Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Miroslav Šatan ukončil hráčsku kariéru. Veľká vďaka za všetko, kapitán!
Zdielať na

Miroslav Šatan ukončil hráčsku kariéru. Veľká vďaka za všetko, kapitán!

MINSK / Pre slovenského hokejistu Miroslava Šatana bol zápas s Dánskom na majstrovstvách sveta v Minsku posledným v reprezentačnej kariére.

Po víťazstve 4:3 znamenajúcom konečné 9. miesto pre Slovensko musel 39-ročný útočník v mixzóne médiám hádam aj päťkrát zopakovať, že to s koncom kariéry myslí vážne. Tak na reprezentačnej, ako aj na klubovej úrovni.

"Bol to posledný zápas. Vyhlásil som to už počas tejto sezóny, že po nej skončím. Sám tomu ťažko verím, ale myslím si, že je to správne rozhodnutie. Stojím si za tým," povedal jednoznačne Šatan. Neláka ho ešte účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte v Česku, kde by si mohol zahrať už ako štyridsiatnik? "Tréneri budú určite pokračovať v prebudovávaní mužstva, v jeho omladzovaní. Asi by som tam len kazil vekový priemer. Už nie!“ zopakoval Šatan, ktorý má v zbierke všetky štyri slovenské medaily z majstrovstiev sveta.

Rodák z Jacoviec pri Topoľčanoch ukončil svoj posledný svetový šampionát s bilanciou 1 gól a 2 asistencie. Viac ako vyšší osobný bodový zisk ho však mrzí to, že slovenský tím nepostúpil do štvrťfinále medzi osmičku najlepších na svete. "Prevláda sklamanie. Zápas s Dánskom bol už len povinná jazda bez extra náboja. Myslím si, že obe mužstvá už nehrali o nič, len o konečné umiestnenie," podotkol Šatan.

Na otázku, v ktorej fáze turnaja Slováci stratili nárok na postup do štvrťfinále, už len bývalý kapitán reprezentácie odpovedal: "Turnaj nám ušiel v zápase s Francúzmi. Obrat súpera počas presilovky piatich proti trom a piatich proti štyrom, keď nám strelili dva góly. Mrzieť nás môže aj zápas s Čechmi, keď sme boli dve a pol minúty od väčšieho bodového zisku. To sú však normálne veci. Mali sme mladé mužstvo, ktoré sa učí na vlastných chybách a toto sú presne tie dva zápasy, z ktorých sa musia mladí chlapci poučiť."

Šatan sa chce v najbližšom času venovať oddychu a najmä rodine. Život bez hokeja si momentálne ešte nevie predstaviť, keďže to doteraz nezažil. "S rodinou budem dobiehať to, čo som zameškal za posledných šesť týždňov, odkedy som bol v príprave na majstrovství sveta," doplnil Šatan.

Slováci v Minsku na konečnom 9. mieste

Slovenská hokejová reprezentácia skončila na 78. majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku na konečnom 9. mieste. Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka obsadili v základnej A-skupine piatu pozíciu a takisto ako piaty tím "béčka" Švajčiarsko nazbierali desať bodov, mali však tesne lepšie skóre (20:21 oproti 19:21) a minuloročných vicemajstrov sveta predstihli v konečnom hodnotení. Známe je aj poradie v druhej polovici štartového poľa - na 11. priečke skončili Lotyši, na 12. mieste Nóri, trinásti Dáni a na 14. pozícii Nemci. Taliansko obsadilo v konečnej klasifikácii 15. a Kazachstan 16. priečku - tieto dva výbery zostúpili do A-skupiny I. divízie MS.


Známe poradie na MS 2014: 9. Slovensko, 10. Švajčiarsko, 11. Lotyšsko, 12. Nórsko, 13. Dánsko, 14. Nemecko, 15. Taliansko, 16. Kazachstan

Súvisiace články