Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podplácanie v športe? Nič, čo by Slovensko nepoznalo
Zdielať na

Podplácanie v športe? Nič, čo by Slovensko nepoznalo

BRATISLAVA / Polícia hovorí o historicky prvej organizovanej skupine, ktorá mala za úplatky manipulovať zápasy. Tí, čo sa o futbal zaujímajú hlbšie, sú však presvedčení, že korupcia je v tomto športe problémom už dlhé roky a niekedy priam bije do očí. Má to však háčik – takmer vždy chýbajú dôkazy a len minimum obvinení sa skončí pred súdom.

Náš futbal je podfarbený korupciou

Jednu z mála futbalových káuz dotiahol do konca prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý je presvedčený, že futbal je pekná hra, ale žiaľ, v našich podmienkach je podfarbený korupciou. 

Nebola to však prvá liga, len dedinský klub v Ludaniciach. Rozhodca sa tam rozhodol priznať, že prevzal 25 000 korún, aby správne odpískal zápas. Kšefty vraj nazývali pojmom zváranie. Napokon on aj viacerí funkcionári vyviazli s podmienkou.

Prvý raz verejne o manipulovaní zápasov a podplácaní prehovorili rozhodcovia Marián Diňa a Jozef Filkus. Polícia ich však nevyšetrila, pretože prípady už boli premlčané. Filkusovu výpoveď vtedy futbalový zväz označil za účelovú. "Jemu nešlo o podplácanie, ale o vlastný kariérny postup," povedal bývalý šéf Slovenského futbalového zväzu Milan Služanič.

S futbalovou korupciou sa v minulosti spájalo aj meno bývalého poslanca za SMK Józsefa Kvardu, ktorý sa mal snažiť za úplatky pretlačiť svoj videcky klub do vyššej ligy. Súd ho ale spod obžaloby oslobodil.

Jedine Wänke skončil vo väzení

Zatiaľ najväčšou a zároveň jedinou športovou rybou, ktorá za korupciu skončila vo väzení, je bývalý generálny sekretár futbalového zväzu Vladimír Wänke. Kariéru ukončil potupne pre dva kartóny vína, debničku jabĺk a 15 000 korún. Mali to byť úplatky za prestupy hráčov, familiárne nazývané kolky. Začiatkom roka ho prepustili po odpykaní polovice trestu.

Dvaja Slováci figurovali aj v megaškandále v susednom Česku, kde sa dopredu dohadovali výsledky prvoligových zápasov. Šéf klubu SYNOT Igor Štefanko a arbiter Eduard Cichý dostali podmienku a peňažný trest 50 000 korún.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články