Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Rely Dakar až štyria Slováci!
Zdielať na

Na Rely Dakar až štyria Slováci!

Premiéru si na budúcoročnej Rely Dakar odkrútia dvaja Slováci. Skúsení jazdci Ján Zaťko a Dušan Čipka si tak splnia jeden zo snov. Motorky i doprovodné vozidlo už odovzdali vo francúzskom prístave Le Havre.

Rozhodnutie ísť na najťažšie motoristické podujatie na svete sa zrodilo počas tohtoročnej edície. 

"Od rána do večera som sledoval na internete, čo sa dialo na Dakare. Takmer som nespal. Jedného dňa mi zazvonil mi telefón, volal Dušam Čipka. Debatovali sme a potom vraví, tak poďme. A ja na to, tak teda poďme," zaspomínal si Ján Zaťko.

Druhý Banskobystričan dopĺňa: "Začiatkom roku sme hovorili s Ivanom Jakešom o tom, čo to stojí, čo všetko musí človek vybaviť, o motorkách. Definitívne rozhodnutie však padlo až v máji, poslali sme prihlášku a čakali či nás organizátori vezmú." 

Zobrali. Dušan Čipka však medzitým musel presvedčiť manželku, aby ho pustila. "Nebola nadšená, ale má doma troch motorkárov a už si zvykla, že stále niekam ideme."

Jazdiť budú, rovnako ako Jakeš, na BMW 450. Mimochodom, na tomto type stroja pôjdu iba Slováci. Dvojica nováčikov bude mať samozrejme aj pomocníkov. Sú nimi Roman Repa a Ján Rumpli, ktorí by v roku 2013 chceli absolvovať Dakar na štvorkolkách.

Do Južnej Ameriky odletia 27. decembra a vyprevádzať ich bude aj Jaroslav Katriňák, od ktorého už dostali nejednú dobrú radu. Sám totiž náročné etapové preteky okúsil na vlastnej koži.

"Z čoho mám rešpekt? Z množstva elektroniky a samozrejme aj z navigácie, " priznal sa Čipka.

"No, možno to bude znieť pre niekoho smiešne, ale ja mám trochu obavy o svoj zadok. Je to veľa kilometrov a keď jazdca bolí táto časť tela, je to trápenie," dodal Zaťko.

Obaja skúsení jazdci sa zhodli, že tým prvoradým cieľom je nezraniť sa a dôjsť do cieľa. "No a dúfam, že budeme jazdiť tak, aby sme sa nemotali medzi autami. Verím, že si hanbu neurobíme. Pre mňa to je taký noblesný záver kariéry," zamyslel sa Zaťko.

"Jasné, že nemáme také ciele ako Jakeš alebo Svitko. Ale ako sa hovorí, aj motyka môže vystreliť... Ja osobne by som bol spokojný, keby som skončil do 50. miesta," zdôveril sa Čipka.

Štart Rely Dakar je 1. januára v argentínskom  Mar Del Plata. Tých, ktorí zvládnu 9000 km, privítajú 15. januára v peruánskom meste Lima.

Súvisiace články