Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemci a Taliani kalkulovali. Nie je to nič výnimočné, ani hanebné, tvrdí športový redaktor
Zdielať na

Nemci a Taliani kalkulovali. Nie je to nič výnimočné, ani hanebné, tvrdí športový redaktor

BRATISLAVA / Naši futbalisti v kategórii do 21 rokov majú za sebou úspešný európsky šampionát. Vyhrali nad domácim Poľskom 2:1, Švédsko porazili 3:0, s Angličanmi prehrali len tesne 1:2. Pri takejto bilancii je určite dôvod oslavovať. Pocit je však presne opačný.

Domov sa naši futbalisti vrátili síce s dobrým pocitom z predvedeného výkonu, no so smútkom a pocitom krivdy. A ten cítia aj fanúšikovia. Zápas Nemecka s Talianskom totiž rozhodol o tom, že naši nepostúpili do semifinále. Samotný fakt, že slovenskí hráči nepostúpili, by nebol až taký zvláštny. Zvláštnym bol spôsob, akým ich Taliani a Nemci vyšachovali z hry. Dokonca sa hovorí o tom, že oba tímy zápas vypustili. Dokonca náš premiér poslal otvorený list šéfovi UEFA, v ktorom ho žiada situáciu preveriť.

Športový redaktor TV JOJ, Marek Svátek v tom však nevidí nič výnimočné a tvrdé slová na účet oboch mužstiev odmieta: "Je to príliš tvrdé tvrdenie, lebo Nemci aj Taliani vstupovali do zápasu s tým, že nemali istý postup. Taliani sa ujali pomerne skoro vedenia a v tej chvíli boli postupujúcim mužstvom. Lenže v tom istom čase sa hral aj iný duel v tej skupine medzi Českom a Dánskom, a ten bol veľmi dôležitý aj z pohľadu Slovákov, lebo ak by Česi vyhrali, tak Slováci by za stavu 1:0, ktorý bol v zápase medzi Talianskom a Nemeckom, postúpili ďalej. Lenže Česi prehrali a Nemci, ktorí prehrávali 0:1, a takisto Taliani, ktorí mali ten tesný náskok, si to v hlave spočítali a zhruba od tej 70. minúty to už hrali viacmenej na istotu, na ten postup a na ten výsledok 1:0. Povedať, že ten zápas vypustili, mi príde veľmi tvrdé".

Odmietli to aj Nemci, ich tréner povedal, že sa nestalo nič výnimočné, aj šéf futbalového zväzu pritakal, že asi každý by urobil to isté. Náš reprezentant do 21 rokov, Matúš Bero to uznal tiež: "Keby Slovensko postúpilo takýmto spôsobom, asi by sme sa tešili".

Podobné prípady sa vyskytli aj v minulosti. V športe sa vždy kalkuluje, matematika zohráva veľkú úlohu. Podobný prípad z histórie pripomína aj redaktor Marek Svátek: "Nemci na Majstrovstvách sveta v roku 1982 hrali s Rakúskom a vyhrali 2:1, čo bol presne výsledok, ktorý obaja potrebovali na postup. Tým výsledkom vymazali z turnaja vtedajšieho čierneho koňa, Alžírsko, ktoré si získalo veľké sympatie. Nemecko dalo pomerne skoro rýchly gól a od zhruba 10. minúty sa oba tímy doslova prechádzali po ihrisku, dokonca som zachytil správu, že niektorý z nemeckých denníkov nedal na druhý deň na titulku vôbec nič, len čistý list, čo bol protest proti tomuto prístupu"

Súvisiace články