Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šéf SFZ Kováčik požaduje za korupciu exemplárny trest
Zdielať na

Šéf SFZ Kováčik požaduje za korupciu exemplárny trest

Zdroj: sita - Prezident SFZ Ján Kováčik

BRATISLAVA / Medializovaný korupčný škandál s ovplyvňovaním výsledkov futbalových zápasov FK DAC 1904 Dunajská Streda v najvyššej slovenskej súťaži, do ktorého sú "namočení" hráči Ivan Hodúr, Marek Božoň, Michal Dian, Tomáš Huber a bývalí hráči Ivan Žiga, Róbert Rák a Marián Dirnbach, je odsúdeniahodný a stále rezonuje vo futbalovom hnutí.

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik v rozhovore pre denník SME prezradil, že o tipovacej afére mal informácie už vopred. "Na zväze sme o tom vedeli iba traja ľudia. Najviac infomácii mal manažér integrity SFZ Peter Dedík. Ten informoval mňa a čiastočne i generálneho sekretára Jozefa Klimenta. Aj preto sa to podarilo dotiahnuť do úspešného konca, dokázali sme to udržať v tajnosti. Myslím si, že toto ocenila aj polícia," skonštatoval J. Kováčik a doplnil: "O afére som sa dozvedel niekoľko mesiacov vopred, pol roka, možno viac. Vyšetrovanie je relatívne dlhé. Na začiatku sme nevedeli mená, tie postupne pribúdali. Kým však prebieha vyšetrovanie, viac k tomu nepoviem."

Osobne nepozná nikoho z obvinených

Šéf slovenského futbalu uviedol, že osobne nepozná ani jedného z obvinených hráčov. "Nie som naivný človek, aby som tvrdil, že korupcia vo futbale neexistuje. Keď je v iných častiach spoločnosti, prečo by nemala byť aj vo futbale. O konkrétnej veci sa však môžeme baviť iba vtedy, keď je odhalená. Iste, vždy vás to prekvapí, keď je tam dvojnásobný kráľ strelcov (Rák, pozn.) či reprezentant (Hodúr). Je to nepríjemné,“ vyjadril sa ďalej pre Ján Kováčik, ktorý priznal, že to nie je prvý prípad "predávania" zápasov na Slovensku: "Môžeme sa rozprávať v pocitovej a argumentačnej rovine. Toto je jediný konkrétny prípad, ktorý sa podarilo odhaliť. Verím, že bude príkladom aj pre ostatných ľudí, ktorí vedia, že sa deje niečo nekalé. Je na nich, aby prišli a oznámili to. Už vedia, že sa to nezametie pod koberec."

Jeden z obvinených Ivan Hodúr ako prvý a zatiaľ ako jediný predstúpil pred disciplinárnu komisiu SFZ a dosiaľ najviac spolupracuje. Poverený prezident DK SFZ Miroslav Vlk sa vyjadril, že to zoberú na vedomie ako poľahčujúcu okolnosť. "Určite to treba brať do úvahy, ale nie ako dominantnú výhodu. Hráči sa však priznali až pod ťarchou dôkazov, nie preto, že by ich trápilo svedomie," reagoval Ján Kováčik.

"Nič sa ututlávať nebude..."

Prvý muž slovenského futbalu sa neobáva, že by sa tieto korupčné náležitosti "ututlali", ako to bolo v minulosti. Naopak, požaduje čo najprísnejšie potrestanie. "V našom záujme je, aby sa nič neututlalo a my sme z našej pozície urobili všetko pre úspešné vyšetrenie a zabezpečenie dôkazov aj pre rázne a spravodlivé potrestanie. Za kauzu tipovania sa isto vynesú exemplárne tresty. Kompromis je vylúčený. Hráčom, ktorí ovplyvňovali zápasy, by som ja osobne dal najvyšší možný trest. Nebude to však na mne, rozhodovať bude disciplinárna komisia, ktorá má stanovami definovanú a zaručenú autonómiu."

Na SFZ chcú bojovať proti korupcii

"Ako? Prevenciou. Aj v tomto prípade verím, že sa vynesú také závery, ktoré budú jasným signálom, že keď sa niekto vyberie touto cestou, dostane vysoký a adekvátny trest."

Podľa noriem zväzu hrozí Dunajskej Strede vylúčenie zo súťaže. "V tomto momente by som sa k tomu nevyjadroval, lebo disciplinárka musí vypočuť všetky strany, preskúmať všetky dostupné dôkazy a až potom zaujať stanovisko. Dôležitá nie je rýchlosť za každú cenu, ale aby akékoľvek rozhodnutie v tejto veci bolo argumentačne a právne nepriestrelné," poznamenal J. Kováčik, ktorý prezradil, že on osobne nevyhľadáva stávkové kancelárie: "Iba nedávno som si prvýkrát zatipoval na zápas Bosna a Hercegovina - Slovensko. Dal som dvojku a bol to môj prvý tip po revolúcii. Som rád, že mi vyšiel. Stavil som 300 a vyhral 1980 eur. V minulosti som tipoval iba Sazku."

Klub zo Žitného ostrova je "namočený" do škandálu s ovplyvňovaním výsledkov svojich zápasov. Štvorica jeho hráčov Ivan Hodúr, Marek Božoň, Michal Dian a Čech Tomáš Huber údajne ovplyvnila bližšie nešpecifikované množstvo stretnutí. Spomenutí futbalisti vraj za prijatý úplatok vo výške od 2000 do 60-tisíc eur od trojice bývalých hráčov Ivana Žigu, Róberta Ráka, Mariána Dirnbacha ovplyvnili duely v aktuálnej sezóne najvyššej slovenskej súťaže. FK DAC 1904 Dunajská Streda následne suspendovala spomenuté kvarteto inkriminovaných hráčov Hodúr, Božoň, Dian, Huber. Disciplinárna komisia SFZ tejto štvorici predbežným opatrením zastavila pretekársku činnosť od 13. septembra a ďalšej dvojici Dirnbach, Žiga od 16. 9. až do ďalšieho rozhodnutia. Róbert Rák je registrovaný na Rakúskom futbalovom zväze.

V súvislosti s korupčnou aférou, ovplyvňovaním futbalových výsledkov a s tým súvisiacou činnosťou sa "disciplinárka" pred dvoma týždňami oboznámila so stanoviskom hráča Ivana Hodúra a vo veci bude pokračovať po obdržaní právne relevantných podkladov od príslušných orgánov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články