Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
MS v hokeji: Reakcie tímu po zápase Slovensko - Fínsko
Zdielať na

MS v hokeji: Reakcie tímu po zápase Slovensko - Fínsko

KOŠICE / Slovenskí hokejisti neuspeli vo svojom druhom zápase na domácom svetovom šampionáte. V dueli proti Fínsku do posledných sekúnd bojovali o cenné body, ale napokon "Suomi" podľahli 2:4. Hrdinom stretnutia bol tínedžer Kaapo Kakko, ktorý zaznamenal hetrik.

Slovenskí hokejoví reprezentanti v druhom vystúpení na 83. majstrovstvách sveta nevylepšili svoje bodové konto. V sobotňajšom večernom zápase košickej A-skupiny podľahli Fínom po vyrovnanom priebehu 2:4. Zverenci trénera Craiga Ramsayho do 50. minúty držali remízový stav, ale následne dvakrát inkasovali od osemnásťročného útočníka Kaapa Kakka, ktorý v dueli dosiahol hetrik a v tabuľke strelcov svieti pri jeho mene päť presných zásahov.

Rodák z mesta Turku dvoma gólmi zariadil piatkové víťazstvo nad Kanadou 3:1 a najväčší podiel mal aj na fínskom triumfe so Slovenskom. Pri debute na seniorských majstrovstvách sveta má na konte už päť gólov a je najlepším strelcomturnaja. "Nie je to zlé," pousmial sa tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay a pokračoval slovami chvály na adresu talentovaného mladíka: "Je zábavné sledovať ho na ľade. Je veľmi talentovaný a je schopný hrať na najvyššej úrovni. Je zaujímavé, ako sa vie presadiť proti starším a skúsenejším hráčom."

Podľa jeho slov ho Fíni predvedenou hrou neprekvapili, pretože boli rýchli, silní a takisto mali vynikajúcu "palicovú" techniku. "V druhej tretine sme mali niekoľko veľmi dobrých príležitostí, aby sme sa dostali do vedenia alebo následne vyrovnali. Som však hrdí na svojich hráčov. Nechcem sa dostať do pozície, že by som hodnotil rozhodcov. Urobili najlepšie, čo mohli a je na nás, aby sme vyhrali zápas," dodal Ramsay.

​Naopak, verdikty arbitrov nenechali chladným útočníka Marka Daňa. "Ťažko komentovať výkon rozhodcov, no niektoré situácie boli na hrane. Trošku sme sa tým nechali ovplyvniť a to sa nám možno na konci vypomstilo," skonštatoval rodák z rakúskeho Eisenstadtu, ktorý následne dodal: "Bol to vyrovnaný zápas, držali sme s nimi krok. Bohužiaľ, potom sa misky váh naklonili na ich stranu. Máme na čom stavať do ďalších zápasov. Máme tri body, s čím sme spokojní, keďže sme hrali s tak silnými súpermi. Teraz musíme zregenerovať a pripraviť sa na Kanadu.“

Zaslúžili sme si viac

"Myslím si, že sme hrali dobrý hokej. Chceli sme vyhrať, nevyšlo nám to, ale bolo tam veľa pozitív, z ktorých môžeme čerpať v ďalšom priebehu turnaja. Potrebujeme však aj vylepšiť niektoré negatíva. Musíme sa viac tlačiť do bránky, keď strieľame a rovnako potrebujeme zjednodušiť hru," povedal obranca slovenského tímu Christián Jaroš, ktorý vzápätí popísal, v čom boli Fíni nepríjemní. "Výborne korčuľovali, oproti Američanom v prvom zápase boli viac zohratí a na ľade o sebe lepšie vedeli. Tri body po dvoch dueloch by sme pred turnajom určite brali, ale vzhľadom na priebeh zápasu sme si zaslúžili viac. Mohli sme pokojne aj zvíťaziť," vysvetlil.

S myšlienkami košického rodáka súhlasili aj jeho defenzívny kolega Martin Fehérváry. "Fíni nás agresívnejšie napádali a boli viac zorganizovaní. Rozhodujúci bol gól v tretej tretine, potom sa to už vždy ťažko otáča. Mali sme v závere nejaké príležitosti aj presilovky, ale nedokázali sme otočiť skóre" povedal stále iba 19-ročný bek, ktorému nevadilo, že Slováci dohrávali po zranení Mareka Ďalogu len na šesť obrancov. "Mne osobne to vyhovuje viac. Je to možno fyzicky náročnejšie, ale mám radšej, keď sme viac v tempe," hovoril mladý Bratislavčan.

Po dvoch zápasov tri body

Slovenskí hokejisti získali v úvodných dvoch zápasoch turnaja tri body. V piatok zdolali Američanov 4:1 a v sobotu nestačili na Fínov pomerom 2:4. Napriek tomu hodnotia vstup do turnaja pozitívne. "Sme spokojní, pretože to boli obaja nároční súperi. Podali sme dvakrát dobrý výkon, v jednom prípade to vyšlo, v druhom nie," zhodnotil pragmaticky zadák Erik Černák, ktorý v oboch zápasoch skóroval. "Nesústredím sa na góly, snažím sa hlavne poctivo pracovať v obrannom pásme. V prípade možnosti podporím aj útok a snažím sa o streľbu," dodal odchovanec HC Košice.

Matúš Sukeľ: "V druhej tretine sa nám tesne pred koncom podarilo vyrovnať a na našu stranu sa naklonilo ´momentum´, ale v tretej časti sme to nevyužili a inkasovali. Po dnešku mám voľno, dosť nám to pomôže. Súboje proti Američanom aj Fínom boli náročné na korčuľovanie. Teraz musíme čo najlepšie zregenerovať a pripraviť sa na pondelok. Po dvoch dueloch máme na svojom konte máme tri body, čo síce nie je zlé, ale myslím si, že dnes sme si aspoň remízu zaslúžili. S tým nemôžeme byť spokojní.“

Kanada je ešte ďaleko 

Asistent trénera Ján Lašák: "Sme veľmi sklamaní, dostali sme tretí gól a to nakoniec rozhodlo, Bol to nešťastný moment, krátko predtým sme mohli dať tretí gól my. Naše mužstvo aj dnes ´makalo´, šliapalo, všetci sú odhodlaní, bojujú. To je pre nás najväčšie plus, že všetci bojujú pre tento mančaft. Ďaloga skončil v nemocnici, Černáka zašívali a vrátil sa do zápasu. Kanada je ešte veľmi ďaleko. Keď sa nám podarí uhrať nejaké body, budeme radi. Dnes nám ušli pomedzi prsty."

Ladislav Nagy: "Fíni boli trochu lepší korčuliarsky v prvej tretine, potom sme vyrovnali hru. Škoda toho tretieho gólu, mysleli sme si , že tam bol faul, a prestali sme hrať. Škoda, že sme neskôr nevyrovnali z presilovky. Bol to vyrovnaný zápas. Do každého zápasu ideme s tým, že chceme vyhrať. Boli sme dnes k tomu blízko, ešte raz škoda.... Musíme sa poučiť, ideme ďalej. Kanada je Kanada. Musíme sa dobre pripraviť a trochu lepšie začať. Dnes nám zo začiatku trochu nešli nohy."

Bod sme si zaslúžili

Marek Čiliak: "Škoda posledného inkasovaného gólu, aj bod by sme dnes hrali. Taký je hokej, ideme ďalej. Každému gólu sa dá predísť, musíme sa z toho poučiť, rozobrať si to. Náš výkon bol súper, bod sme si zaslúžili. Diváci nás neskutočne ženú dopredu. Nehráme pod stresom, užívame si to, hráme dobre."

Martin Marinčin: "Čo rozhodlo? Rozhodca nám neuznal oslabenie, vtedy dali Fíni gól na 3:2.. Nemáme sa za čo hanbiť, hrali sme super hokej. Fíni sú kvalitný súper, po iné roky by sme možno od nich dostali šestku. Diváci nás hnali, bol to veľmi dobrý zápas. Pri mojom góle som si bol istý, že to bude gól, ale zároveň som sa v duchu modlil, aby ho rozhodca uznal."

Súvisiace články