Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Korčuľa ako zbraň. Zásah do krku môže mať fatálne následky
Zdielať na

Korčuľa ako zbraň. Zásah do krku môže mať fatálne následky

BRATISLAVA / Zásah korčuľou počas hokejového zápasu môže mať fatálne následky. Nebezpečné situácie sme videli niekoľkokrát - naposledy v sobotu, kedy hráč bratislavského Slovana Ladislav Nagy v páde svojou korčuľou vážne zranil súpera Vitalija Sitnikova.

Rany pukom a hokejkou majú neraz pre hráčov devastačné následky, a to najmä tie v oblasti tváre a krku. Zásah korčuľou ale patrí medzi tie najnebezpečnejšie.

V sobotu takto zranil súpera Ladislav Nagy zo Slovanu Bratislava. Tridsaťštyriročný Vitalij Sitnikov skončil v nemocnici, no môže hovoriť o šťastí. Zásah korčuľou mohol mať fatálnejšie následky. "Hrana musí byť ostrá minimálne ako dobre nabrúsený nožík," hovorí vedúci mužstva MsHK Žilina Peter Straka.

Presnejšie dva, lebo ide o dva nože vedľa seba, vzdialené približne tri milimetre od seba.

To v závere októbra zažil na vlastnej koži jeden z najproduktívnejších mužov Dukly Trenčín v zápase najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Vladimíra Nemca - opäť nechtiac - zranil v Košiciach jeden z protihráčov. Paradoxne moment, keď sa tak stalo, vôbec nevyzeral desivo.

"Jednoducho mi z celej sily stúpil na ruku a preťal mi zápästie. Keď som zbadal, ako mi tečie krv, tak som si ranu druhou rukou chytil a korčuľoval k striedačke. Na červenej čiare ma ale opustili sily a omdlel som," opisuje Nemec.

To už ale pri ňom boli lekári a tlakovým obväzom krvácanie zastavili. Šlachy našťastie korčuľa nepreťala a po štyroch týždňoch tak Nemec mohol opäť nastúpiť na zápas.

V roku 1995 vyhasol na hokejovom zápase v švédskej More život 28-ročného Bengta Akerbluma. Korčuľa mu zasiahla krk a hráč počas niekoľkých sekúnd vykrvácal.

Svoje - no našťastie nie tragické skúsenosti - majú s reznými ranami od korčúľ aj slovenskí hokejisti. Richard Zedník v roku 2008 skončil oveľa horšie a život mu zachránila jeho duchaprítomnosť, keď si prerezané hrdlo okamžite chytil, ako aj rýchly zásah lekárov.

Dokonca sa už vyrábajú ribaná, ktoré ho majú všité a je z kevlaru. A možno nie je ďaleko čas, keď budú povinné aj pre dospelých.

Súvisiace články