Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chárov Boston do finále!
Zdielať na

Chárov Boston do finále!

Hokejisti Bostonu na čele s kapitánom Zdenom Chárom postúpili prvýkrát po 21 rokoch do finále Stanleyho pohára.

V rozhodujúcom siedmom stretnutí o víťaza Východnej konferencie zvíťazil Boston na domácom ľade nad Tampou Bay 1:0, keď o účasti v bojoch o Stanleyho pohár proti Vancouveru rozhodol v 53. min Nathan Horton.

Zdeno Chára strávil na ľade najviac zo všetkých hráčov (26:44 min), tentoraz v zápase myslel najmä na defenzívu a nedostal sa k ani jednému ohrozeniu súperovej bránky. V domácom drese žiaril brankár Tim Thomas, ktorý mal 24 úspešných zákrokov a vychytal druhý shutout v sérii. Boston naposledy hral o Stanleyho pohár v roku 1990 proti Edmontonu. Tohtoročnú finálovú sériu začne v stredu vo Vancouveri.

"Obaja finalisti tvrdo pracovali na tom, aby sa dostali do tejto fázy sezóny. Pre každého z nás to bol tvrdý boj. Od prvého dňa kempu sme vytvárali toto mužstvo, navzájom si dôverujeme. Proti Tampe sme museli odohrať siedmy duel a pravdepodobne sme v ňom predviedli náš najlepší hokej v play-off," povedal veterán Mark Recchi, ktorý má na dosah tretí Stanleyho pohár v kariére po dvoch triumfoch s Pittsburghom v rokoch 1991 a 1992.

"Od začiatku sezóny vieme, že máme istý dlh. Chlapci sú cez celé play-off veľmi nabudení," skonštatoval Zdeno Chára, narážajúc na vlaňajšie vyradenie z play-off v 2. kole proti Philadelphii, keď Boston vyhrával už 3:0 na zápasy.

Od úvodu stretnutia sa bojovalo o každý kúsok ľadu. Brankári Tim Thomas z Bruins a predovšetkým Dwayne Roloson z Tampy chytali spoľahlivo a útočné výpady oboch tímov s prehľadom likvidovali. Väčšie šance si vytvorili hráči Bostonu, ktorí boli smerom dopredu aktívnejší. Rozhodla situácia z 53. min, keď po rýchlom prechode do útoku poslal David Krejčí zľava presnú prihrávku pred bránku, kde Hortonovi stačilo už len položiť hokejku na ľad a usmerniť puk do siete. Štyridsaťjedenročný Roloson sa už nestačil presunúť a zaznamenal prvú prehru v ôsmom zápase číslo sedem v play-off v kariére.

Horton gol Tampe Bay 7-me finale Vychodnej konferencie (1:0)

sita

"Náš tím podal skvelý výkon. Myslím, že toto bol jeden z našich najlepších zápasov. V hre som nenašiel žiadnu veľkú chybu. Mali sme energiu, hrali sme s istotou. Už skôr sme si vypracovali množstvo šancí, ale ich brankár chytal extrémne dobre a držal ich v zápase," povedal tréner Bostonu Claude Julien.

Horton v tohtoročnom play-off rozhodol siedmy zápas už druhýkrát, čo sa mu v rámci jednej vyraďovacej časti podarilo ako prvému hráčovi v histórii. Letná posila z Floridy, ktorá až doteraz v play-off nehrala, rozhodla v prvom kole zápas číslo sedem s Montrealom dokonca v predĺžení. Ak Horton strelil v play-off gól, Boston ešte neprehral. Pre Bruins bol jeho piatkový zásah v poradí 21. v sérii s Tampou, rovnaký počet gólov dosiahli aj hráči Lightning. "Len veľmi ťažko sa opisujú pocity po strelení dnešného gólu i po skončení zápasu. Je to niečo neuveriteľné," tešil sa Horton.

Tim Thomas 7-me finale zakrok

sita

Hráči Tampy Bay boli po záverečnej siréne veľmi smutní. Tím Lightning prvýkrát v histórii prehral rozhodujúci siedmy duel. Tampa Bay hrala v play-off premiérovo od roku 2007. "Začínali sme sezónu s obmenenou hráčskou zostavou, realizačným tímom i vedením klubu. Veľmi rýchlo sme však vytvorili skutočné družstvo, všetci sme sa spojili. To bol najpodstatnejší rozdiel v porovnaní s minulosťou. Na našich hráčov môžeme byť hrdí, na ľade odviedli skvelú prácu," povedal tréner Guy Boucher.

Zaujímavosťou piatkového súboja bolo, že rozhodcovia v ňom nevylúčili ani jedného hráča. Aj keď sa hralo tvrdo, hráči svoje emócie kontrolovali a vyhýbali sa zbytočnému oslabeniu svojho tímu. "Toto sa mi na rozhodcoch veľmi páčilo. Nechali rozhodnúť samotných hráčov," povedal Julien.

Bruins, ktorí patria k tímom tzv. Original Six a v roku 1924 sa stal prvým americkým tímom v NHL, čakajú na na svoj šiesty Stanleyho pohár od roku 1972, keď tím okolo Bobbyho Orra a Phila Esposita zdolal v šiestich dueloch New York Rangers a vybojoval druhú trofej za tri roky. Boston potom v rokoch 1974, 1977, 1978, 1988 a 1990 hral vo finále, ale na Stanleyho pohár si nesiahol.

"Sme štyri víťazné zápasy od triumfu. Vieme, čo je v stávke. Poznáme nášho súpera. Vancouver má skvelý tím, ktorý dominoval v lige počas celej sezóny. Ak chceme mať šancu, musíme hrať ako dnes proti Tampe," dodal Julien.

Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) - výsledok série: 4:3. Gól: 53. Horton (Krejčí, A. Ference). Vylúčení: 0:0 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 38:24, brankári: T. Thomas - Roloson, Diváci: 17 565.

Súvisiace články