Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Olympiáda v Londýne sa začala. Veľkolepým ceremoniálom
Zdielať na

Olympiáda v Londýne sa začala. Veľkolepým ceremoniálom

Tridsaťpäť minút po polnoci britského času (1.35 SELČ) sa rozhorel na Olympijskom štadióne v Londýne oheň Hier XXX. olympiády. Po pôsobivom scenári ho zapálili siedmi mladí ľudia Callum Airlie, Jordan Duckitt, Desirée Henryová, Katie Kirková, Cameron MacRitchie, Aidan Reynolds a Adelle Traceyová.

Oheň zapálili mladí športovci

Do Olympijského parku oheň po Temži a následne miestnym kanálom priviezli z centra Londýn na motorovom člne futbalisti David Beckham a Jade Baileyová. Od nich si ho pred štadiónom prevzal Steve Regrave a odovzdal ho skupine mladých ľudí, ktorí sú britskými nádejami pre budúcnosť. Následne oheň rozdelili do siedmich pochodní, ktoré mladíkom odovzdali Lynn Davies, Duncan Goodhew, Kelly Holmesová, Mary Petersová, Steve Redgrave, Shirley Robertsonová a Daley Thompson. Sedmička mladých ľudí zamierila so siedmimi ohňami do stredu štadióna a zapálili viac ako 200 pripravených nádob, ktoré sa zdvihli a vytvorili jednu veľkú ohnivú čašu, čím definitívne odštartovali už tretie olympijské hry usporiadané v Londýne.

Oheň pre olympijské hry v Londýne zapálili vo štvrtok 10. mája v starogréckej Olympii v ruinách 2600 rokov starého Chrámu bohyne Héry. Na Britské ostrovy dorazila pochodeň v piatok 18. mája, letecký špeciál pristál na vojenskej námornej základni Culdrose v Cornwalle. V sobotu 19. mája sa začala samotná štafeta, trojnásobný olympijský víťaz v jachtingu Ben Ainslie s ňou vyrazil z "Konca sveta" - najzápadnejšieho cípu Britských ostrovov Land's Endu - smerom na sever.

Štafeta s jedinou výnimkou neprekročila hranice Spojeného kráľovstva. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil návrh organizačného výboru, aby 6. júna navštívila na znak priateľstva a preklenutia traumatickej minulosti írsky Dublin. Oheň prekonal púť dlhú 12 875 km.

Hry otvorila britská kráľovná

Ešte pred zapálením ohňa oficiálne otvorila londýnsku športovú slávnosť kráľovná Alžbeta II. Z tradičných oficialít slávnostného otvorenia nasledovalo odspievanie olympijskej hymny a vztýčenie olympijskej vlajky. Tradičný sľub, v ktorom sa účastníci zaviazali k dodržiavaniu pravidiel fair-play, predniesli zástupkyňa športovcov Sarah Stevensonová, ktorá je taekwondistka, za rozhodcov boxersky arbiter Mik Basi a za trénerov Eric Farrell, kouč reprezentácie Veľkej Británie v rýchlostnej kanoistike.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články