Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci sa rozlúčili so šampionátom víťazstvom 4:1 nad Dánskom
Zdielať na

Slováci sa rozlúčili so šampionátom víťazstvom 4:1 nad Dánskom

Zdroj: sita - MS, Slovensko-Dánsko

Hokejisti Slovenska zdolali v poslednom vystúpením na MS tím Dánska po góloch Stümpela, Šatana, Mariána Hossu a Zedníka 4:1.

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila vo svojom pondelkovom záverečnom vystúpení v kvalifikačnej E-skupine na majstrovstvách sveta v bratislavskej Orange aréne nad Dánskom 4:1. Po víťaznom vstupe sa tak Slováci s domácim šampionátom lúčia rovnako triumfom, všetky ostatné štyri súboje však prehrali a v kvalifikačnej E-skupine obsadili nepostupové 5. miesto.

Skóre duelu otvorili severania, keď slovenskej obrane unikol Christensen a nedal Halákovi šancu. V 11. min vyrovnal Stümpel a o päť minút neskôr naklonil misky váh na stranu slovenského výberu Šatan. V druhej tretine brankári ani raz neinkasovali, aj keď šance si vytvorili hráči oboch mužstiev. Hneď na začiatku tretej časti zvýšil v presilovke na 3:1 Marián Hossa a v 51. min na konečných 4:1 upravil s prispením dánskej obrany Zedník.

V deviatom vzájomnom meraní síl s Dánskom dosiahla slovenská reprezentácia siedme víťazstvo a súperovi odplatila minuloročnú potupnú prehru 0:6 z MS v Nemecku. V sezóne 2010/2011 dosiahli Slováci bilanciu 11 víťazstiev a 10 prehier. V zostave absentovali Ľubomír Višňovský, Luboš Bartečko, Ján Lašák a Ladislav Nagy. Na posledných MS sme už v prvej tretine inkasovali od severanov šesť gólov. 

Vedenie slovenskej výpravy dopísalo v pondelok predpoludním na súpisku pre majstrovstvá sveta 2011 obrancu Michala Sersena. Dvadsaťpäťročný obranca ruského klubu Avtomobilist Jekaterinburg sa s mužstvom Glena Hanlona pripravoval od prvého kempu a počas šampionátu čakal na prípadné dopísanie na súpisku. Sersen je posledným 25. hokejistom v oficiálnom kádri SR a bude k dispozícii už na poludňajší duel s Dánskom. Počas doterajšej kariéry Michal Sersen na MS ešte nehral, Slovensko reprezentoval len na šampionáte osemnásťročných v roku 2003.

MS E-skupina v Bratislave:

SLOVENSKO vs DÁNSKO 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Góly: 11. Stümpel (Jurčina, Šatan), 16. Šatan (Rúžička, Majeský), 41. Marián Hossa (Gáborík, Halák), 51. Zedník (Handzuš, Graňák) - 5. Christensen (Mikkel Bodker, Jakobsen)
Vylúčení: 8:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Sterns - Carnathan (obaja USA), Hollenstein (Rak.), 9307 divákov

Zostavy:
Slovensko: Halák - Baranka, Jurčina, Gáborík, Demitra, Marián Hossa - Podhradský, Štrbák, Rúžička, Stümpel, Šatan - Majeský, Graňák, Zedník, Handzuš, Marcel Hossa - Sersen, Cibák, Surový, Radivojevič (Hamerlík)
Dánsko: Galbraith - Daniel Nielsen, Lassen, Green, Starkov, Hardt - Kasper Jensen, Jesper B Jensen, Staal, Madsen, Jesper Jensen - Mads Bodker, Hersby, Jakobsen, Christiansen, Mikkel Bodker - Eskesen, Storm, Degn, Dresler, Poulsen.

Od začiatku stretnutia sa Slováci zahryzli do súpera a na konci druhej minúty si vynútili presilovku po faule Christensena. Marián Hossa v nej pálil len do brankára Galbraitha, Gáborík len do brániaceho Dána. Neujala sa ani prihrávka Šatana úplne voľnému Podhradskému. Po skončení početnej výhody unikol po chybe Ružičku dánsky útočník Christensen a zavesil pod hornú žŕdku Halákovej bránky - 0:1. V ďalšej presilovke neuspel v stopercentnej šanci Demitra, slovenskí fanúšikovia sa dočkali až v rovnovážnom stave. Atakovaný Jurčina vystrelil od modrej čiary a Stümpel ho pred dánskou bránku usmernil za Galbraithov chrbát - 1:1. Tím SR sa potom úspešne ubránil presilovke súpera, keď Halák niekoľkokrát zachraňoval veľké šance súpera. V 14. min sa do dvoch vynikajúcich príležitostí dostal Ružička, ale ani raz neuspel pred brankárom súpera. O minútu neskôr slovenskí reprezentanti prepasírovali puk do dánskej bránky, ale rozhodcovia už skôr prerušili hru a skóre sa nemenilo. Misky váh na stranu slovenského mužstva naklonil v 16. min Šatan, ktorý obkrúžil bránku súpera a zasunul puk za Galbraitha - 2:1. Ešte pred prvou sirénou Marián Hossa neusmernil strieľanú prihrávku do bránky.

Hneď v úvode druhej časti mali Slováci množstvo šancí, no neujala sa ani jedna. Najprv po prihrávke Demitru tečoval puk vedľa bránky Gáborík, vzápätí po peknej sťahovačke Ružičku a odrazenej strele poslal puk do ľavej žŕdky Šatan a potom Stümpel od modrej čiary delovkou trafil iba do gólmana Galbraitha. V 28. min v ideálnej príležitosti s dostatkom času netrafil Radivojevič a o niekoľko sekúnd neskôr nepochodil Marián Hossa pred dánskym brankárom. Súvislejší tlak si Dáni vytvorili v 30. min, keď sa na trestnú lavicu posadil druhýkrát v zápase Ivan Majeský. Skóre sa nemenilo ani po "žabke" Mariána Hossu na voľného Demitru či po úniku Marcela Hossu a delovke Jurčinu. Bez gólovej bodky dopadlo aj prečíslenie Mariána Hossu s Demitrom. Druhú časť ukončila fyzická výmena názorov Šatana s obrancom J. Jensenom ml.

V prvej minúte III. tretiny strelil slovenský tím gólovú poistku, keď po rozohrávke Haláka sa puk dostal cez Gáboríka k Mariánovi Hossovi a jeho strela aj s prispením šťastia "prepadla" do Galbraithovej bránky - 3:1. Rozhodcovia potom dopriali severanom dvojminútovú presilovku o dvoch korčuliarov, po ktorej ubránení pokračovali Slováci ďalšie štyri minúty iba so štyrmi hráčmi, keď po návrate Radivojeviča na ľad vylúčili arbitri aj do tretice Ivana Majeského. Početné výhody Dáni nevyužili vďaka obetavej hre slovenského mužstva v defenzíve a pozornému Halákovi. V 51. min sa gólu na šampionáte dočkal aj Zedník, keď po jeho strele z pravého krídla poslal puk za vlastného brankára Lassen - 4:1. Záver duelu sa už dohrával v pokojnom tempe a skóre nezmenila už nič nezmenila ani presilovka Dánska v závere duelu.

Miroslav Šatan (útočník SR): "Po tých jednogólových prehrách sme chceli počuť slovenskú hymnu. Podarilo sa nám to, bolo to také naše poďakovanie fantastickým fanúšikom. Boli za nami, aj keď sa nám nedarilo. Výsledok šampionátu je pre nás sklamaním, chceli sme dosiahnuť oveľa viac. Chceli sme si zlepšiť reputáciu. Bol to pre nás frustrujúci turnaj. Naposledy sme s Dánmi prehrali 0:6, potrebovali sme to odčiniť."
Jozef Stümpel (útočník SR): "Chceli sme to dohrať a zvíťaziť pre našich fanúšikov. Podarilo sa nám to, náš výkon bol dobrý. Keby sme hrali rovnako aj v predchádzajúcich zápasoch, mohlo to byť iné."
Marián Hossa (útočník SR): "Je to smutné lúčenie, ale aj takýto krutý vie byť šport. Ďakujeme fanúšikom, ktorí na nás nezanevreli a aj dnes boli fantastickí."
Branko Radivojevič (útočník SR): ""Dnes sme nehrali so stresom a bolo to na nás aj vidieť. Korčuľovali sme s ľahkosťou. Chceli sme peknú rozlúčku pre Paľa, sme radi, že sme na záver zvíťazili a potešili divákov."
Pavol Demitra (útočník a kapitán SR): "Ťažko sa mi hovorí. Fanúšikovia sa s nami rozlúčili úžasne. Verím, že naši nástupcovia im to niekedy v budúcnosti vrátia. Chceli sme ísť čo najďalej, nevydarilo sa nám to. Dnes sme jednoznačne išli za víťazstvom, práve pre fanúšikov.
Michal Sersen (obranca SR): "Som rád, že som mohol nastúpiť na prvý zápas na MS v živote, ale obetoval by som to za náš postup do štvrťfinále. Paľo Demitra je veľký hráč. Je to pre neho určite ťažké rozlúčiť sa s národným tímom. Vždy sa v reprezentácii stretáva vynikajúca partia, sú to úplne iné zápasy, ako sa hrajú v ligách. Paľo má za sebou fantastickú kariéru. Je ho škoda. Fanúšikovia boli skvelí počas celého šampionátu. Určite si zaslúžili iný výsledok. Bohužiaľ, taký je šport, je nám to ľúto."
Michal Handzuš (útočník SR): "Urobili sme všetko preto, aby sme vyhrali a postúpili, no nepodarilo sa nám to. Ľudia však dokázali, že sú fantastickí a pre takých divákov sa oplatí hrať. To, čo dnes predviedli, bolo neskutočné - ako nás hnali počas celého zápasu a to, čo nám pripravili teraz na záver... Povedali sme si, že budeme hrať pre fanúšikov, ktorí prídu na štadión, aj pre tých, čo sú pri televíznych obrazovkách, aby sme dokázali, že sme lepší. Bolo to ťažké pre všetkých chalanov, všetci sme smutní a sklamaní. Ale urobili sme všetko preto, aby sa práve fanúšikovia, ktorí nám to uľahčili, bavili hokejom. Takto sme určite nechceli skončiť. Určite je všetkým ťažko z toho, že Paľo Demitra končí a jemu asi najviac. Je to pre neho také poďakovanie za to, čo urobil pre celý slovenský hokej. Dvadsať rokov hral pre Slovensko a dal do každého zápasu všetko. Veľká vďaka za všetko, čo odohral a urobil."

sita - MS, Nórsko-Francúzsko

Hokejisti Nórska sa stali poslednými štvrťfinalistami majstrovstiev sveta 2011. V pondelkovom popoludňajšom stretnutí kvalifikačnej F-skupiny v Košiciach si Nóri definitívne zabezpečili postup medzi najlepšiu osmičku víťazstvom 5:2 nad Francúzskom. Nórsko obsadí v tabuľke F-skupiny najhoršie 4. priečku, o jeho umiestnení sa rozhodne v podvečernom zápase medzi Švajčiarskom a USA. Francúzi skončia na šampionáte na 12. pozícii. Veľkú zásluhu na nórskom víťazstve nad Francúzskom má útočník Marius Holtet, ktorý strelil 4 góly.

Nóri mali pred zápasom veľkú motiváciu, keď zisk čo i len bodu ich posúval druhýkrát od zavedenia play-off v roku 1992 do štvrťfinále. Vo vyraďovacej fáze MS hrali už v Kanade 2008. Nórom vyšiel úvod stretnutia. V 4. min sa pri presilovke presadil Skröder a o 26 sekúnd neskôr pridal ďalší presný zásah Holtet. Severania získali potrebný pokoj a z miery ich nevyviedol ani gól Fleuryho na 1:2. Holtet v 18. min im vrátil dvojgólový náskok, ktorý Francúzi síce ešte Meunierom znížili, ale potom sa dvakrát presadil v pondelok mimoriadne produktívny nórsky útočník a definitívne potvrdil postup svojho tímu do štvrťfinále.

Výsledok - F-skupina (Košice):

Francúzsko - Nórsko 2:5 (1:3, 1:1, 0:1)
Góly: 11. D. Fleury (Raux, Desrosiers), 32. Meunier (Hecquefeuille, Bellemare) - 4. Skröder (Roymark, Ask), 4. Holtet (K.A. Olimb), 18. Holtet, 36. Holtet (Skröder, Holos), 53. Holtet (Bonsaksen)
Vylúčení: 10:3 na 2 min, navyše: 57. Treille (Fr.) 10 min za faul lakťom, presilovky: 0:2, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Bulanov (Rus.), Jeřábek (ČR) - Hribar (Slovin.), Semionov (Est.), 3178 divákov

Zostavy:
Francúzsko: Huet - Auvitu, Besch, Bachet, Hecquefeuille, Moisand, Roussel, Janil - Treille, Meunier, Bellemare - T. da Costa, Tardif, S. da Costa - Gras, Romand, Henderson - Raux, Lamperier, Desrosiers - D. Fleury
Nórsko: Haugen - Bonsaksen, Tollefsen, Holos, Spets, E. Koivu, Csiszar, Follestad Johansen - Fredriksen, Skröder, Roymark - M. Olimb, Bastiansen, Ask - K.A. Olimb, Hansen, Holtet - K. Forsberg, Kristiansen, Martinsen - Lorentzen

sita - MS, Nórsko-Francúzsko

sita - MS, Nórsko-Francúzsko

sita - MS, Nórsko-Francúzsko

sita - MS, Nórsko-Francúzsko

Súvisiace články