Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Martina zrazil opitý vodič, keď mal 8 rokov. Prišiel o nohy, no teraz je najlepším strelcom hokejového tímu
Zdielať na

Martina zrazil opitý vodič, keď mal 8 rokov. Prišiel o nohy, no teraz je najlepším strelcom hokejového tímu

BRATISLAVA / Možno si pamätáte na smutný prípad, keď opitý vodič zrazil cez prázdniny iba 8-ročného Martinka Joppu. Chlapček vtedy prišiel o obe nohy. Jeho to ale nezlomilo, milovaného hokeja sa nevzdal, poctivo trénoval a vďaka svojej húževnatosti sa stal 14 rokov po nehode najlepším strelcom nášho parahokejového tímu. No a ten teraz aj vďaka nemu mieri do elitnej A skupiny.

Naši parahokejisti zažali historický úspech, kedy na MS B kategórie v Berlíne získali 2. miesto a postúpili do elitnej A skupiny. Nájdete medzi nimi aj Martina Joppu, ktorého o nohy pripravil v jeho ôsmych rokoch opitý vodič. Ako nádejný hokejista sa ale svojho sna nevzdal, vymenil korčule za sánky a na ľad sa vrátil. "V podstate odkedy sa mi tá nehoda stala, tak vravím, že mi viac dobrého dala ako vzala a aj ten hokej má na tom zásluhu," vyjadril sa parahokejista Martin Joppa. 

Po nehode ho na ľad opäť priviedol hokejový brankár Jano Lašák, no povzbudenie a motivácia dostať sa medzi najlepších prišla aj od iných hokejových velikánov. "Myslím, že to bolo Srdce pre deti a bol tam vtedy Miro Šatan ten mi daroval svoju hokejku podpísanú a bola tam vtedy aj Majka Demitrová, manželka nebohého Pala Demitru, ktorá mi darovala dres a určite aj to bol pre mňa taký štartér, že musím na sebe makať," pokračoval Joppa. 

A Martin makal a stal sa najlepším strelcom tímu. "De facto rozhodol tie MS, rozhodol svojim gólom, vlastne to bol postupový gól do A skupiny," poznamenal generálny manažér parahokeju Miroslav Dráb. Teraz je pred našimi parahokejistami ďalšia veľká výzva. "Dostať sa na tú paraolympiádu. Určite dnes tá otázka je správna a odpoveď znie, že určite tam chceme byť," vyhlásil Dráb. 

A že to nebude jednoduché, o tom svedčí aj množstvo registrovaných hráčov u nás a v iných štátoch. "V Kanade je ich 20 000 a u nás ich máme 17 v tíme," poznamenal Dráb.  Naši chlapci ale počty neriešia. Dôležitejšie sú iné veci. Aj keď nás je málo tak si pomáhame. Užívame na ľade aj mimo neho. Užívame si spoločné chvíle a aj to, že sa vďaka hokeju dostaneme spoločne do sveta. Tak si to užívame ešte o to viac. 

Súvisiace články