Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jakeš opäť na Dakar. Už po piaty raz
Zdielať na

Jakeš opäť na Dakar. Už po piaty raz

O Rely Dakar sa vraví, že kto ju raz absolvuje, ten sa na jej štart postaví aj na budúci rok, aj na ďalší a ďalší... Platí to o mnohých, aj o Ivanovi Jakešovi. Ten sa na náročnú trať vydá už po piaty raz. No premiérovo so svojím vlastným tímom.

O pohodlie slovenského motocyklového pretekára i jeho motorku sa v Južnej Amerike budú starať dvaja ľudia. Úlohy mechanika sa zhostí Jan Zaremba, dlhoročný motokrosový jazdec. Čech má vo svojej zbierke tri tituly majstra sveta v súťaži klubov a v roku 2004 bol európskym šampiónom v endure do 125 kubických centimetrov.

"S Ivanom sa poznáme už veľmi dlho. Keď mi to ponúkol, nezaváhal som. Veď Dakar bol mojím detským snom a teraz si ho splním. Viem, že ma čaká veľa práce, ale dúfam, že spoločnými silami dosiahneme dobrý výsledok," povedal 32-ročný Zarembra.

Rovnako ako on, aj druhý člen NAD-RESS Adventure teamu, bude mať na najnáročnejšej rely na svete premiéru. Marián Smyčka sa už niekoľko rokov stará o kondičnú prípravu Jakeša. Tentoraz bude mať na starosti stany, jedlo a prípravu nápojov, no pomôže aj pri čistení motorky. "Netuším do čoho idem, ale teším sa ako malý chlapec."

Slovenský motocyklový reprezentant síce svoju radosť nedával až tak najavo. Ale vydýchol si. Podarilo sa mu dať dokopy vlastný tím, potrebné financie a zaobstarať si motorku, ktorá by mala v náročných podmienkach vydržať.

"Už som nechcel urobiť žiadne ústupky. Vlani to nedopadlo dobre. Tentoraz pôjdem na BMW, ktoré je rýchlejšie a aj o 30 kilogramov ľahšie. Je to špeciál, no aj tak ešte musel prejsť určitými úpravami," predstavil svoj stroj Jakeš. Motorka stála približne 40 tisíc eur. Ešte na nej chýba elektronika a navigačné zariadenie. Do dvoch týždňov by však mala byť už  kompletne pripravená, veď 27. novembra už vypláva z prístavu Le Havre do Argentíny.

Jakešov tím odíde za oceán o mesiac neskôr, 27. decembra. Štart 34. ročníka Rely Dakar je 1. januára. Na pretekárov čaká viac ako 9000 km. Trasa vedie cez tri krajiny: Argentínu, Peru a Chile. A organizátori opäť sľubujú, že bude poriadne náročná. "Najmä v Peru bude veľa piesku, tak uvidíme, čo to vymysleli," zamyslel sa Jakeš. A pri otázke, či čítal, kde ho chcú v cieli vidieť fanúšikovia, sa len pousmial. "Piate miesto? Tak to radšej nekomentujem. Urobili sme všetko preto, aby to dobre dopadlo. Ja budem spokojný, keď to bude desiatka."

Pri predchádzajúcich štyroch štartoch došiel Jakeš do cieľa Rely Dakar iba raz. V roku 2009 ho v kategórii motoriek klasifikovali na 43. mieste.

pred Dakarom 2012

SITA

potret

SITA