Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mamička Žirková neľutuje návrat do reprezentácie
Zdielať na

Mamička Žirková neľutuje návrat do reprezentácie

KOŠICE / Vo februári Zuzana Žirková (34) trénerovi Marošovi Kováčikovi sľúbila, že pomôže basketbalistkám Good Angels aj slovenskej ženskej reprezentácii.

Vtedy ešte nevedela, ako jej súťažný návrat na palubovky po zranení a materskej dovolenke "vypáli", ale zatiaľ môže byť spokojná. S Košicami získala domáci majstrovský titul aj prvenstvo v Stredoeurópskej lige a s reprezentantkami sa momentálne teší z postupu na majstrovstvá Európy. Na oboch frontoch sa zaradila k líderkám tímov a to má doma ešte nie 15-mesačnú dcérku Dorotku.

"Aj som si občas hovorila, či to celé má význam, ale keď som medzi hráčkami v tíme, vždy prídem na lepšie myšlienky. Veľmi sa teším z postupu na majstrovstvá Európy, preto svoj návrat určite neľutujem,“ vravela Žirková v stredu po rozhodujúcom kvalifikačnom víťazstve nad Poľskom.

Líderkou spolu s Toliverovou

Na jednoznačnom triumfe 71:55 sa Žirková podieľala 12 bodmi (2 trojky), 5 asistenciami a 5 doskokmi. Odohrala 29 minút a z palubovky Infiniti arény ju odprevádzal potlesk zaplnených tribún. Spolu s rodenou Američankou Kristi Toliverovou boli jednoznačnými líderkami v mladom slovenskom družstve, ktoré proti najsilnejšiemu súperovi v A-skupine potvrdilo oprávnenosť postupových ambícií. "Za hru, ktoré sme od začiatku predvádzali, sme si jednoznačne zaslúžili víťazstvo aj postup. Rýchlo sme získali vedenie 16:1 a to bol vlastne aj najpodstatneí moment celého zápasu. Nepamätám si niečo podobné z minulosti, keď sme tak rýchlo rozhodli,“ referovala Žirková.

Trojnásobná euroligová šampiónka a šesťnásobná najlepšia basketbalistka SR nebrala vôbec tragicky, keď po parádnom úvode sa Poľky vrátili do zápasu a v niektorých momentoch znížili aj na jednociferný rozdiel v skóre. "To tak býva, že po pokazenom začiatku sa kvalitný súper dokáže vrátiť do zápasu. Veď inak by sme vyhrali o 60 bodov...,“ zamyslela sa Žirková a vzápätí dopovedala: "Nepustili sme ich na nejaký blízky rozdiel a to je dôležité.“

Rodáčka z Bojníc zatiaľ nechce špekulovať nad tým, ako to bude vyzerať o rok na európskom šampionáte v Maďarsku a Rumunsku. Vo viacerých rozhovoroch po svojom návrate však naznačila, že ju láka aj vyššia méta - účasť na OH 2016 v brazílskom Rio de Janeiro. "Prečo nie? Družstvá sú vyrovnané - šancu máme. Olympijské hry ma lákajú. Inak by som tu teraz nebola,“ povedala v nedávnom rozhovore.

Súvisiace články