Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Diktátor Lukašenko si hry pozrie v televízore, Briti ho nechcú
Zdielať na

Diktátor Lukašenko si hry pozrie v televízore, Briti ho nechcú

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nebude môcť prísť na piatkové otvorenie olympijských hier v britskej metropole Londýn. Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva v Minsku v stredu potvrdilo, že kontroverznému lídrovi postsovietskej krajiny odmietli udeliť akreditáciu.

Hokejista, šéf olympionikov aj diktátor

Posledný európsky diktátor je na zozname Bielorusov, ktorých sa týkajú cestovné sankcie Európskej únie. Hovorca bieloruskej ambasády tamojším úradom potvrdil, že "zákaz zostáva v platnosti aj pre OH".

Lukašenkovi nepomohol ani fakt, že je predsedom bieloruského olympijského výboru, ako ani to, že britskí usporiadatelia ho pôvodne do Londýna pozvali. Imigračné úrady však až následne začali s kontrolou žiadostí o víza.

Medzinárodný olympijský výbor k veci dodal, že je na "vláde, kto vstúpi na územie hostiteľskej krajiny a kto nie", cituje ich vyjadrenie portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Brutálny režim chce MS

Lukašenko a ďalší vysokí predstavitelia bieloruského vládneho režimu majú zákaz vstupu na územie členských krajín EÚ. Dôvodom sankcií bol priebeh a výsledky prezidentských volieb z decembra 2010, po ktorých vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí. Európsky parlament dokonca vyzval na odobratie práva na usporiadanie hokejových majstrovstiev sveta v roku 2014.

Európska únia dlhodobo vyčíta Bielorusku porušovanie ľudských práv.  Pozrite sa, ako brutálne zasahuje Lukašenkov režim proti svojim oponentom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články