Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rely Dakar - štart už o 31 dní
Zdielať na

Rely Dakar - štart už o 31 dní

Zdroj: tasr

Po prvý raz sa na najnáročnejšom motoristickom podujatí na svete predstavia až štyria slovenskí reprezentanti. A aj tí už odpočítavajú dni do štartu 34. ročníka Rely Dakar. Ten je totiž 1. januára 2012, teda presne o mesiac.

Pohľad na štartovú listinu hovorí jasnou rečou. Tohto roku sa naprieč Argentínou, Čile a Peru vydá 465 pretekárov, čo je o 30 percent viac ako vlani. A to ešte organizátori museli viacerím záujemcom povedať nie.

Trať dlhá 9000 km preverí jazdecké schopnosti i psychickú odolnosť posádok 171 áut a 75 kamiónov, ako aj 185 motorkárov a 33 vodičov štvorkoliek.

Na štarte nebudú chýbať ani ženy. Tohto roku ich bude 11. Zaujímavým údajom je aj fakt, že nováčikovia tvoria v kategórii motoriek a štvorkoliek 30 percent, v kategórii áut je to 24 percent.

Medzi nováčikmi, ktorí sa popasujú s náročnými etapami na dvoch kolesách, je aj dvojica Slovákov: Ján Zaťko (bude mať číslo 182) a Dušan Čipka (číslo 149). Veľkú pozornosť pri svojej premiére na juhoamerickom dobrodružstve púta posádka auta s číslom 372. V Mitsubushi Pajero bude spolu s Martonom Rafalom totiž sedieť olympijský medailista v skokoch na lyžiach a doslova poľský národný hrdina Adam Malysz.

Favoriti sú už niekoľko rokov stále ti istí. Trojnásobnému víťazovi Rely Dakar a obhajcovi triumfu medzi motorkármi, Španielovi Marcovi Comovi, sa bude snažiť znepríjemniť život Francúz Cyril Despres, ktorý sa taktiež trikrát v tejto kategórii tešil z prvenstva.

V dobré umiestnenie veria aj dvaja reprezentanti spod Tatier: Ivan Jakeš (bude mať číslo 310), pre ktorého je to piata účasť a Štefan Svitko (číslo 32), ktorý sa na motoristickom šialenstve predstaví po tretí raz. Chceli by skončiť do 10. miesta.

Najvyššie ciele má aj kráľ slávnych etapových motoristických pretekov, ich 9-násobný víťaz (6-krát na motorke, 3-krát na aute), Francúz Stéphane Peterhansel. Jeho najväčším súperom bude Juhoafričan Giniel De Villiers.

V kabíne Kamazu nebude  po dlhom čase sedieť Vladimír Čagin. Legendárny Rus po siedmom triumfe na Rely Dakar totiž  oznámil koniec kariéry. A tak sa konečne v kategórii kamiónov otvára väčší priestor pre Holanďanov De Rooyovcov. Tí naozaj urobili všetko preto, aby boli v cieli na stupni pre tých najlepších. V tíme majú päticu vynikajúcich vodičov a až 37 pomocníkov!

Súvisiace články