Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Svitko (30) chce na Rely Dakar obhájiť piate miesto
Zdielať na

Svitko (30) chce na Rely Dakar obhájiť piate miesto

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko mladší vo štvrtok večer s mechanikmi odíde do francúzskeho prístavu Le Havre, kde sa uskutoční technické preberanie motocykla a materiálu pre prestížne preteky v Južnej Amerike, Rely Dakar 2013.

Tridsaťročný jazdec, ktorý tohtoročným piatym miestom dosiahol historicky najlepšie umiestnenie slovenského motocyklistu na tomto podujatí, bude súťažiť na motocykli KTM 450 so štartovým číslom 6. Z Bratislavy jeho výprava odíde vo štvrtok večer, technické preberanie je na programe v piatok o 13.30 h v Le Havre. Súčasťou vybavenia, ktoré budú v piatok preberať, je náhradný motor, štrnásť zadných a štrnásť predných pneumatík, oblečenie či náhradné diely. Okrem Štefana Svitka mladšieho budú na štarte Rely Dakar 2013 ďalší traja slovenskí motocyklisti Ivan Jakeš, Ján Zaťko a Dušan Čipka, posádku štvorkolky vytvoria Štefan Svitko starší a Ján Rumpli.

Okrem Svitka ďalšie trio pretekárov

"Na Rely Dakar 2012 sme používali motor, ktorý už mal za sebou polovicu takýchto pretekov, tentoraz mám k dispozícii celkom nový, výkonnejší, ktorý mi azda viac pomôže v rovinatých pasážach," povedal Štefan Svitko ml. na stretnutí s novinármi. Tridsaťročný motocyklista na novom stroji najazdil zatiaľ len približne 150 km. "Budem mať k dispozícii ešte päť dní na testovanie. Motorka je zo sériovej výroby, ale dali sme si urobiť pérovanie," prezradil jeden zo šestice slovenských reprezentantov v štartovom poli, ktorý v rámci prípravy absolvuje na starom motocykli sústredenie v Tunisku.

Piaty najlepší motocyklista tohtoročnej Rely Dakar

Svitko sa netají ambíciami zopakovať v Peru, Argentíne a Čile výkony z ostatnej edície pretekov. "Chcel by som obhájiť piate miesto, prípadne o jednu priečku poskočiť vyššie. Nebudem riskovať, pretože tento rok som urobil chybu a bol som rád, že som vôbec prišiel do cieľa. Neprecením vlastné sily a dúfam, že mi šťastie bude priať aj tento rok," usmieval sa Svitko, ktorý sa na prestížnych pretekoch v Južnej Amerike predstaví s rovnakým tímom ako na predchádzajúcej edícii. Jednou zo zmien, ktoré skúsený pretekár vykonal, je úprava lôžka v sprievodnom vozidle.

Svitko starší v kategórii štvorkoliek

V kategórii štvorkoliek sa na Rely Dakar 2013 zúčastní aj otec jazdca Štefan Svitko starší. Mladší zo Svitkovcov pri téme účasti otca v pretekoch zvážnel. "Je to pre mňa psychická záťaž, pretože sme rodina. Keby sa niekomu z nás čosi stalo, tomu druhému by sa ťažšie súťažilo. V takých náročných podmienkach si treba dávať pozor. Verím, že pre otca všetko dobre dopadne, lebo účasť na Dakare je jeho snom. Som rád, že sa dostal do výpravy a verím, že sa obaja vrátime zdraví," povedal Svitko ml. a následne prezradil, že medzi etapami býva v kontakte so Slovákmi Jánom Zaťkom a Dušanom Čipkom. Tí spoločne s posádkou buginy (Svitko st., Rumpli) absolvovali technické preberanie v Le Havre už vo štvrtok ráno, ďalší Slovák Ivan Jakeš odišiel do Francúzska vo štvrtok o 13.00 h.

Rely Dakar sa v roku 2013 premiérovo začne v Peru

Finiš bude mať v Čile. Účastníci sa počas tradičného púštneho dobrodružstva dostanú cez Andy aj do Argentíny. Peru, Argentína a Čile ponúknu Dakaru odlišnú výzvu v podobe Pacifického pobrežia, dún Atakamy a pohoria Andy. Na jazdcov čaká v termíne od 5. do 20. januára budúceho roka 14 etáp s jediným voľným dňom. Štartovať sa bude z Limy, cieľ bude v Santiagu, súťažiaci medzitým prejdú viac ako 8000 kilometrov.

Pôjde už o 34. ročník Rely Dakar a piaty za sebou v Južnej Amerike. Súťaž sa dlho odohrávala prevažne v Afrike, pre bezpečnostné riziká sa však od roku 2009 koná na inom kontinente.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

autosportfoto

Súvisiace články