Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Highlighty: Štyri body Laža proti Popradu, Nitra vyhrala v Trenčíne
Zdielať na

Highlighty: Štyri body Laža proti Popradu, Nitra vyhrala v Trenčíne

SKALICA / Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 52.kola. Skalica zdolala na domácom ľade Poprad 5:3, Lažo strelil dva góly a pridal i dve asistencie. Košice zvíťazili v Piešťanoch 1:0.

Hokej - Tipsport extraliga - 52. kolo:

HK 36 Skalica - HK Poprad 5:3 (1:3, 0:0, 4:0)

Góly: 20. Lažo (R. Školiak, Vyrůbalík), 44. Vyrůbalík (Lažo, Preisinger), 45. Obdržálek (R. Školiak, Vyrůbalík), 47. R. Školiak (Lažo, Obdržálek), 60. Lažo (Preisinger, Vyrůbalík) - 10. Mlynarovič (Kroták, Jabrocký), 12. A. Lapšanský (Štals, T. Sýkora), 20. T. Sýkora (A. Lapšanský, Štals)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bundil - Müllner, Šefčík, 1260 divákov

Skalica: M. Lipovský - Vyrůbalík, M. Sloboda, M. Srnec, T. Staňo, Krejčiřík, Mikéska - Obdržálek, R. Školiak, Lažo - Šátek, M. Preisinger, Kutálek - B. Jankovič, Stieler, R. Kropáč
Poprad: Masalskis - Malina, D. Brejčák, Fabian, Kurali, Látal, Makovský, Gaborčík, Dinda - A. Lapšanský, Štals, T. Sýkora - A. Kroták, Mlynarovič, Jabrocký - S. Takáč, Ľ. Vaic, Matúš Paločko - Drábek, Belluš, Marek Nagy

Po vyrovnanom úvode otvorili skóre Popradčania. Mlynarovič v 10. min dorazil do voľnej časti bránky strelu Krotáka, ktorú neudržal v lapačke Lipovský. Po chybe domácich si potom Lapšanský vychutnal brankára Skalice - 2:0. Od tej chvíle to bol predovšetkým boj o stredné pásmo. Posledná minúta prvej tretiny priniesla dva góly. Najskôr po individuálnej akcii Tomáša Sýkoru sa radovali hostia, domáci však o 15 sekúnd znížili zásluhou Laža.

V druhej časti hry si utvorili oba tímy šance, ale brankári Lipovský a Masalskis boli pozorní a nepustili nijaký puk za svoj chrbát. Skalici vyšiel úvod tretej tretiny. Za 223 sekúnd medzi 44. a 47. min sa presadili Vyrůbalík, Obdržálek a René Školiak a otočili vývoj. Domáci mali aj ďalšie šance, Poprad ich obrat poriadne zaskočil. V závere hrali kamzíci power-play a do prázdnej bránky spečatil skóre druhým gólom v zápase Lažo.

Štefan Mega (asistent trénera Skalice): "V úvodných piatich minútach sme dvakrát trafili žŕdku. Dôležitý bol kontaktný gól Laža v prvej tretine. V tretej časti hry sme zvrátili vývoj. Dnes nás podržala naša prvá formácia, ktorá dala všetky góly. Verím, že sa podobne zaberie celý tím."
Vladimír Turan (asistent trénera Popradu): "V prvej tretine sme nezačali najlepšie, dokázali sme však trikrát skórovať. V druhej časti hry sme nepremenili viacero príležitostí. Zápas sa zlomil v momente, keď sme nevyužili presilovku o dvoch hráčov. V tretej tretine využila Skalica dve početné výhody, celkovo dala štyri góly. Úspešnosť v početnej prevahe bola dnes rozhodujúcim faktorom úspechu."

MsHK DOXXbet Žilina - HKM Zvolen 4:3 po sam. nájazdoch (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 26. Klouda (R. Tomas), 26. Marek Slovák (T. Varga, Martin Chovan), 59. Marcel Šterbák (Klouda, Ostrčil), rozhodujúci sam. nájazd E. Bagin - 29. Michal Chovan (P. Zuzin, Brabenec), 30. Hebar, 43. Ľ. Zuzin (M. Jurík, Síkela)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: 46. Drevenák (Žilina) na 10+DKZ za nešp. správanie, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Gajan, Tornay, 1069 divákov

Žilina: Peksa - E. Bagin, Ďurák, Marcel Šterbák, Ostrčil, M. Leško, Martin Chovan, D. Rehák, Rojkovič - Drevenák, R. Jarolín, T. Varga - R. Tomas, Klouda, Škovira - Marek Slovák, Valášek, Kalla - Čavrk, Linet, A. Lipovský
Zvolen: M. Šimko - Hraško, Juraško, J. Hertl, J. Mucha, Safronov, L. Pokovič, Pichnarčík, Martin Ďaloga - P. Zuzin, Brabenec, Michal Chovan - Švaridlo, Hebar, Podkonický - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Síkela - Čanky, Srnka, Puliš

Zvolenčania prišli do Žiliny už s novým trénerom Josefom Turekom. Po bezgólovej prvej tretine, v ktorej si tímy neutvorili veľa šancí, sa začal hrať v druhej oveľa lepší hokej. Domáci "vlci" v 26. min za 20 sekúnd odskočili v presilovke na rozdiel dvoch gólov. Najskôr sa presadil po kolotoči pred bránkou Zvolena pri výhode o dvoch hráčov Klouda, potom z dorážky Vargovej strely aj Marek Slovák. Na expresné góly domácich odpovedali hostia pred uplynutím polovice zápasu dvoma podobnými za 52 sekúnd. Po akcii Petra Zuzina zostal pred bránkou v početnej výhode nepokrytý Michal Chovan, ktorý nemal problém poslať puk do siete. Potom Slovinec Hebar prešiel pomedzi troch súperov a vychutnal si aj Peksu - 2:2.

Zvolenčania si vypracovali aj ďalšie šance, ale presadili sa až v 43. min. Ľubor Zuzin pálil bez prípravy po vyhratom vhadzovaní a puk skončil tretíkrát v sieti. V závere riadneho hracieho času putoval na trestnú lavicu Hebar a po oddychovom čase domáci zásluhou Šterbáka vyrovnali a vynútili si predĺženie. Domáci využili tri zo štyroch presilových hier.

Rozhodnutie o víťazovi padlo až v samostatných nájazdoch, v ktorých sa ako jediný presadil domáci Bagin.

Martin Groma (tréner Žiliny): "Chceli sme odštartovať aktívne, ale začiatok bol opatrný z oboch strán. Využili sme v druhej tretine efektívne presilovku piatich proti trom, hráči však nechali súpera vyrovnať a neskôr sa aj ujať vedenia. Žili sme však až do konca zápasu a nakoniec sme úspešne zvládli lotériu nájazdov."
Jaroslav Török (asistent trénera Zvolena): "Zápas bol veľmi dôležitý, chceli sme sa ním odtrhnúť od problémov, ktoré nás trápili. Čiastočne sa nám to podarilo. Po dvoch góloch v oslabení sme dokázali otočiť skóre, ale ďalšie oslabenie nás stálo tri body. Spokojní sme v danej situácii aj s bodom."

Dukla Trenčín - HK Nitra 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Góly: 25. Troliga (O. Mikula), 31. Troliga (Bobček, B. Jánoš) - 3. Tománek (Stümpel, P. König), 29. D. Milo (Miroslav Kováčik), 42. Pupák (T. Chrenko), 60. J. Ručkay (Miroslav Kováčik, H. Ručkay)
Vylúčení: 3:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Orolin, Jura - M. Valach, Holienka, 1340 divákov

Trenčín: A. Nagy - Čerešňák, Pozník, Bobček, M. Nemčík, M. Habšuda, Novajovský, E. Bednár - Komínek, Róbert Petrovický, O. Mikula - B. Jánoš, Troliga, T. Klíma - T. Lipták, O. Rusnák, J. Šimíček - Koyš, M. Toman, F. Macejka - D. Hudec (od 41. min)
Nitra: Kristan - P. König, Ordzovenský, D. Milo, Nádašdi, M. Novák, F. Kuzma, M. Bača - L. Novák, Stümpel, Tománek - H. Ručkay, Miroslav Kováčik, J. Ručkay - Pupák, T. Chrenko, Martin Segľa - Bajtek, Lelkeš, R. Mráz

Hostia už v 3. min využili presilovku Tománkovou prudkou strelou spomedzi kruhov. Nitra dobre narúšala súperovu rozohrávku, domáci sa nevedeli útočne presadiť a hostia v úvodnej časti svoj náskok kontrolovali.

Trenčín pridal na dôraze v ofenzíve až na začiatku druhej tretiny a prišli aj šance - najskôr Macejka nevyužil sólový nájazd, potom Komínek netrafil odkrytú bránku. Až v 25. min efektným bekhendom do horného rohu skóroval Troliga - 1:1. Vyrovnané skóre nevydržalo dlho, už o tri a pol minúty prenikla Milova strela cez brankárovu hokejku do siete a hostia opäť viedli o jeden gól. V 31. min však uspel počas presilovky opäť Troliga dôrazom v skrumáži pred bránkou a svojím druhým presným zásahom vyrovnal. Nitra sa následne ubránila viac než minútovej početnej prevahe súpera o dvoch hráčov.

V 42. min Pupák strelou do odkrytej časti bránky získal pre hostí opäť tesný náskok, keďže na domáce hokejky sa stále viac vkrádala nervozita, Nitra si s prehľadom udržiavala miernu výhodu a súpera už k ničomu nepustila. Dvadsať sekúnd pred záverečnou sirénou spečatil víťazstvo hostí Jakub Ručkay, ktorý skóroval do prázdnej bránky.

Milan Staš (tréner Trenčína): "Ťažko sa mi hodnotí tento zápas, keďže sme ho prehrali. Nemôžem chlapcom uprieť snahu, dobre korčuľovali, ale súper nás vyškolil v hokejovej myšlienke aj technike. Ešte za stavu 2:2 sme mohli strhnúť súboj na našu stranu, na hokejkách nám však chýbal potrebný pokoj a najmä skúsenosti, ktoré tomuto tímu stále chýbajú. Je to pre nás krutá prehra, ale záver súťaže máme vo vlastných rukách. Čakajú na nás posledné zápasy 'pravdy'."
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Boli sme si vedomí situácie, v ktorej sa Trenčín nachádza. Chlapci zodpovedne a koncentrovane pristúpili k tomuto stretnutiu. Domáci hrozili častou streľbou z každej pozície, ale náš brankár bol pozorný, Rýchly prvý strelený gól dodal viac pokoja na naše hokejky, a hoci domáci dvakrát vyrovnali, za stavu 2:2 náš tretí strelený gól definitívne rozhodol o osude tohto zápasu. Záver sme si už dokázali postrážiť."

HC‘05 Banská Bystrica - MHC Mountfield Martin 1:2 po sam. nájazdoch (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 49. M. Hudec (Lunter, Lepine) - 29. Markovič (Galamboš, A. Novotný), rozhodujúci sam. nájazd Važan
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Lauff, D. Konc - M. Korba, Rovenský, 1202 divákov

Banská Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, James Martin, Macháček, Kania, Bambúch, Predajniansky, Rosandič - M. Hudec, White, Lunter - Kafka, Heizer, R. Konečný - Veilleux, Zigo, Rapáč - Kadura, Matoušek, Lamper
Martin: Dzubina - Brcko, Matejka, I. Ďatelinka, Rusina, A. Novotný, J. Perniš - Finsterle, Fujerík, J. Suja - Markovič, Galamboš, Važan - Themár, M. Kolena, L. Klíma - Rožník, Dírer, J. Cíger

Úvod prvej tretiny bol z oboch strán rozpačitý. Hostia častejšie ohrozovali bránku súpera, no ako prví mali dobrú príležitosť na otvorenie skóre domáci - v 7. min strieľal v presilovke Rapáč, ale martinský obranca za Dzubinom puk poslal do bezpečia. Hokejisti z Turca mali šance v 14. a 15. min. Najprv po buly pohotovo a tvrdo pálil Važan vedľa a o pár sekúnd tiež ďalšou dobrou strelou preveril Kalembu. Následne puk z hokejky Themára obtrel ľavú žŕdku bystrickej bránky.

V druhej tretine sa "barani" prebudili a boli aktívnejší. Vo vyloženej možnosti sa po prihrávke Heizera ocitol medzi kruhmi Konečný, ale neprekonal Dzubinu. Potom skúšal šťastie Matoušek, ale trafil len do výstroje gólmana a podobne neuspel neskôr ani James Martin. Za nevyužité príležitosti domáci pykali pri vlastnej presilovke. Do brejku išiel v 29. min Galamboš, ktorý našiel na druhej strane Markoviča a ten korčuľou poslal puk do bránky, podľa názoru videorozhodcu neúmyselne - 0:1. Banskobystričnia sa snažili vyrovnať, najbližšie bol k tomu Heizer v 33. min, no jeho pokus z troch metrov chytil Dzubina. O dve minúty neskôr to skúšal pred Kalembom dvakrát Themár, ale vedenie svojho tímu nezveľadil. Tridsať sekúnd pred prestávkou sa predviedol individuálnym prienikom Saracino, puk posielal do horného roku bránky, no martinský gólman si svoju svätyňu postrážil.

V tretej tretine mohol najprv druhý gól hostí pridať Finsterle, no v dobrej pozícii neuspel. Mohlo ho to mrzieť, pretože v 49. min "povozil" Hudec Rusinu popri bránke, ktorú napokon aj obkorčuľoval a prekonal Dzubinu strelou po ľade - 1:1. V 54. min mohol otočiť vývoj zápasu na domácu stranu Konečný, ale nevyužil svoju príležitosť. Na opačnej strane sa Martinčanom ponúkol brejk, ale Važan Kalembu neprekonal. V závere tretieho dejstva sa už nič podstatné neudialo a tak vyše tisíc divákov videlo predĺženie. V ňom mohol po sedemnástich sekundách rozhodnúť Galamboš, zblízka neuspel. V 63. min zvonila žŕdka po tom, čo Saracino strieľal z pravej strany. Rozuzlenie priniesli až samostatné nájazdy, v ktorých hráči spod Turca dominovali, premenili všetky tri a zásluhou Važana si odniesli spod Urpína dva body.

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Martin prišiel pozorne brániť, čo sa mu aj darilo. My sme málo strieľali. Boli sme málo agresívni pred bránkou súpera, chýbal nám dôraz - a práve to rozhodlo. Mali sme dosť pukov na dorážky, ale jednoducho sme tam neboli. Martin počas celého zápasu veľmi dobre bránil, najviac šancí sme si utvorili počas predĺženia, v ktorom sme trafili žŕdku. V nájazdoch súper skóroval trikrát, takže si zaslúžene vybojoval o bod viac."
Daniel Babka (tréner Martina): "Vedeli sme, že Bystrica je v pohode a pripravuje sa na play-off. Snažili sme sa pripraviť na tento duel čo najdôslednejšie, najmä v bránení priestoru pred bránkou. Mali sme v úvode okienka v defenzíve, ale postupne sme sa zlepšovali. Vykrývali sme tento priestor, hoci sme dostali z neho napokon gól. Veľmi dobre zachytal Dzubina, bol to z jeho strany výborný výkon, všetci hráči hrali veľmi obetavo. Bojovali o tieto body, sme radi, že sme ich získali. V predĺžení nám pomohla aj horná žŕdka. V nájazdoch sme mali šťastnú ruku pri výbere hráčov. Pred poslednými dvoma zápasmi je všetko otvorené."

ŠHK 37 Piešťany - HC Košice 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 5. M. Bartánus (Hrnka, Matúš Chovan)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Kacej, M. Orolin, 1450 divákov

Piešťany: T. Tomek - Drgoň, R. Filip, Rais, Brňák, Škadra, Bučka, Biro, Cuník - S. Saliji, Peško, Lušňák - T. Melichárek, Mišura, V. Nemec - Haring, Hamrák, Románek - Chylo, Holovič, Stupka
Košice: Hylák - Kolba, Klouček, Deyl, Štrbák, Cebák, M. Macejko, Černák - Bicek, Češík, Sojčík - Spilar, P. Bartoš, R. Jenčík - Matúš Chovan, T. Hrnka, M. Bartánus - Jokeľ

V úvode zápasu sa hostia poľahky ujali vedenia, keď brankár Tomek spadol za bránkou a Bartánus bez problémov skóroval do jeho odkrytej svätyne. Viac príležitostí mali domáci, ale Košičania boli efektívnejší.

V 23. min trafil žŕdku Hylákovej bránky strelou z pravého kruhu Hamrák. Piešťany sa snažili, ale hostia výborne pokrývali stredné pásmo.

Štrbák nevyuži svoju príležitosť v 45. min, Tomek lapačkou zasiahol. Domáci bojovali o gól, ale "oceliari" blokovali strely i prihrávky. Košičania domácim nedovolili až do úplného záveru odvolať brankára, hra bez gólmana počas 20 sekúnd nepriniesla vyrovnávajúci gól domácich. 

Milan Klement (tréner Piešťan): "Prehra mrzí, ale hokej z našej strany nebol taký zlý, aby sme sa na hráčov hnevali. Pravda je, že stredné pásmo rozhodlo. My sme vedeli, že nemôžeme pustiť súpera do rýchlych protiútokov. Snaha vyrovnať alebo sa ujať vedenia bola, ale nepadlo to tam. Je to škoda, lebo by nám dnes stačil aspoň bod. Z obidvoch strán to bol dobrý hokej."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Myslím si, že tento zápas mal dobrý náboj, pokiaľ ide o korčuľovanie a osobné súboje. Od začiatku prvej tretiny sa hral rýchly hokej. Obe mužstva sa navzájom strážili v strednom pásme a čakalo sa na chybičky. My sme využili v prvej tretine zaváhanie domácich, ujali sme sa vedenia. Tento gól bol v zápase rozhodujúci. Teší nás, že chlapci pristúpili k tomuto zápasu zodpovedne. Prvú pozíciu máme istú, ale chceme hrať do konca základnej časti naplno. Nedostali sme gól, o to viac sa tešíme. Brankár Hylák to dnes zatvoril a aj on má veľkú zásluhu na čistom konte."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články