Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Basketbalistky potvrdili postup na ME víťazstvom nad Poľkami
Zdielať na

Basketbalistky potvrdili postup na ME víťazstvom nad Poľkami

KOŠICE / Slovenské basketbalistky postúpili na majstrovstvá Európy v roku 2015. Vo svojom záverečnom vystúpení v kvalifikačnej A-skupine v priamom súboji o prvé miesto v stredu v Košiciach zdolali Poľky jednoznačne 71:55 (38:25).

Zverenkám trénera Maroša Kováčika vyšiel úvod stretnutia, keď sa 16-bodovou šnúrou odpútali od súperiek a získali rozhodujúci náskok. Slovenské hráčky odplatili súperkám prehru 70:75 po predĺžení z prvého merania síl v Poľsku a jubilejný desiatykrát sa predstavia na šampionáte. Do záverečného účtu A-skupiny treba odohrať ešte zápas Luxembursko - Slovinsko (19.30 h). V poradí 35. majstrovstvá Európy žien v basketbale sa na budúci rok uskutočnia v Maďarsku a Rumunsku a predstaví sa na nich až 20 krajín.

Výsledok - A-skupina:

Slovensko - Poľsko 71:55 (23:12, 15:13, 18:14, 15:16)

Zostava a body Slovenska: Jurčenková 19, Žirková 12, Hruščáková 10, Toliverová 9, Tetemondová 6 (Kmeťová 7, Bálintová 4, Kiššová 4, D. Baburová 0, Krč-Turbová 0, Lázárová-Brezániová 0, Felixová 0)
Najviac bodov Poľska: Zietarová a Kocová po 10, Pawlaková 9

TH: 19/15 – 18/13, fauly: 23 - 22, trojky: 4 - 4, rozhodovali: Fritz (Nem.), Bayot (Belg.), Suslov (Est.). 1400 divákov

V úvode viedli Poľky 1:0, ale potom prišla zdrvujúca päťminútovka Sloveniek a na jej konci svietilo skóre 16:1 pre hostiteľky. Postarali sa o to Jurčenková pod košom a Žirková spoza oblúka. Zaskočené Poľky do konca prvej štvrtiny znížili šnúrou 5 bodov na 12:23 z ich pohľadu. Ako sa neskôr ukázalo, bol to rozhodujúci náskok. V druhej štvrtine síce poľské hráčky zdvihli hlavy a v 17. min znížili na menší ako dvojciferný rozdiel (33:25), ale vzápätí zakončila rýchly protiútok Toliverová a do veľkej prestávky ešte Kmeťová pridala trojku (38:25).

Prvú polovicu tretej štvrtiny vyhrali Slovenky 14:3 a pred aplaudujúcim košickým publikom sa absolútne uvoľnili. V 3. min poslednej štvrtiny bol náskok domáceho tímu už 19-bodový (60:41) a zápas sa pozvoľna už len dohrával. Záver stretnutia sa premenil na divácke postupové oslavy v štýle "standing ovation".

Maroš Kováčik (tréner SR): "Splnili sme cieľ a zápas s Poľskom sme rozhodli skôr, ako sme predpokladali. Skvelý nástup do zápasu sa ukázal ako rozhodujúci. Zahrali sme solídne v útoku, ale aj dobre v obrane, o čom svedčí, že sme ani v jednej štvrtine nedostali viac ako 16 bodov. Čo sa týka celej kvalifikácie, mali sme slabší začiatok aj preto, že sme mali krátku prípravu. Postupne sme sa však zlepšovali a na záver sme už dobre šliapali... Klobúk dolu pred hráčkami, ako to zvládli. Strávili spolu mesiac, ktorý stál za to, pritom mohli byť už niekde na dovolenkách."
Zuzana Žirková (líderka SR): "Neľutujem, že som sa vrátila do reprezentácie. Prvý cieľ - postup na majstrovstvá Európy - sme splnili. Dnešný zápas proti Poľsku bol od začiatku jednoznačný v náš prospech. Naše víťazstvo je teda zaslúžené. Je to skvelý pocit ísť z prvého miesta v skupine na majstrovstvá Európy."

Súvisiace články