Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ján Laco: Vystúpenie na MS je neúspech, cieľ bol štvrťfinále
Zdielať na

Ján Laco: Vystúpenie na MS je neúspech, cieľ bol štvrťfinále

MINSK / Slovenská hokejová reprezentácia sa so svetovým šampionátom v bieloruskom Minsku rozlúčila víťazstvom nad Dánskom 4:3. Zverenci Vladimíra Vůjtka získali v základnej A-skupine 10 bodov a obsadili v nej konečné 5. miesto.

Už pred zápasom v Čižovka Arene bolo jasné, že sa lúčia so šampionátom a budú hrať o česť. Aj keď herne boli lepším tímom a mali puk častejšie na hokejkách, pre nedisciplinovanosť a časté vylúčenia bol duel dlho otvorený. Slováci viedli 1:0, 2:1, 3:2 i 4:2. Dáni potom dokázali iba znížiť, ale vyrovnať už nie. Slovensko odohralo s Dánskom dvanásty vzájomný zápas, ôsmykrát sa tešili z víťazstva hráči spod Tatier. V konečnom hodnotení MS skončili Slováci na 9. mieste.

"Mali sme jeden z najmladších tímov, ktorý má za sebou dobrý turnaj. Moji zverenci hrali na ňom zodpovedne a poctivo, vydali zo seba všetko, čo vedia. Keď prišlo na lámanie chleba, chýbala nám skúsenosť a prichádzali fauly. V súboji proti Dánsku sme nemuseli chlapcov špeciálne motivovať, všetci sme chceli zvíťaziť. Dobre sme sa nabudili a vedeli sme, že súperi sú na MS veľmi vyrovnaní. Nášmu tímu chýba disciplína, nemôžeme mať toľko vylúčení. Robili sme útočné fauly a na to sme v niektorých zápasoch doplatili. Pramenilo to z nedostatku skúseností. Vzali sme na MS to najlepšie, čo sme mali k dispozícii, mohli sme vybrať 25 hráčov, stavili sme na nich," povedal tréner Vladimír Vůjtek.

S jedenástimi bodmi (4+7) najproduktívnejší hráč slovenského družstva na šampionáte Michel Miklík si myslí, že tím SR mal potenciál na postup do štvrťfinále. "Pred turnajom sme mali spoločný cieľ, bol to postup do štvrťfinále. Bohužiaľ, nepodarilo sa nám ho splniť. Mali sme výborne zložené družstvo a darilo sa nám. Zápas s Francúzskom sme si prehrali sami, veď sme viedli 3:1 a zbytočnými vylúčeniami sme si možno pokazili turnaj. Mali sme potenciál na postup do štvrťfinále," myslí si nový hráč ruského klubu Amur Chabarovsk, ktorý naposledy pôsobil v Slovane Bratislava.

Jednotkou na MS Ján Laco

Na MS v Minsku bol výraznou oporou slovenskej reprezentácie brankár Ján Laco, ktorý neraz privádzal útočníkov súpera do zúfalstva. Gólman ukrajinského Donbasu Doneck zasiahol do každého zo siedmich zápasov družstva SR, proti Švédom ho po prvej tretine vystriedal Jaroslav Janus. "Na turnaji sme sa ťažko rozbiehali, nebolo to celkom ono. Nehrali sme tak, ako by sme mali. Pomaly sa to zlepšovalo, no zase sme doplatili na vylúčenia. Na Dánov sme za pondelkovú prehru s Francúzmi neboli nahnevaní. Taký je hokej. Od začiatku sme to mali vo vlastných rukách, nemali sme sa na nikoho spoliehať. Vystúpenie na MS je neúspech, cieľom bolo štvrťfinále. Mali sme v tíme veľa mladých chlapcov. Možno sa bude na tomto mužstve dať stavať do budúcnosti," myslí si 32-ročný rodák z Liptovského Mikuláša.

Súvisiace články