Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svitko na Dakare pre súťažný adrenalín zabudol aj na bolesť
Zdielať na

Svitko na Dakare pre súťažný adrenalín zabudol aj na bolesť

Motocyklistovi Štefanovi Svitkovi patrí v konečnom poradí Rely Dakar 2012 vynikajúca piata priečka, čo znamená nové historické v slovenskom podaní.

Doteraz najlepším výkonom Slováka na prestížnom púštnom dobrodružstve bola deviata pozícia Jaroslava Katriňáka z roku 2007. Svitko navyše absolvoval záver aktuálnej edície Rely Dakar s obrovským sebazaprením, má totiž poranený sval v ramene.

"Mojím prvým cieľom pre tohtoročný Dakar bolo úspešne dôjsť do cieľa. To bolo rozhodujúce. A potom som si chcel zlepšiť moje 13. miesto z roku 2010, keď som na Dakare debutoval," povedal z Peru 29-ročný rodák z Oravy. Skúsený pretekár však do Argentíny, Čile a Peru cestoval ešte s jednou veľkou túžbou, ktorú až do nedele 15. januára nosil iba v mysli a do záveru pretekov sa s ňou neprezentoval.

"V duchu som bol presvedčený, že mám toľko skúseností, síl a odhodlania, že ak mi technika vydrží, môžem zlepšiť aj to 9. miesto Jara Katriňáka z roku 2007," prezradil Štefan Svitko v rozhovore túžbu, ktorá mu počas predchádzajúcich dvoch týždňov pomáhala zdolávať všetky nástrahy prestížneho púštneho dobrodružstva naprieč Argentínou, Čile a Peru.

"V etapách som bol stále vpredu, hoci v závere súťaže som mal zdravotné problémy - a nebyť ich - išlo by sa mi super. Dokonca tohtoročný Dakar bol pre mňa taký ohromný adrenalín, že keď sa mi na trati darilo, často som zabudol aj na boľavé rameno. Chuť súťažiť a najmä ohromné odhodlanie niečo na Dakare dokázať potlačili aj bolesť," zdôraznil Štefan Svitko.

"Stále mi v tom ramene niečo praskalo, pukalo, vŕzgalo, ale dalo sa s tým jazdiť. Tak som jazdil... Pravdepodobne mám poškodenú chrupavku, ale teraz je to už jedno. Som šťastný, že som v cieli, že to mám už úspešne za sebou. Som šťastný, že som splnil všetky tri úlohy, s ktorými som sa na štart Dakaru postavil. Prišiel som do cieľa, podstatne som zlepšil svoje 13. miesto - a dokonca sa mi podarilo zlepšiť aj historickú pozíciu pre najlepšieho Slováka. Som na seba hrdý, že som to dokázal," stručne zhodnotil Štefan Svitko svoje účinkovanie na najslávnejšej rely súťaži na svete.

Do cieľa Rely Dakar 2012 v peruánskej Lime prišiel aj Dušan Čipka, ktorý sa tak stal len piatym Slovákom s takýmto úspechom. Dušan Čipka figuruje v klasifikácii na 75. mieste. Medzi motocyklistami zvíťazil Cyril Despres, ktorý až do samého konca urputne bojoval s obhajcom prvenstva Marcom Comom. Pre Francúza ide o štvrtý triumf na prestížnom podujatí. O prvenstve Despresa rozhodla predposledná etapa, v ktorej Španielovi "nadelil" takmer trinásť minút. Coma si navyše za druhú výmenu motora vyslúžil 45-minútovú penalizáciu.

V nedeľu absolvovali účastníci Rely Dakar 2012 záverečnú 14 etapu s meraným úsekom 29 km, v podstate išlo o dojazd z Pisca do Limy. Najrýchlejší bol Nór Pal Anders Ullevalseter, pred Comom a Svitkom. Čipka bol 75.

Súvisiace články