Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Canucks o prvý Stanley Cup, Boston vo finále po 21 rokoch
Zdielať na

Canucks o prvý Stanley Cup, Boston vo finále po 21 rokoch

Zdroj: sita - Vancouver-Boston

Po dlhých šestnástich rokoch majú hokejisti tímu Vancouver Canucks ďalšiu šancu na zisk svojho premiérového Stanleyho pohára.

V ceste im však stojí silný Boston, ktorý sa zo zisku prestížnej trofeje netešil od roku 1972 a naposledy bol vo finále pred 21 rokmi. O najcennejší hokejový pohár lorda Stanleyho sa stretnú nové mužstvá - Chicago a Philadelphiu z uplynulej sezóny nahradili práve Boston Bruins a Vancouver Canucks. Na rozdiel od minulého roka sa vo finále predstaví víťaz základnej časti, keďže Canucks postúpili cez Chicago, Nashville aj San Jose. Papierovým favoritom série sú "kosatky" z Vancouveru, ale ani "medvede" z Bostonu v zostave so slovenským kapitánom Zdenom Chárom nie sú bez šance. Zaujímavosťou celej serie je skutočnosť, že prvýkrát v histórii budú proti sebe stáť na lavičkách finalistov dvaja francúzsky hovoriaci tréneri.

"Už postup do finále Stanleyho pohára je pre nás splnenie hokejového sna. Tvrdo sme na tom pracovali a teraz je pred nami ďalšia veľká výzva," povedal obranca Vancouveru Kevin Bieksa, ktorý v základnej časti nazbieral 32 plusových bodov a iba o jeden bod zaostal za celkovým víťazom tohto hodnotenia Zdenom Chárom. Ten je lídrom Bruins na ľade aj v kabíne. "Náš klub nebol vo finále už veľmi dlho. Máme tu teraz skvelú partiu. Veríme si a to je základ našich úspechov. Máme na to, aby sme vo finále zvíťazili," uviedol útočník Bostonu Nathan Horton.

Historická bilancia vzájomných súbojov hovorí v prospech Bostonu, veď Vancouver dokázal zvíťaziť iba v 25 dueloch z celkového počtu 108 od svojho vstupu do profiligy v roku 1970. Boston triumfoval aj v jedinom tohtosezónnnom meraní síl týchto súperov, vo Vancouveri vyhral 26. februára 3:1. Obe mužstvá už v 1. kole dokázali "prežiť" sedemzápasovú sériu a do finále vstupujú s bilanciou 18 zápasov a 12 víťazstiev v tohtoročnom play-off.

Zatiaľ čo v rokoch 2008 a 2009 bolo jasné už pred finále Stanleyho pohára, že sa cennú trofej podarí získať aspoň jednému Slovákovi, pred tohtoročnou sériou je rovnako ako pred rokom všetko otvorené. Buď si cennú trofej vybojuje kapitán Bostonu Zdeno Chára, alebo po troch rokoch bude na pohári chýbať meno slovenského hokejistu. Medzi celkovými víťazmi figuruje dosiaľ šesť slovenských mien. V minulosti sa Stanleyho pohár podarilo uchopiť legendárnemu slovenskému rodákovi Stanovi Mikitovi v roku 1961 s Chicagom, v roku 2003 triumfoval s New Jersey Jiří Bicek, o rok neskôr Martin Cibák s Tampou Bay, nasledoval Tomáš Kopecký s Detroitom (2008), Miroslav Šatan s Pittsburghom (2009) a pred rokom sa z celkového triumfu v play-off NHL tešili T. Kopecký s Mariánom Hossom. Tomáš Kopecký je zatiaľ jediný slovenský hokejista v histórii, ktorý získal dvakrát túto trofej. Nič sa na tom nezmení v tomto roku.

V kádroch finalistov je víťazov Stanleyho pohára poskromne. Z tímu Canucks poznajú opojný pocit prestížneho prvenstva iba Aaron Rome a Mikael Samuelsson, mužstvo Bruins obsahuje rovnako dvoch takýchto korčuliarov - Mark Recchi sa tešil z víťazstva dvakrát, v oboch prípadoch s Pittsburghom, Shawn Thornton má na svojom konte jeden prsteň.

Výhodu domáceho prostredia v úvode finálovej série aj v prípadnom siedmom zápase bude mať Vancouver, ktorý v základnej časti získal spomedzi všetkých 30 tímov najviac bodov a získal Prezidentskú trofej. Prvý zápas na ľade víťaza Západnej konferencie vo vancouverskej Rogers Arene je naplánovaný na stredu 1. júna. Canucks budú o tri dni neskôr hostiť aj druhý finálový duel, ďalšie dva sa hrajú 6. a 8. júna v bostonskej TD Garden. Všetky duely série sa začínajú o 20.00 h východoamerického času (2.00 SELČ).

Program finále play-off NHL 2010/2011 (všetky začiatky o 2.00 h SELČ):

Zápas č. 1:
Streda 1. júna: Vancouver - Boston, Rogers Arena
Zápas č. 2:
Sobota 4. júna: Vancouver - Boston, Rogers Arena
Zápas č. 3:
Pondelok 6. júna: Boston - Vancouver, TD Garden
Zápas č. 4:
Streda 8. júna: Boston - Vancouver, TD Garden
Prípadný zápas č. 5:
Piatok 10. júna: Vancouver - Boston, Rogers Arena
Prípadný zápas č. 6:
Pondelok 13. júna: Boston - Vancouver, TD Garden
Prípadný zápas č. 7:
Streda 15. júna: Vancouver - Boston, Rogers Arena

Súvisiace články