Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kanada sa vytrápila s Francúzskom, Švédi zase s Lotyšmi
Zdielať na

Kanada sa vytrápila s Francúzskom, Švédi zase s Lotyšmi

PARÍŽ/ KOLÍN NAD RÝNOM / Hokejisti Kanady sú na 81. majstrovstvách sveta v Nemecku a Francúzsku naďalej stopercentní. Premožiteľa nenašli ani vo svojom štvrtom zápase parížskej B-skupiny, no domáci Francúzi ich poriadne potrápili. Kanada si za triumf 3:2 pripísala tri body a je na čele tabuľky.

V tomto súboji bola prvýkrát na tomto šampionáte vypredaná parížska aréna. Hneď prvú presilovku využil Ryan O’Reilly na otvárací gól zápasu, ale domácim sa podarilo v 9. min vyrovnať zásluhou presného zásahu Oliviera Dame-Malku. Keď Damien Fleury v 22. min premenil početnú výhodu na druhý gól „krajiny galského kohúta“, v Paríži sa črtalo prekvapenie.

Iba 49 sekúnd pred druhou sirénou však vyrovnal v presilovke Claude Giroux a v 42. min pridal tretí gól kanadského výberu Marc-Édouard Vlasic.

Vzápätí zámorskému tímu skomplikoval situáciu Jeff Skinner vylúčením na 5 minút plus do konca duelu, no Francúzi dlhú presilovku nevyužili a do konca zápasu už nenašli recept na brankára Chada Johnsona. Skóre sa nezmenilo ani počas záverečnej power play spoluhostiteľov šampionátu.

Reprezentanti Švédska pripravili hokejistom Lotyšska prvú prehru v Kolíne nad Rýnom na majstrovstvách sveta 2017. Severania zdolali pobaltského súpera 2:0 vo štvrtkovom stretnutí základnej A-skupiny.

Skóre duelu otvoril v 10. min Gabriel Landeskog, triumf favorita poistil v 57. min Elias Lindholm. Brankár Eddie Läck pochytal všetkých 19 striel lotyšských hráčov. Švédi poskočili na 4. priečku v tabuľke, ich manko na Lotyšov je teraz už len dvojbodové. Slovákom patrí 6. pozícia so 4 bodmi.

Majstrovstvá sveta v hokeji 2017 - štvrtok:

A-skupina (Kolín nad Rýnom/Nem.):
Švédsko - Lotyšsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Góly: 10. Landeskog (V. Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (V. Rask)
Vylúčení: 8:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lemelin (Rak.), Piechaczek (Nem.) - ŠEFČÍK (SR), Suominen (Fín.), 8276 divákov

B-skupina (Paríž/Fr.):
Kanada - Francúzsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Góly: 6. R. O'Reilly (MacKinnon, Scheifele), 40. Giroux (Lee), 43. Vlasic - 9. Dame-Malka (Rech, Ritz), 22. D. Fleury (S. Da Costa, Auvitu)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: 44. Skinner (Kan.) 5+DKZ za pichnutie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Jozef Kubuš (SR) - Deďuľa (Biel), Kaderli (Švaj.), 14 510 divákov