Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Finále NHL. Zopakuje sa vo Vancouveri peklo spred 17 rokov?
Zdielať na

Finále NHL. Zopakuje sa vo Vancouveri peklo spred 17 rokov?

Polícia vo Vancouveri sa chystá na finále hokejového Stanleyho pohára. Canucks hrali naposledy o cennú trofej pred sedemnástimi rokmi s New York Rangers.

Po skončení neúspešného finále boli v meste výtržnosti, po ktorých zostali škody vo výške 1 milióna dolárov. Pri zrážkach s políciou bolo vtedy zranených viac ako 200 ľudí a obvinenia vzniesli voči vyše 150 výtržníkom. Polícia vo Vancouveri sa obáva, aby sa nezopakovali udalosti spred sedemnástich rokov, a plánuje opatrenia za pol milióna dolárov, aby udržala davy pod kontrolou.

Policajný šéf mesta Jim Chu verí, že pozápasové oslavy budú mať podobný priebeh ako tie počas ZOH 2010, keď v uliciach metropoly Britskej Columbie tancovali prakticky bez incidentov tisícky fanúšikov.

"Ak boli počas olympiády v davoch aj chuligáni, ľudia si ich postrážili a znemožnili im robiť výtržnosti. Všetci chceli prežiť pekné chvíle. Rovnaké by to mohlo byť aj teraz," povedal Chu.

Po postupe do finále Stanleyho pohára cez San Jose vyšlo do ulíc Vancouveru asi 20-tisíc fanúšikov. Objavili sa menšie incidenty, polícia zatkla za pitie na verejnosti šesť osôb. Polícia sa chce vyhnúť chybám ako v roku 1994, keď sa dlho držala v ústraní a zasiahla až v čase, keď sa stal dav už neovládateľným. "Policajtov bude vidno, budú vítať ľudí v centre mesta a kontrolovať situáciu. V prípade malého konfliktu okamžite zasiahnu," doplnil Chu.

sita - Fanúšikovia Vancouveru Canucks v uliciach mesta