Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svitko konečne potvrdil: Idem na Dakar!
Zdielať na

Svitko konečne potvrdil: Idem na Dakar!

Zdroj: hant team

Už sa zdalo, že Štefan Svitko bude na budúcoročnej rely Dakar chýbať. Ba dokonca kolovali zaručené informácie, že mu na tretí štart na slávnom podujatí chýbajú peniaze. Tento týždeň je všetko inak - na veľké juhoamerické dobrodružstvo predsa pôjde.

Ešte si síce nemôže vydýchnuť, ale už má to najhoršie za sebou. V utorok 8. novembra presne naobed sa rozhodlo, že sa 29-ročný jazdec predsa len postaví na štart v Argentíne. "Minulý rok som si povedal, že ak by sa opäť malo všetko vybavovať na poslednú chvíľu, tak na Dakar nepôjdem. A veru som to už aj chcel vzdať. Lenže vyhrala túžba opäť to skúsiť. Jednoducho chcem dokázať, že mám aj na dobrý výsledok," rozhovoril sa Svitko.

Priznal, že nervy to ešte budú poriadne, oproti minulému roku má vo vybavovačkách sklz 3 týždne!

Prihlášku organizátorom najťažšej rely na svete poslal. Teraz musí zaplatiť štartovné, čo je približne 40 tisíc eur. A to čím skôr, inak mu koncom novembra nepreberú v Le Havre motorku.

V Argentíne, Peru a Čile bude jazdiť na KTM, na ktorej absolvoval Dakar vlani. Stroj má za sebou generálku vo fabrike. Nový motor Svitko otestoval, na motorke prešiel 50 km. Koncom tohto týždňa si ju ešte pod drobnohľad vezme mechanik. Farby budú rovnaké: biela, modrá a červená.

Teraz ho čaká zháňanie zvyšných peňazí do rozpočtu. Časť mu zabezpečí firma, ktorej názov bude niesť aj jeho tím. Musí kúpiť aj nové sprievodné vozidlo, pretože organizátori rely Dakar vyžadujú aby to bola štvorkolka.

Do Južnej Ameriky s ním 27. decembra odletia mechanik a kondičný tréner.

O výsledku sa Štefan zatiaľ baviť nechcel. A tak aspoň pripomenutie tých predchádzajúcich. Pri premiére v roku 2010 skončil v kategórii motoriek na 13. mieste, druhý medzi amatérmi a prvý medzi nováčikmi. Vlani ho sklamala motorka (problémy so zapaľovaním), a tak v 8. etape predčasne skončil.