Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dakar je kus jeho života! Svitko vstúpil medzi nesmrteľných
Zdielať na

Dakar je kus jeho života! Svitko vstúpil medzi nesmrteľných

ROSARIO / Slovensko oslavuje na Rely Dakar nové historické maximum, Štefan Svitko obsadil v kategórii motocyklov na 38. ročníku týchto prestížnych púštnych pretekov celkovo druhé miesto.

Tridsaťtriročný rodák zo Žaškova utvoril pre SR nový rekord, keď vylepšil konečnú štvrtú pozíciu Ivana Jakeša z roku 2013. Jazdcovi na motocykli 450 Rally Replica KTM sa historický výsledok podarilo dosiahnuť na siedmy pokus, predtým najvyššie skončil dvakrát piaty v rokoch 2012 a 2015 Na Rely Dakar sa po prvý raz predstavil v roku 2010, vtedy mu patrila konečná 13. pozícia. Okrem toho dva razy nedokončil (2011, 2013) a raz skončil deviaty (2014). Svitko ako súkromný jazdec celkovým druhým miestom v Južnej Amerike vyrovnal počin Pala Andersa Ullevalsetera z roku 2010.

"Neviem, čo mám povedať, som strašne šťastný, že sa mi to podarilo. Celý Dakar som išiel vpredu, je to fajn smerom do budúcnosti. Chcel by som sa poďakovať svojmu tímu a všetkým fanúšikom, ktorí mi držali palce a pomohli mi snívať tento sen. Dúfam, že sa uvidíme aj na budúci rok. Teraz sa už teším domov na rodinu, na dcérku a na všetkých ľudí, ktorí ma budú čakať," povedal Svitko pre RTVS.

sita

Svitko figuroval na celkovom druhom mieste od 9. etapy a túto pozíciu si dokázal ubrániť až do záverečnej sobotňajšej 13. kapitoly z Villa Carlos Paz do Rosaria. V meranom úseku o dĺžke 180 km skončil na piatej priečke. Slovenský reprezentant bol aj priebežne prvý po 3. etape. Na Rely Dakar dosiahol už dvadsať umiestnení v najlepšej päťke etapy, tohtoročná edícia bola v tomto podaní pre neho rekordnou, v top 5 sa ocitol až deväťkrát z 12 pokusov, jednu etapu organizátori zrušili. Svitko si pódiovým umiestnením na Dakare splnil svoj sen i ambície, tohtoročné výkony vyšperkoval aj premiérovým víťazstvom v stredajšej 10. etape. Svitko sa stal len tretím Slovákom s víťazstvom v niektorej z etáp na Rely Dakar. Pred ním sa to podarilo Ivanovi Jakešovi a Jaroslavovi Katriňákovi. Trojnásobný majster Európy v endure Svitko iba raz na Rely Dakar 2016 skončil mimo prvej desiatky - bolo to v 4. etape, keď obsadil 14. pozíciu.

Prvý austrálsky víťaz chcel najmä dokončiť

Z celkového triumfu sa teší po prvý raz Toby Price. Austrálčan jazdil za celkovým prvenstvom suverénne, od začiatku pretekov išiel za ním s veľkou istotou. Dokopy vyhral päť etáp, v ďalších troch sa zmestil do prvej trojky. Zaváhal len v 3. etape, keď skončil na 36. mieste. Dvadsaťosemročný rodák z Hillstonu v Južnom Walese sa na Rely Dakar predstavil po druhý raz, vlani skončil celkovo tretí, pričom vyhral jednu etapu. Price triumfoval pred Slovákom Svitkom s obrovským náskokom takmer štyridsiatich minút.

"Neviem, čo povedať, ani čo si myslieť. Som v šoku, nikdy by mi nezišlo na um, že môžem vyhrať tieto preteky pri druhej účasti. Je to neuveriteľné pre moju rodinu, priateľov a fanúšikov doma v Austrálii. Byť prvým austrálskym víťazom Rely Dakar je jednoducho šialené. Už dokončiť túto rely považujem za triumf, vyhrať ju je niečo úžasné. Útočil som, keď som musel, keď bol ten správny čas. Dával som si pozor na motocykel počas dôležitých maratónskych etáp. Tiež sa mi darilo v navigácii. Dúfam, že toto je len začiatok a v budúcnosti dosiahnem ďalšie víťazstvá. Nebude to ľahké, takže si musím vychutnať tento triumf," cituje Pricea oficiálna stránka Rely Dakar.

Na konečnej tretej priečke klasifikovali Čiľana Pabla Quintanillu, ktorý až do konca ohrozoval slovenského reprezentanta v boji o najvyššie pozície. Napokon zaostal za Svitkom o viac ako deväť minút, za víťazným Priceom o 48:48 min. Dvadsaťdeväťročný jazdec na motocykli 450 Rally Husqvarna si zopakoval celkové umiestnenie z roku 2014, vlani bol štvrtý a pri premiére v edícii 2013 šiesty. Quintanilla sa stal víťazom sobotňajšej poslednej 13. etapy s náskokom 1:41 min pred domácim Argentínčanom Kevinom Benavidesom, piaty Svitko zaostal o takmer šesť a pol minúty. V prvej desiatke celkovej klasifikácie sa ocitlo až päť nováčikov. Sú nimi Benavides (4.), Francúzi Adrien van Beveren (6.) a Antoine Méo (7.), Američan Ricky Brabec (9.) a Španiel Armand Monleon (10.). Méo dokázal pri svojej prvej účasti vyhrať dve etapy, Benavides jednu.

Tohtoročný Dakar nedokončil druhý slovenský reprezentant v kategórii motocyklov Ivan Jakeš, ktorý po vážnom zranení kolena odstúpil v 6. etape. Štyridsaťdvaročný rodák z Myjavy mal v etape deň predtým ťažký pád - potrhal si väzy v pravom kolene, pomliaždil prsty na ľavej nohe a na tele spôsobil viacero odrenín. Pre Jakeša bolo tohtoročné vystúpenie deviatym na Rely Dakar, po prvý raz sa predstavil v roku 2007 ešte v Európe a Afrike. Jazdec na motocykli KTM nedokončí svoj piaty Dakar, musel odstúpiť aj v rokoch 2007, 2010, 2011 a 2012. V roku 2013 skončil celkovo na 4. mieste, vlani dosiahol dve etapové víťazstvá v záverečných troch dňoch.

Marcosovi Patronellimu zdá sa ročná pauza od Dakaru vôbec neublížila a na najťažších motoristických vytrvalostných pretekoch na svete si v kategórii štvorkoliek pripísal tretie celkové prvenstvo po rokoch 2010 a 2013. Marcos Patronelli v konečnom zúčtovaní triumfoval o vyše päť minút pred svojím starším bratom Alejandrom, dvojnásobným víťazom Rely Dakar z rokov 2011 a 2012. Celkovo tretí skončil Juhoafričan Brian Baragwanath, ktorý sa stal víťazom sobotňajšej záverečnej etapy. Okrem toho sa tešil aj v 3. a 10. etape.

"Som extrémne šťastný, máme za sebou teatrálny Dakar. Na začiatku som mal smolu, ale odvtedy bolo všetko lepšie. Mal som konštantnú výkonnosť. Lomcujú so mnou emócie, bol to ťažký Dakar. Mal som dojem, ako keby to boli dvoje pretekov v jedných - rely časť a dakarská časť. V prvej rýchlej časti som sa necítil až tak dobre, ale v druhej som bol schopný utvoriť si náskok," povedal Marcos Patronelli.

Súvisiace články