Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Highlighty: Košice v play-off proti Martinu, do baráže Žilina
Zdielať na

Highlighty: Košice v play-off proti Martinu, do baráže Žilina

Zdroj: sita, Žilina-Poprad 54.kolo

ZVOLEN / Záverečné kolo hokejovej Tipsport extraligy prinieslo víťazstvo Zvolena nad Košicami, B.Bystrica nevypustila zápas v Trenčíne a vyhrala presvedčivo.

Tipsport extraliga - posledné 54. kolo základnej časti:

ŠHK 37 Piešťany - MHC Mountfield Martin 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Góly: 2. Brňák (V. Nemec, T. Melichárek), 32. Bučka (Románek, Škadra), 37. Stupka (Schmidt, Chylo), 49. Románek (Bučka, Hamrák) - 36. Markovič (Pokrivčák, Galamboš), 43. Kolena (Themár, L. Klíma)
Vylúčení: 3:1 na 2 min, Navyše: J. Cíger (Martin) 10 min za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Kacej, Orolín, 1003 divákov

Piešťany: Tomek - Drgoň, R. Filip, Rais, Brňák, Škadra, Bučka, Biro, Cuník - S. Saliji, Peško, Lušňák - T. Melichárek, Mišura, V. Nemec - Haring, Hamrák, Románek - Chylo, Schmidt, Stupka
Martin: Dzubina - Brcko, Matejka, I. Ďatelinka, Rusina, A. Novotný, Perniš, Popela, Tupý - Sinsterle, Fujerík, J. Suja - Markovič, Galamboš, Pokrivčák - L. Klíma, Kolena, Themár - J. Cíger, Dírer, Rožník

Do úvodu zápasu vkročili domáci "havrani" na výbornú, keď už v polovici druhej minúty streli úvodný gól Brňák. Onedlho mali hostia výhodu presilovky o dvoch hráčov, ale nič z toho nevyťažili. V 8. min Galamboš v dobrej príležitosti strelou z pravého kruhu trafil len do Tomeka. V 10. min mohol zvýšiť vedenie domácich novic v ich drese Schmidt, ale proti Dzubinovi neuspel.

V 25. min rýchlo zaútočili hosťujúci Markovič s Galambošom, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Hneď z protiútoku mieril Melichárek Dzubinovi medzi betóny, ale ten ich v poslednej chvíli stiahol dokopy. V 32. min tvrdou strelou od modrej čiary zvýšil vedenie domácich Bučka, keď sa puk sa Dzubinov chrbát odrazil od žŕdky. Na začiatku 36. min sa dočkali aj hostia, keď znižoval Markovič. O 57 sekúnd neskôr zvýšil vedenie domácich znova o dva góly Stupka, ktorý umiestnil odrazený puk od hosťujúceho brankára za jeho chrbát - 3:1. Tesne pred odchodom do kabín na druhú prestávku pálil tvrdo Hamrák, ale štvrtý gól z toho nebol.

Vstup do tretej časti mali lepší hostia. V 42. min strieľal Markovič a o minútu neskôr znižoval Kolena na 2:3. V 46. min nastal závar pred bránkou Piešťan, ale Tomek to nakoniec vyriešil. V 49. min upravil na 4:2 pre domácich Románek strelou spred bránky. Piešťanskí "havrani" si tak poistili štvrté miesto a v play-off budú začínať doma proti Popradu.

Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Mali sme všetko vo svojich rukách. Pomerne skoro sme dali prvý gól. Druhá tretina nebola ideálna, zvýšili sme na 2:0 ale zbytočným gólom sa to skomplikovalo. Tretiu tretinu sme chceli hrať dopredu, nielen defenzívne, dostali sme však gól. Potom sme stiahli hru na tri pätky a boli sme aktívnejší. Tešíme sa z troch bodov a pekného 4. miesta v základnej časti."
Daniel Babka (tréner Martina): "Po nedeľnom zápase a pondelkovom dni voľna bolo treba dostať sa do zápasu. Chceli sme hrať viac defenzívne a nie to veľmi otvárať. Dostali sme nešťastný gól. Boli sme málo dôrazní, strácali veľa pukov a neudržali sme sa v útočnom pásme - mali sme asi päť striel za celú tretinu. Od polovice zápasu sa to zlepšilo, dali sme aj góly. Tretia päťka hrala vynikajúco a dali aj gól, čo je dobrým signálom. Mrzia nás tie štyri góly, čo sme dostali. Mišo Dzubina nás aj tak veľmi podržal."

HKM Zvolen - HC Košice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Góly: 31. A. Podkonický (Hebar, Puliš), 45. Juraško (Brabenec, P. Zuzin) - 3. Bicek (M. Macejko, Sojčík)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Gajan, Gavalier, 1084 divákov

Zvolen: M. Šimko - Hraško, Juraško, L. Pokovič, J. Hertl, Safronov, Martin Ďaloga, Pichnarčík, Ťavoda - P. Zuzin, Brabenec, Puliš - A. Podkonický, Hebar, Michal Chovan - Sikela, Srnka, Koreň - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga - Čanky
Košice: Staňa - Černák, Klouček, Deyl, Štrbák, M. Macejko, Briják- Bicek, T. Hrnka, M. Bartánus - Hinďoš, P. Bartoš, R. Jenčík - Matis, Češík, Boltun - Skalický, Sojčík, Zikmund

Hostia prišli do Zvolena bez viacerých opôr, ale na ľade to vidno nebolo. Už v tridsiatej sekunde sa dostal do šance Hrnka a vzápätí pohrozil na opačnej strane P. Zuzin. Košičania ťažili hneď z prvej presilovky. V 3. min vystrelil od modrej Bicek a puk od žŕdky putoval za Šimka - 0:1. Príležitosti sa potom striedali na oboch stranách, najväčšiu mal v dvanástej minúte Bartoš, ktorý sa predral dopredu, ale gólmana HKM neprekonal.

Druhá tretina začala svižne zo strany Zvolena. Najprv vyskúšal Staňu z kruhu Chovan, ktorý o minútu neskôr poslal puk Hebarovi, no ten pred odkrytou bránkou nestihol dobre zakončiť. Zaujímavá bola aj kontra košického centra Bartoša, recept na Šimka nenašiel. V polovici zápasu Safronov netrafil puk pred odkrytou bránkou. V 31. min však domáci vyrovnali, keď sa presadil strelou spomedzi kruhov Podkonický, mieril pod hornú žŕdku ponad plece gólmana. Vedenie na stranu hostí mohol v 34. min zariadiť voľný Jenčík, ale Šimko bol proti.

Už úvod tretej tretiny patril majstrovi, ktorý využil presilovku. Prihrávku Brabenca spoza bránky zužitkoval na pravej strane pohotový Juraško - 2:1. Vicemajster mohol odpovedať Hrnkom, no ten posielal puk pri ľavej žŕdke tvrdohlavo do betónu zvolenského brankára. O dve minúty neskôr sa dostali hokejisti spod Pustého hradu v oslabení do prečíslenia, ale Hertlovi koncovka nevyšla. Následne sa už v hre piatich proti piatim ocitol pred Staňom Ľ. Zuzin, ale ani on neuspel. Vyrovnanie mal na hokejke v 52. minúte Hinďoš, v nájazde bol faulovaný, ale ani nariadené trestné strieľanie nepremenil. O pár sekúnd bol vo vyloženej šanci Jenčík, ale ani on nedokázal prehodiť puk ponad betóny Šimka. Domáci si tak prvým víťazstvom pod taktovkou nového trénera Josefa Turka poistili siedme miesto v tabuľke po základnej časti.

Josef Turek (tréner Zvolena): "Odohrali sme najlepší zápas, čo trénujem Zvolen. Musím hráčov pochváliť, že celý zápas dreli, podali tímový výkon. Košice majú veľkú silu, dostali sa do vedenia v presilovej hre, no nás dostal do hry gól Podkonického a v tretej tretine nás podržal brankár Marek Šimko, ktorý chytal perfektne. Súper mal síce tlak, ale my sme tímovým výkonom a drinou predviedli, že dokážeme vyhrať aj nad súperom, ako sú Košice. Som rád, že sme zastavili sériu prehier tesne pred play-off, čo by nás mohlo nakopnúť."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, išli sme do vedenia a mali sme aj dobrý pohyb. Vytvorili sme si aj viacero príležitostí. V druhej tretine sme poľavili, začali sme hrať chaoticky a jednu z mála chýb, ktorú sme v obrane vytvorili, súper využil na strelenie vyrovnávajúceho gólu. V tretej tretine sme mali jasnú prevahu, no inkasovali sme v oslabení, keď sme neboli aktívni v bránení. Ak nepremeníme trestné strieľanie a netrafíme ani prázdnu bránku, nemôžeme vyhrať. Zvolen sme síce prestrieľali, ale zlyhala nám koncovka."

HK 36 Skalica - HK Nitra 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Góly: 23. Obdržálek (Vyrůbalík, R. Školiak), 26. Kutálek (B. Mráz) - 47. Hrazdíra (Pupák, Nádašdi)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner - Junek, Šefčík

Skalica: M. Lipovský - Vyrůbalík, T. Staňo, Trška, M. Srnec, L. Kozák, Gründling, Mikéska - Obdržálek, R. Školiak, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - B. Jankovič, M. Preisinger, R. Kropáč - M. Sloboda, F. Novák, Vereš
Nitra: Lakosil - D. Milo, Nádašdi, P. König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, Ďurkech, Pavlíček - H. Ručkay, Miroslav Kováčik, J. Ručkay - L. Novák, Lelkeš, Bajtek - Pupák, T. Chrenko, Martin Segľa - Piačka, Hrazdíra, Tábi

Duel Skalice s Nitrou sľuboval pekný hokej, avšak prvá tretina trochu zaostala za očakávaniami. Hostia boli pod obrovským tlakom domácich hokejistov, ktorí ho však nedokázali pretaviť do gólu. Absencia Jozefa Stümpela bola zrejme natoľko citeľná, že Nitra sa nevedela dostať zo skalického zovretia. Mohla ďakovať vo vynikajúcej forme chytajúcemu brankárovi Lakosilovi za to, že prvá tretina sa skončila bez gólov.

Druhá tretina sa v podaní Nitry niesla v rovnakom duchu ako prvá, avšak hostia za svoju pasivitu už pykali. Na konci 23. min domáci konečne udreli. Strelec gólu Obdržálek predviedol peknú výmenu puku so Školiakom a Vyrůbalíkom a našiel voľné miesto v Lakosilovej bránke - 1:0. Skalica nepoľavovala vo svojom úsilí a na konci 26. min boli domáci opäť odmenení za svoju snahu. Domáce publikum rozjasal Kutálek, ktorý dokázal skórovať 14 sekúnd po tom, ako sa Skalica dostala do presilovky. Strela k pravej žŕdke bola nad Lakosilove sily, a tak Skalica viedla po druhej tretine nad Nitrou 2:0. Nič na tom nezmenil ani Kutálkov samostatný nájazd na samom konci 30. min, keď Lakosil opäť čaroval. Ak chcela Nitra so zápasom ešte niečo urobiť, v tretej tretine musela poriadne zabrať.

Skalica držala Nitru pod tlakom aj počas prvých piatich minút tretej tretiny, no vtedy Nitra, akoby čakajúca na svoju šancu, udrela. Hrazdíra v 47. min v spolupráci Nádašdiho a Pupáka dokonale zaskočil nekoncentrovanú obranu domácich a poriadne zdramatizoval zápas, ktorý sa zdal byť, aspoň podľa prvých dvoch tretín, jasne v réžií Skaličanov. Zvyšok zápasu sa však Nitra nedokázala dostať k súvislejšiemu tlaku, a preto sa zápas skončil 2:1 pre Skalicu.

Andrej Výboh, tréner Skalice: "Chceli sme sa pripravovať na play off proti súperovi, ktorý má veľkú silu. Čo sa týka priebehu zápasu, v prvej tretine nám viazla rozohrávka, ale hru sme zlepšili v druhom či treťom dejstve. Dostali sme aj do gólových príležitostí, ktoré sme využili. Som spokojný, že sme s ťažkým súperom dotiahli duel do víťazného konca."
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Pre obe strany to bola príprava na play off. Myslím si, že výsledok 2:1 odzrkadlil väčšiu aktivitu domácich v priebehu celého zápasu. Z našej strany najživšie pôsobil štvrtý útok mladých hráčov, ktorí sa ako jediní presadili."

Dukla Trenčín - HC‘05 Banská Bystrica 0:5 (0:3, 0:2, 0:0)

Góly: 16. Veilleux (T. Matoušek), 18. Kafka (Rosandič, Heizer), 20. Heizer (Kafka, Macháček), 21. Handlovský (Kafka, James Martin), 25. Rapáč
Vylúčení: 7:7 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, Stano - Tvrdoň, Výleta, 868 divákov

Trenčín: A. Nagy (21. Kutej) - Čerešňák, Ryzák, Bobček, M. Nemčík, M. Habšuda, E. Bednár - F. Macejka, Troliga, O. Mikula - B. Jánoš, Róbert Petrovický, Komínek - T. Lipták, O. Rusnák, J. Šimíček - Koyš, M. Toman, T. Klíma - D. Hudec, Pardavý ml.
Banská Bystrica: Košarišťan - James Martin, Macháček, Kania, Bambúch, Predajniansky, Rosandič, Šilovič - Kafka, Heizer, Handlovský - Rapáč, Gašpar, R. Konečný - Lamper, Zigo, Lunter - Veilleux, T. Matoušek, Kadura - Žilka

Trenčín potreboval v tomto zápase získať aspoň bod, aby sa vyhol baráži o účasť v najvyššej súťaži aj v budúcom ročníku. Spočiatku sa hral vlažnejší hokej, ale na konci prvej tretiny hostia pridali na aktivite a tromi presnými zásahmi v rozmedzí štyroch minút svojho súpera psychicky dokonale nalomili. Najskôr potiahol útok po krídle Veilleux a prestrelil brankára, potom Kafka v zhluku hráčov pred bránkou tečoval Rosandičovu strelu od modrej a iba tri sekundy pred prvou sirénou počas presilovky Heizer nahodeným pukom z bránkovej čiary od mantinelu prekvapil trenčianskeho gólmana Nagya, ktorého do druhej tretiny vystriedal Kutej.

Aj on však po 21 sekundách inkasoval po Handlovského pohotovom góle. V 25. min sa v presilovke až pred brankára nezastaviteľne natlačil Rapáč a pridal piaty úder Bystričanov. Snaha deprimovaných domácich bola úplne jalová, navyše sa nechali zbytočne vylučovať, takže hostia bez problémov ovládali zápas a nemuseli zužitkovať ani 63 sekundovú početnú prevahu o dvoch hráčov v závere prostrednej

Ani v treťom dejstve neboli domáci schopní prekonať výborne chytajúceho Košarišťana ani z dobrých pozícií, naopak v 50. min hosťujúci Rapáč nastrelil žŕdku. V 56. min puk po tečovanej strele domáceho Bednára zazvonil o hornú žŕdku. Trenčín sa ešte v závere snažil zintenzívniť nápor s cieľom streliť aspoň čestný úspech, no nepodarilo sa mu to, a tak trenčianskych fanúšikov potešil aspoň výsledok zápasu v Žiline, ktorý znamená definitívnu záchranu Trenčína v najvyššej súťaži.

Milan Staš (tréner Trenčína): "Keď sa rozhodujúci zápas o bytie a nebytie skončí výsledkom 0:5, tak z mojej strany naozaj nie je čo hodnotiť. Chcem sa tým divákom, ktorý nás prišli povzbudiť, ospravedlniť zato, že sme im pripravili nemilé prekvapenie. Zároveň im však chcem poďakovať, že nám napriek všetkému zachovali počas tejto sezóny priazeň."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Nastúpili sme síce bez niekoľkých hráčov, ktorých sme nechali oddychovať doma, ale som rád, že mužstvo k tomuto zápasu pristúpilo zodpovedne. Sústredili sme sa v prvom rade sami na seba, stretnutie sme mali od začiatku pod kontrolou a teší ma, že aj tento zápas prispel k zodpovednej príprave na play-off."

MsHK DOXXbet Žilina - HK Poprad 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Góyl: 25. Drevenák (Marek Slovák, R. Jarolín) - 45. Ľ. Vaic (Drábek, Belluš), 50. Mlynarovič (Jabrocký, A. Kroták)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, M. Novák - Smrek, Korba, 1186 divákov

Žilina: Peksa - E. Bagin, Ďurák, Marcel Šterbák, Ostrčil, M. Leško, Martin Chovan Bajaník, Dlouhý - Drevenák, R. Jarolín, Marek Slovák - A. Lipovský, Klouda, R. Tomas - T. Varga, Valášek, Kalla - M. Škovira, Linet, Čavrk
Poprad: Masalskis - Malina, D. Brejčák, Fabian, Kurali, Látal, Makovský, Gaborčík, Dinda - A. Lapšanský, Štals, T. Sýkora - A. Kroták, Mlynarovič, Jabrocký - Štrauch, Ľ. Vaic, Matúš Paločko - Drábek, Belluš, Marek Nagy

Prvý vážnejší moment v tomto dueli nastal v 8. min, keď bol vylúčený domáci kapitán Tomas. Hostia v presilovke hneď trikrát pohrozili, ale brankár domácich Peksa stál pevne na svojich nohách. V prvej časti sa už nič dôležité nestalo, a tak hráči išli do kabín za nerozhodného stavu.

V 23. min bol blízko ku gólu domáci Varga, no v ťažkej pozícií pred brankárom Masalskisom netrafil puk. Na druhej strane v 24. min vyskočil z trestnej lavice hosťujúci Paločko, ktorý sa rútil sám na brankára, avšak opečiatkoval iba žŕdku Peksovej bránky. O prvý gól stretnutia sa postaral už o 8 sekúnd neskôr domáci Drevenák, ktorý dostal fantastickú prihrávku od Slováka, a ten už nemal problém dopraviť puk do opustenej bránky - 1:0

V 45. min sa prihlásili o slovo hostia, keď Ľubomír Vaic dostal perfektnú prihrávku od Drábeka od zadného mantinelu a jeho prudká strela skončila pod hornou žŕdkou Peksovej bránky - 1:1. V 49. min udreli znova hostia, keď prudkú Jabrockého strelu pohodlne dorazil do bránky Mlynarovič - 1:2. V 59. min ešte Popradčan Kroták podcenil situáciu a z veľmi dobrej pozície trafil len žŕdku opustenej žilinskej bránky. Podtatranci si teda odvážajú zo Žiliny všetky body a hostia si zahrajú baráž o udržanie sa v extralige s niekým z dvojice Michalovce alebo Bardejov.

Martin Groma, tréner Žiliny: "Bol to pre nás najdôležitejší zápas sezóny. Začali sme veľmi dobre, dve tretiny sme hrali koncentrovane. V tretej časti sme podcenili to, čo sme si povedali. Skúseným hráčom sa toto nemôže stávať. Práve tí, od ktorých sa očakáva, že budú ťahať mužstvo, niekoľkokrát chybovali. Bohužiaľ, to nerozhodlo len o tomto dueli, ale o celej sezóne. Som veľmi sklamaný."
Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Do zápasu sme sa dostávali veľmi ťažko. Boli sme zahriaknutí a viazla nám kombinácia. Až po redukcii na tri päťky sme sa začali hýbať a prinieslo nám to ovocie. Dnes to bol veľmi náročný zápas hlavne z našej strany, ale som rád, že sme vyvrátili reči, ktoré pred zápasom kolovali. Myslím, že sme zaslúžene vyhrali."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články