Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Gáboríkovo špeciálne prvé finále Stanleyho pohára
Zdielať na

Gáboríkovo špeciálne prvé finále Stanleyho pohára

LOS ANGELES / Finálová séria play-off zámorskej hokejovej NHL medzi tímami Los Angeles Kings a New York Rangers bude pre slovenského útočníka Marián Gáboríka špeciálna.

Tridsaťdvaročný Trenčan to priznal v rozhovore pre denník USA Today. Gáborík sa od stredy predstaví vo svojom premiérovom finále vyraďovacej časti a navyše ho čakajú súboje proti niekdajšiemu zamestnávateľovi, u ktorého strávil viac ako tri roky. "Je nádherné predstaviť sa prvýkrát vo finále. To, že budeme hrať proti Rangers, je pre mňa ešte viac špeciálne. Možno v úvode to bude trochu divný pocit, no po chvíľke sa určite všetko vráti do normálu," povedal slovenský krídelník.

Trinásta sezóna v NHL

Pre Gáboríka je sezóna 2013/2014 už trinástou v zámorskej NHL a doteraz si dvakrát zahral konferenčné finále, no v oboch prípadoch, ani s Minnesotou (2003), ani s NY Rangers (2012) sa mu nevydaril prienik do záverečnej série o "hokejový grál". S dvanástimi presnými zásahmi najlepší strelec tohtosezónneho play-off sa bude snažiť vo finále pridať ďalšie góly svojmu kamarátovi Henrikovi Lundqvistovi, ktorý na Gáboríka určite nikdy nezabudne. Nielen zo spoločného pôsobenie v organizácii "jazdcov", no najmä v súvislosti so zápasom z decembra 2007, keď slovenský kanonier prekonal švédskeho brankára v jednom zápase až päťkrát. "Predpokladám, že to pre Gabbyho bude veľmi špeciálne," myslí si útočník Jeff Carter, ktorý Gáboríkovi pomáhal počas prvých dní v LA, keď sa postaral o jeho sťahovanie z hotela do nového domova.

Ako na horskej dráhe

Tridsaťdvaročný slovenský útočník má pred finále proti Rangers evidentne veľkú chuť po hokeji. Na klubovej úrovni totiž doteraz nezaznamenal výraznejší úspech a ani s reprezentáciou mu to veľmi nevychádza. Na ZOH 2010 vo Vancouveri celému tímu SR vrátane Gáboríka ušiel bronz "pomedzi prsty" a v tejto sezóne prišiel pre zranenie o účasť na olympijskom turnaji v Soči. Pre USA Today prezradil, že v LA sa mu veľmi páči a aj keď sa mu 30. júna končí zmluva, nerozmýšľa nad budúcnosťou. "Je to ako na horskej dráhe, raz je človek hore a raz dole. Teraz mám šancu na Stanleyho pohár a chcem do toho vložiť všetko," poznamenal odchovanec trenčianskej hokejovej školy.

Súvisiace články