakeboard na Wakelake. Kúsky, čo vyrážajú dych
Zdielať na

Wakeboard na Wakelake. Kúsky, čo vyrážajú dych

Voda, slnko, wakeboardová doska a poriadny adrenalín. Takto by sa v skratke dalo opísať to, čo na vode za vlekom predvádzala skupina mladých nadšencov na vleku na bratislavských Zlatých pieskoch.

Wakelake? Priamo v Bratislave

Mladým mužom a ženám stačí ku šťastiu jediné. Pod nohami doska a v ruke lano. Na vode už potom nevnímajú nič iné iba úžasný pocit slobody. "Keď človek skúša nové triky, tak sa mu rozbúcha srdce, všetko a ide do toho," tvrdí wakeboardistka Romana.

Vlek značky Rixen stojí na bratislavských Zlatých pieskoch. Podobné sú na Slovensku ešte v Košiciach a Piešťanoch. Nemec Bruno Rixen ich vymyslel niekedy v 70. rokoch. Chcel totiž, aby sa na jazere dalo lyžovať ekologicky. Ťažný čln predsa vypúšťa do vody nespálený benzín. A tak vymyslel oceľové stĺpy a ťažné lano za ktorým je zavesený lyžiar.

Začiatkom 90. tych rokov k slalomu, skokom na lyžiach a akrobadickej jazde pribudol wakeboarding. No a dnes už má obrovské množstvo priaznivcov.

Väčší trik, väčší pán

"Niekedy viete, niekedy neviete, kde dopadnete. Je to adrenalín," hovorí zase wakeboardista Mário Milk Galfi. Saltá či premety. Oni sami sa predbiehajú kto bude lepší. Fantázia je aj v tomto prípade nekonečná.

"Je to o tom, že kto dá väčší trik, ten je väčší pán," tvrdí organizátor súťaže Samo Pokorný. A aj keď to na prvý pohľad vyzerá tak, že z týchto machrov je pán každý, predsa to môže byť len jeden. Taký čo dokáže jazdiť nie len pre seba, ale aj pre užasnutých divákov na brehu. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články