Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
F1: Vettel (25) nepríde o titul, Kobajašiho smel predbehnúť
Zdielať na

F1: Vettel (25) nepríde o titul, Kobajašiho smel predbehnúť

Traťoví komisári pretekov Veľkej ceny Brazílie formuly 1, v ktorých sa rozhodlo o titule majstra sveta, tvrdia, že predbiehací manéver Sebastiana Vettela počas ich signalizácie bol v súlade s pravidlami.

Po pretekoch sa v médiách a na sociálnych sieťach objavili komentáre, že nemecký jazdec tímu Red Bull v ôsmom kole počas mávania žltými vlajkami predbehol Japonca Kamuiho Kobajašiho zo Sauberu, čím sa dostal na šieste miesto. Predbiehanie počas signalizácie žltej vlajky je však zakázané. Takéto previnenie sa počas pretekov trestá povinným prejazdom boxovou uličkou alebo 20-sekundovou penalizáciou. Trest po pretekoch by za týchto okolností mohol stáť Vettela aj tohtoročný titul majstra sveta F1.

Vettel zvládol aj kolíziu v úvode VC Brazílie

Lenže, ako ukázal rozbor spornej situácie, Vettel predbiehal v čase, keď traťoví komisári mávali žlto-červenými pruhovanými zástavkami, ktoré v daždivom počasí neboli pre televíznych divákov jasne identifikovateľné. Žlto-červené vlajky signalizujú nebezpečenstvo na trati, ale nezakazujú vykonať predbiehací manéver rýchlejšieho vozidla.

Vettel sa po kolízii s Brunom Sennom v 1. kole pretekov dostal na chvost štartového poľa, ale s poškodeným vozidlom mohol pokračovať a postupne predbiehal pomalšie monoposty. V 7. kole narazil Romain Grosjean so svojím lotusom do bariéry. V mieste, kde Vettel predbehol Kobajašiho, sa nenachádzali žiadni traťoví komisári, takže ich zastúpili elektronické svetelné tabule, ktorých farba sa v televízii javila nesprávne ako žltá.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Vettel_s_mechanikmi

SITA

Súvisiace články