Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
USA s jednoznačným triumfom nad Francúzmi, Rusi po pomalšom štarte vysoko proti Rakúsku
Zdielať na

USA s jednoznačným triumfom nad Francúzmi, Rusi po pomalšom štarte vysoko proti Rakúsku

BRATISLAVA/KOŠICE / V nedeľu na poludnie v oboch zápasoch základnej skupiny vyhrali favorizované tímy Ruska a USA. Ruská "zborná" zvládla úlohu favorita a Rakúšanov zdolala vysoko 5:0. USA prestrieľali Francúzov v ešte vyššom skóre v pomere 7:1.

Hokejisti Ruska zvíťazili nad hráčmi Rakúska 5:0 v nedeľňajšom stretnutí základnej B-skupiny v Bratislave na 83. majstrovstvách sveta (10. - 26. mája). "Zborná" zvládla úlohu favorita aj v druhom zápase na MS 2019 a po triumfe nad Nórskom (5:2) si pripísala ďalšie víťazstvo. Rakúšania naopak neuspeli v Bratislave ani na druhý pokus a po sobotňajšej prehre s Lotyšskom (2:5) nebodovali ani v nedeľu. Rusko čaká najbližší duel v pondelok proti Česku (16.15). Rakúsko má deň voľna, nastúpi až v utorok proti Švajčiarsku (20.15).

V I. tretine pôsobili favorizovaní Rusi laxným dojmom a do šancí sa dostávali aj rakúski hokejisti. Úvodným gólom merania síl sa však v 13. min prezentovala "zborná", v presilovej hre sa presadil Jevgenij Dadonov. Ďalší gól padol nepadol po dlhý čas, pretože Rusi často preferovali prihrávku do prázdnej bránky namiesto strely. V 35. min predviedli nádhernú kombináciu Nikita Kučerov s Nikitom Gusevom a prvý menovaný skóroval.

Priaznivci čakali na ďalší presný zásah iba 35 sekúnd, po prihrávke Iľju Kovaľčuka zvýšil na 3:0 Ivan Telegin. V III. dvadsaťminútovke predviedli ruskí hokejisti ďalšie oku lahodiace akcie, ktoré dokázali premeniť na gól Dadonov s Kovaľčukom. Pre útočníka Floridy Panthers Dadonova to bol druhý dvojgólový zápas na turnaji. Bulharský rodák v bránke Ruska Alexandar Georgiev potreboval na čisté konto 15 úspešných zákrokov.

SITA

​Rusko - Rakúsko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Góly: 13. Dadonov (Gusev, Kučerov), 35. Kučerov (Gusev), 35. Telegin (Kovaľčuk), 41. Dadonov (Sergačov, Malkin), 45. Kovaľčuk (Orlov, Kuznecov)

USA - Francúzsko

Hokejisti USA zdolali reprezentáciu Francúzska jednoznačne 7:1 v nedeľňajšom zápase základnej
A-skupiny na 83. majstrovstvách sveta na Slovensku (10. - 26. mája). Mužstvo Jeffa Blashilla vstúpilo do zápasu aktívne s cieľom napraviť piatkové zaváhanie zo súboja so Slovenskom. Do vedenia sa dostalo už v piatej minúte, keď hosťujúceho Damiena Fleuryho vyhnal z trestnej lavice Alex DeBrincat. Hráč Chicaga Blackhawks odštartoval dvojminútový úsek, v ktorom Američania dosiahli tri góly. Do streleckej listiny sa zapísal 25-ročný Frank Vatrano a už svoj tretí gól na turnaji zaznamenal DeBrincat.

​V prostrednej tretine sa Francúzi mohli vrátiť do zápasu. V 24. min ale Charles Bertrand trafil iba spojnicu americkej bránky a o niekoľko sekúnd neskôr nepretlačil puk cez ľavý betón brankára Thatchera Demka. Domáci si v druhej tretine poistili náskok ďalšími dvoma zlepenými gólmi, keď v rozpätí 116 sekúnd skórovali Colin White a Patrick Kane. V záverečnom dejstve zavŕšil poltucet amerických presných zásahov Chris Kreider, ktorý využil nedorozumenie hosťujúcich obrancov. V 47. min strelil čestný gól Francúzska Anthony Rech, no skóre zápasu uzavrel svojím druhým gólom v stretnutí Colin White. USA si pripísali do tabuľky "košickej" A-skupiny prvé tri body, na ktoré budú chcieť nadviazať v pondeľňajšom dueli proti doposiaľ stopercentnému Fínsku.

USA - Francúzsko 7:1 (3:0, 2:0, 2:1)
Góly: 5. DeBrincat (J. van Riemsdyk, P. Kane), 6. Vatrano (Eichel, Martinez), 7. DeBrincat, 34. White (Q. Hughes, Martinez), 36. P. Kane (Larkin, Fox), 41. Kreider (Larkin), 55. C. White (Vatrano) - 47. Rech (Claireaux, Bertrand)

Súvisiace články