Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Highlighty: V Martine play off po štyroch rokoch, Košice zvyšujú rekord
Zdielať na

Highlighty: V Martine play off po štyroch rokoch, Košice zvyšujú rekord

Zdroj: sita, Nitra-Piešťany

KOŠICE / Výsledky, zostavy a všetko podstatné z 53.kola hokejovej Tipsport extraligy. V Martine oslavujú play-off po štyroch rokoch, Košice zveľaďujú extraligový rekord.

Hokej - Tipsport extraliga - 53. kolo:

MHC Mountfield Martin - Dukla Trenčín 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Góly: 10. Važan (Markovič, Galamboš), 13. Sinsterle (Kolena, Suja) - 25. B. Jánoš (Róbert Petrovický)
Vylúčení: 1:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc, M. Novák - Kacej, M. Orolín, 3500 divákov

Martin: Dzubina - Brcko, Matejka, I. Ďatelinka, Rusina, A. Novotný, Perniš - Sinsterle, Fujerík, J. Suja - Markovič, Galamboš, Važan - L. Klíma, Kolena, Themár - J. Cíger, Dírer, Rožník
Trenčín: A. Nagy - Čerešňák, Pozník, Bobček, M. Nemčík, M. Habšuda, E. Bednár, Lipták, Ryzák - F. Macejka, Troliga, O. Mikula - B. Jánoš, Róbert Petrovický, Komínek - T. Klíma, O. Rusnák, J. Šimíček - Koyš, M. Toman, D. Hudec

V úvodných minútach bolo viac aktivity na strane hostí, ale potom sa čoraz viac presadzovali domáci hokejisti. Prvú strelu na brankára Nagya vyslal Themár, potom v 7. min vyrušila trenčianskeho gólmana strela Galamboša. Martinu dlhodobo nevychádzali presilovky, ale teraz využili hneď prvú početnú výhodu. Markovič našiel v 10. min Važana a bolo 1:0. O dve minúty potom v ďalšej presilovke našiel opäť Markovič pred bránkou Važana, ale Nagy tentoraz vyhral súboj s martinským útočníkom. Po návrate Habšudu z trestnej lavice zužitkoval Sinsterle presnú Sujovu prihrávku a poslal "kosačky" už do dvojgólového náskoku - 2:0.

Na začiatku druhej tretiny hrali presilovku aj Trenčania a Jánoš dostal Duklu do hry - 2:1. V 27. min vsietil tretí gól Martina Themár, ale rozhodca Novák ho pre postavenie hráča v bránkovisku neuznal. Martinčania mali potom prevahu, tlačili sa do bránky, ale ich koncovke chýbal pokoj. Domáci premrhali aj 99-sekundovú presilovku 5 proti 3. V 39. min sa natlačil Suja pred Nagya, ale ten stále držal svoje mužstvo nad vodou.

V tretej tretine hrali domáci zo zabezpečenej obrany. Hostia sa častejšie usadzovali v obrannom pásme Martina. Dukla stavila v posledných minútach všetko na jednu kartu, vytvorila si drvivý tlak, ale aj brankár Dzubina podržal svoje mužstvo. Hosťom nepomohla k vyrovnaniu ani 55-sekundová power play a Martin si zahrá po štyroch rokoch play-off.

Daniel Babka (tréner Martina): "V prvých troch minútach si Trenčania vytvorili tlak, mali aj nejaké šance. Nás do zápasu dostala presilovka a gól, ktorý sme v nej dali. Dôležitým momentom bol náš druhý gól. V druhej tretine sme hrali dobre, zatvorili sme stredné pásmo. V tretej tretine podali chlapci obetavý výkon, podržal nás aj brankár, ktorý potvrdil dobrú formu. Sme šťastní, že sme splnili náš predsezónny cieľ."
Milan Staš (tréner Trenčína): "V dôležitom zápase nám nechýbalo odhodlanie, ale v prvej tretine to neplatilo pre všetkých hráčov. Boli sme pod psychickým tlakom, nervozita nám zväzovala ruky aj nohy. Zápas sme prehrali v prvej tretine, keď sme dostali dva góly. V záverečných minútach tretej tretiny nám chýbali v koncovke skúsenosti, pokoj a šťastie."

HK Poprad - HKM Zvolen 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Góly: 7. A. Kroták (Mlynarovič, Fabian), 15. Ľ. Vaic (Matúš Paločko, S. Takáč), 20. T. Sýkora (Ľ. Vaic), 55. Belluš (Drábek, A. Lapšanský)
Vylúčení: 7:7 na 2 min, navyše: Brabenec (Zvolen) DKZ za nešportové správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Tvrdoň, Výleta, 1225 divákov

Poprad: Masalskis - Malina, D. Brejčák, Fabian, Kurali, Látal, Makovský, Gaborčík, Dinda - A. Lapšanský, Štals, T. Sýkora - A. Kroták, Mlynarovič, Jabrocký - S. Takáč, Ľ. Vaic, Matúš Paločko - Drábek, Belluš, Marek Nagy
Zvolen: M. Šimko - Hraško, Juraško, J. Hertl, L. Pokovič, Safronov, Pichnarčík, Martin Ďaloga, Ťavoda - P. Zuzin, Brabenec, Michal Chovan - Škvaridlo, Hebar, A. Podkonický - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Síkela - Čanky, Srnka, Koren

Pod Tatrami sa hral od úvodu vlažný hokej. Zvolenčanom sa nedaril prechod cez stredné pásmo, čo "kamzíci" pohodlne využívali a držali puk prevažne na svojich hokejkách. Prvú šancu pripravil Kroták pre Mlynaroviča, jeho bekhend z ťažkej pozície však skončil nad bránkou. Vzápätí hrali domáci v početnej výhode 5 na 3 a Mlynarovič s Krotákom si tentoraz vymenili úlohy, strela od modrej druhého menovaného napokon skončila za Šimkom. Zvolenský brankár mal naďalej viac práce a v 15. min po druhý raz lovil puk zo siete, keď z medzikružia presne namieril Vaic - 2:0. Ani tento úder hostí nenakopol, naďalej hrali veľmi vlažne a pred odchodom do kabín zvýšil Sýkora v presilovke už na rozdiel troch gólov.

Dominancia "kamzíkov" pokračovala aj v prostrednej časti. Poprad si strážil svoje vedenie, s prehľadom kombinoval a nepúšťal Zvolenčanov k súvislejšiemu náporu. Tí sa nepresadili ani v presilovkách a opäť mohli pykať. Štvrtý gól mal na hokejke obranca Malina, jeho delovka od modrej opečiatkovala Šimkovu žŕdku. V závere druhej tretine sa hostia po druhý raz v zápase bránili dvojnásobnej presile a Vaic mohol z pravej strany dvakrát zvýšiť, raz jeho puk zastavila konštrukcia, druhý projektil popradského hokejistu zvolenský brankár efektne skryl do lapačky. Zarovno s klaksónom ešte v samostatnom úniku zakončoval Lapšanský, no Šimko opäť svojich podržal.

Tretia tretina sa už len dohrávala a veľa šancí diváci nesledovali. V 47. min sa k sporadickej príležitostí hostí dostal Safronov, z uhla už veľa šancí nemal. Popradčania spečatili svoju výhru v 55. min, keď Drábek spoza bránky prihral Bellušovi a bolo 4:0. Zvolen sa pokúsil aspoň o čestný úspech, Makovský doslova nabil Škvaridlovi pred Masalskisa, lotyšský brankár si však nulu vziať nedal a svojim pozorným výkonom doviedol "kamzíkov" k pohodlnému víťazstvu.

Milan Jančuška (tréner Popradu): "Na diaľku bojujeme s Piešťanmi o štvrté miesto. O osude stretnutia rozhodol už úvod, tempo potom upadlo a hra bola rozkúskovaná. Sledovali sme však aj veľa pekných momentov. Vyhrali sme zaslúžene."
Jaroslav Török (asistent trénera Zvolena): "Z nášho pohľadu išlo o veľmi dôležitý zápas, veď sme hrali o postup do play-off. Avšak výkon, ktorý sme podali, takéto kritéria nezniesol a vo vyraďovacej fáze azda ani nemáme čo robiť. Slabo sme strieľali, o výsledku rozhodla už prvátretina."

HC Košice - HK 36 Skalica 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)

Góly: 20. R. Jenčík (P. Bartoš, Štrbák), 20. M. Bartánus (T. Hrnka), 29. R. Jenčík (Štrbák, P. Bartoš), 31. Štrbák (P. Bartoš), 55. M. Bartánus (Sojčík, Bicek) - 16. Trška (Kutálek, L. Kozák), 17. Obdržálek (Lažo, R. Kropáč)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolín - Bednár, Snášel, 3112 divákov

Košice: Staňa - Kolba, Klouček, Deyl, Štrbák, Cebák, M. Macejko, Černák - Bicek, T. Hrnka, M. Bartánus - Spilar, P. Bartoš, R. Jenčík - Matis, Boltun, Gmitter - Zikmund, Sojčík, Skalický
Skalica: M. Lipovský - Vyrůbalík, L. Kozák, Krejčiřík, Trška, M. Srnec, T. Staňo - Mikéska - Obdržálek, R. Školiak, Lažo - Šátek, B. Mráz, Kutálek - B. Jankovič, Stieler, R. Kropáč - M. Sloboda, F. Novák, M. Preisinger

V 4. min sa po individuálnej akcii dostal cez skalickú obranu dostal Jenčík, ale chýbala mu koncovka. V 15. min v oslabení Bartánus nezasunul puk do prázdnej bránky. Skaličania potom ťažili z početnej výhody o dvoch hráčov. V 16. min pálil bez prípravy Trška - 0:1. V pokračujúcej presilovke potom pridal druhý gól Záhorákov po strele od modrej Obdržálek. Aj Košičania sa presadili v presilovke. V 20. min znížili na rozdiel gólu po pohotovom zakončení Jenčík. O 21 sekúnd nato bolo vyrovnané, keď sa zblízka presadil Bartánus.

V 3. min druhej tretiny namieril Bicek dvakrát do žŕdky. Na opačnej strane Staňa zneškodnil Školiakov nájazd. V 29. min potrestali domáci vylúčenie Staňa, keď Jenčík tečoval strelu Štrbáka. Gól odobril aj videorozhodca. V polovici zápasu mali domáci výhodu o dvoch hráčov a pridali v nej štvrtý gól. Ujala sa nekompromisná a presná strela kapitána Štrbáka. Poistiť vedenie svojho tímu mohol Hrnka, ktorého bekhend zlikvidoval Lipovský. Ten si poradil aj s vyloženou šancou Spilara.

V 6. min tretej tretiny Staňa zneškodnil nebezpečný Lažov pokus. Domáci Bartánus sa potom dostal do nájazdu, ale nemieril presne. Vynahradil si to však v 55. min, keď mu puk posunul Sojčík a Bartánus upravil na konečných 5:2.

Anton Tomko (tréner Košíc): "Skalica ukázala, prečo v posledných kolách bodovala, robila nám problémy v našom útočnom pásme. Spravili sme zbytočné fauly, ktoré Skaličania využili na strelenie dvoch gólov. V krátkom čase sa nám potom podarilo vyrovnať, povedali sme si potom, čo musíme zlepšiť a chlapci si dali povedať. Pridali sme ďalšie dva góly a Skalicu sme už do ničoho vážnejšieho nepustili."
Andrej Výboh (tréner Skalice): "Po sérii víťazstiev sme chceli nadviazať na predchádzajúce výkony. V prvej tretine sme sa dostali v presilovke do vedenia, ale po našich chybách súper veľmi rýchlo vyrovnal. Domáci potom zvýšili tlak a pohyb, vypracovali si množstvo šanci. Po našich útočných fauloch sme súperovi ponúkli presilovky, ktoré maximálne zužitkoval. Súper, hoci sme zvýšil dôraz v defenzíve, stále dominoval a vyhral zaslúžene."

HC‘05 Banská Bystrica - MsHK DOXXbet Žilina 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Góly: 17. Veilleux (Rapáč, Zigo), 23. Zigo (Veilleux), 44. Matoušek (Veilleux, Kadura), 45. Heizer (Rapáč, Kafka), 55. White (R. Konečný) - 15. R. Tomas (A. Lipovský, Klouda)
Vylúčení: 3:2 na 2 min, navyše: Bambúch 10+DKZ za nešportové správanie - R. Jarolín a R. Tomas 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík, D. Konc - P. Šefčík, Sčensný, 1108 divákov

Banská Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, James Martin, Rosandič, Kania, Bambúch - M. Hudec, White, R. Konečný - Kafka, Heizer, Rapáč - Lamper, Zigo, Lunter - Veilleux, Matoušek, Kadura - Handlovský
Žilina: Peksa - E. Bagin, Ďurák, Marcel Šterbák, Ostrčil, M. Leško, Martin Chovan, Leško - Drevenák, R. Jarolín, T. Varga - A. Lipovský, Klouda, R. Tomas - Marek Slovák, Valášek, Kalla - od 17. min Linet

Žilinčania začali pod Urpínom svižne. Už v druhej minúte Tomas preveril Kalembu. Domáci mohli odpovedať v šiestej minúte, no Heizer pred Peksom neuspel. O dve minúty neskôr na opačnej strane Klouda nestihol puk dostať
do odkrytej časti bránky. Bystričania postupne naberali na obrátkach. Peknú akciu predviedol Rapáč, preštrikoval sa až pred gólmana, ale neprekonal ho. Podobne dopadol aj White. V 14. min sa "barani" dostali do prečíslenia dvoch na jedného, Kadura pekne prihral Rapáčovi, ale ten znovu nenašiel recept na prekonanie Peksu. Prišiel trest, po prihrávke Lipovského prekonal Kalembu strelou spomedzi kruhov nepokrytý Tomas - 0:1. Hokejisti spod Urpína však stihli ešte v prvej tretine vyrovnať. V 17. min poslal Rapáč puk pred bránku, kde sa dobre zorientoval bekhendom Veilleux. Pre kanadského útočníka to bol prvý gól v slovenskej súťaži.

Druhé dejstvo sa začalo domácou presilovkou, v nej najprv nevyužili šance Saracino a Heizer. Až Zigo z dvoch metrov poslal puk do odkrytej žilinskej svätyne - 2:1. V polovici zápasu išiel sám na bránku White, ale pred Peksom
pohorel a po ňom v dobrej príležitosti mieril vedľa Kadura. Zvýšiť vedenie Bystričanov potom mohol Handlovský, pekne obišiel bránku a zakončoval, no gólman hostí vytiahol zákrok hokejkou. Predviedol sa aj na konci strednej časti, keď vymazal v šanci Lepina. Hráči spod Dubňa sa nedostali do vyloženej príležitosti.

Úvod tretieho dejstva síce patril žilinským "vlkom", ktorí si vytvorili veľký tlak, ale ako náhle sa z neho domáci vymanili, strelili gól. V 44. min Matoušek dopravil puk do bránky pred Peksom. O minútu neskôr zvýšil na 4:1 Heizer, Rápáč mu prihrával spoza bránky a bystrický center pohotovo zakončil. Hostia potom nevyužili dve presilovky v rade. V hre piatich proti piatim však boli lepší zverenci trénera Országha. Často strieľali, kombinovali a zaslúžene získali tri body. V 54. min po biliardovej akcii ešte Heizer úspešný nebol, no o minútu neskôr White nemal problém skórovať do takmer prázdnej bránky a dal tak gólovú bodku za stretnutím, pretože Drevenák na konci mieril iba do žŕdky.

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Mali sme ťažký začiatok. Prvá tretina nebola podľa našich predstáv, ale od druhej to už bolo z našej strany o niečom inom. Prebrali sme iniciatívu a boli sme lepším mužstvom. Okrem piatich gólov sme si vypracovali aj ďalšie šance. Zodpovedne sme bránili až do konca zápasu. Vzhľadom na priebeh stretnutia, hlavne posledných dvoch tretín, je naše víťazstvo zaslúžené."
Martin Groma (tréner Žiliny): "Začali sme dobre, boli sme aktívni a išli sme do vedenia, avšak súper využil jednu z mála chýb, ktoré sme spravili a strelil nám gól. Druhá tretina bola vyrovnaná z oboch strán. Bystričania pridali na aktivite a vytvorili si nebezpečné situácie a šance. Hokej sa musel divákom páčiť, bol bojovný. Bohužiaľ, v tretej tretine sme urobili chyby. Nelogicky sme prepadávali a súper to trestal. Nemôže sa nám stať, že dostaneme dva góly do prázdnej bránky. Sú to obrovské individuálne chyby. Ak chceme uspieť v ďalšom zápase, nesmú sa opakovať."

HK Nitra - ŠHK 37 Piešťany 3:4 po sam. nájazdoch (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 3. Lelkeš (D. Milo), 18. L. Novák (Tománek, P. König), 57. H. Ručkay (D. Milo) - 4. Peško (Drgoň), 35. S. Saliji (Peško), 50. Stupka (Rais), rozhodujúci sam. nájazd: Lušňák
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura - Bogdaň, Jobbágy, 2369 divákov

Nitra: Kristan - D. Milo, Pavlíček, P. König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, M. Bača - H. Ručkay, Miroslav Kováčik, J. Ručkay - L. Novák, Stümpel, Tománek - Pupák, T. Chrenko, Martin Segľa - Bajtek, Lelkeš, R. Mráz
Piešťany: Šúrek - Drgoň, R. Filip, Rais, Brňák, Škadra, Bučka, Biro, Cuník - S. Saliji, Peško, Lušňák - T. Melichárek, Mišura, F. Hudec - Haring, Hamrák, Románek - Chylo, V. Nemec, Stupka

Do stretnutia lepšie vstúpili domáci. Už v 3. min sa zaskvel krásnou individuálnou akciou Lelkeš, ktorý sa preštrikoval obranou hostí ako nôž maslom a nezadržateľne skóroval. Odpoveď Piešťan nenechala na seba dlho čakať. O 69 sekúnd neskôr počas presilovej hry ukážkovo trafil od modrej Leško a bolo vyrovnané. V závere tretiny Nitra zvýšila aktivitu a odmenou im bol vedúci gól. Po Tománkovej prihrávke sa na dvakrát presadil Lukáš Novák - 2:1.

Druhá tretina priniesla z oboch strán ofenzívny hokej. Viac gólových príležitostí mali síce domáci, no paradoxne gólu sa dočkali hostia. V 35. min pretlačil puk za Kristana odchovanec hokeja pod Zoborom Samir Saliji a na ukazovateli skóre svietil nerozhodný stav 2:2. Nakloniť misky váh na stranu Nitry sa ešte pred druhou prestávkou snažil Tománek, ale svoj samostatný nájazd nedotiahol do zdarného konca.

V tretej tretine sa hra pritvrdilo. Na ľade sa odohrávalo množstvo osobných súbojov. Takýto priebeh vyhovoval viac hosťom. Navyše desať minút pred koncom tretej tretiny sa po prihrávke Raisa presadil Stupka a pod Zoborom sa schyľovalo k prekvapeniu. Nitrania si však v zostávajúcom čase vypracovali obrovský tlak, z ktorého vyťažili vyrovnávajúci gól z hokejky H. Ručkaya.

Zápas dospel do predĺženia, no ani to neurčilo víťaza zápasu. Najbližšie ku gólu bol po prihrávke Baču krídelník Lukáš Novák, ale z dobrej pozície trafil žrď. V samostatných nájazdoch sa presadili len hostia. Kristana prekonali Lušňák a Hamrák. Piešťany si po víťazstve 4:3 po samostatných nájazdoch pripísali do tabuľky cenné 2 body.

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Bol to pre nás posledný zápas doma pred play-off. Nechceli sme postaviť rezervu, ale nakoniec sa ukázalo, že sme asi mali. Tá by asi dnes predviedla lepší výkon ako niektorí naši hráči. Chlapci sa chceli ukázať pred divákmi. Veľa improvizovali, bolo tam veľa akcií, ktoré sme nenacvičovali ani na tréningu: bez ťahu na bránku, bez zakončenia. Náš výkon bol nemastný-neslaný. Generálku pred play-off som si predstavoval inak. Ešte hráme zápas v Skalici a verím, že podáme oveľa lepší výkon ako dnes."
Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Vedeli sme, že nás v Nitre čaká ťažký zápas. Na domácich sme sa dobre pripravili. Bolo jasné, že súperovi o nič nejde, ale nič nepodcenil a chcel vyhrať. V prvej tretine sme slabo korčuľovali a vedeli sme, že to musíme do ďalšieho priebehu zápasu z lepšiť. V druhej tretine bol prístup našich hráčov iný. Vyrovnali sme na 2:2 a navyše sme ubránili takmer dvojminútovú presilovku piatich proti trom. V tretej tretine sme chceli ubrániť stav, dokonca sa nám podarilo dať gól. V závere sme žiaľ inkasovali a zápas išiel do predĺženia. Chalanom treba poďakovať za výkon a poďakujeme aj brankárovi Šúrekovi."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články