Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Za zrútením lietadla s hokejistami môže stáť nekvalitné palivo!
Zdielať na

Za zrútením lietadla s hokejistami môže stáť nekvalitné palivo!

Za haváriou lietadla Jak-42, na ktorého palube boli hokejisti Lokomotivu Jaroslavľ, môže byť aj zlé palivo. Stroj, v ktorom sedel i Pavol Demitra, padol krátko po štarte. Svedkovia videli, ako sa lietadlo krátko pred katastrofou začalo triasť. To by mohlo znamenať, že s ním nebolo všetko v poriadku.

Stroj smrti sa od zeme odlepil až za štartovacou dráhou, nenabral potrebnú výšku, vo vzduchu narazil do stožiaru, rozlomil sa a zrútil sa. "Lietadlo nemohlo získať potrebnú rýchlosť na vzlietnutie. Predpokladám preto, že príčinou havárie mohla byť zlá kvalita paliva," cituje agentúra Ria Novosti nemenovaného leteckého experta. "Lietadlo sa triaslo, bolo evidentné, že s ním nie je niečo v poriadku," cituje BBC svedkyňu Irinu Prachovovú.

Podľa prvých informácií z Ruska motory nepracovali na plný výkon, niektorý z nich mohol vypadnúť. Webový portál Voice of Russia cituje leteckého technika, ktorý pripomína, že Jak-42 môže pristáť len s jedným motorom. Na štart však potrebuje, aby fungovali všetky tri.

Lietadlo s hokejistami havarovalo asi 2 km od letiska Tunošna. Zahynulo 43 ľudí. Záchranári už našli telá všetkých obetí. Stroj riadili skúsení piloti. Ani jeden z ôsmich členov posádky nepodstúpil pred štartom zdravotnú prehliadku a kontrolu na alkohol.

sita

Súvisiace články