Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícia obvinila štyroch futbalistov D.Stredy a trio bývalých hráčov
Zdielať na

Polícia obvinila štyroch futbalistov D.Stredy a trio bývalých hráčov

BRATISLAVA / Po spoločnej česko-slovenskej policajnej akcii obvinili na Slovensku policajti z Národnej kriminálnej agentúry sedem ľudí. Štyria z nich sú hráčmi futbalového klubu DAC 1904 Dunajská Streda a traja bývalí slovenskí futbalisti.

Obvinení sú z prijímania úplatkov a podplácania za ovplyvňovanie výsledkov zápasov.

"Predovšetkým bývalí hráči našej najvyššej súťaže oslovili aktívnych hráčov v kluboch a snažili sa cez týchto aktívnych hráčov dohodnúť výsledok, respektíve počet strelených gólov, alebo iné možnosti, ktoré sú v ponukách stávkových kancelárií," informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Na vrchu pyramídy je podľa polície organizátor, ktorý je pravdepodobne v nejakej ázijskej krajine. Tam uzatváral stávky online.

Z podplácania polícia obvinila bývalých hráčov

Ivana Ž., Róberta R. a Mariána D. Z prijímania úplatku sú obvinení dunajskostredskí futbalisti Michal D., Ivan H., Tomáš H. a Marek B. Sprostredkovatelia úplatkov mali ovplyvňovať zápasy aj v Českej republike. "Podľa doterajšieho dokumentovania svojou činnosťou ovplyvnili najmenej 19 futbalových zápasov," povedal Gašpar.

"Ivan Ž. vytypoval futbalový zápas, určil výsledok futbalového zápasu a výšku úplatku, Róbert R. a Marián D. oslovili potom prostredníctvom ďalších osôb futbalových hráčov a tí potom svojou hrou ovplyvnili výsledok," informoval Gašpar. Podľa neho sa o tom, či bude zápas zmanipulovaný, rozhodovalo v 15. minúte zápasu, kedy online stávkové kancelárie uverejňujú svoje ponuky. "Pokiaľ ponuka sedela s dohodnutým výsledkom s hráčmi, tak sprostredkovateľ sedel na štadióne, čo bol signál pre futbalistov, že ponuka platí a majú sa snažiť dosiahnuť dohodnutý výsledok," pokračoval policajný prezident. "Keď odišiel, bol to signál, že v ponuke online kancelárie ich zápas nie je," dodal.

Úplatky vo výške 2000 až 60.000 eur

Mali sa vyplácať po zápase. Obvinení na ne mali minúť minimálne 210.000 eur. Zisk za jeden zmanipulovaný zápas mal byť približne 50.000 eur. Bližšie informácie o organizátorovi z Ázie dnes Gašpar neuviedol.

Zaisťovacia policajná akcia prebehla v Českej republike aj na Slovensku 11. septembra. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť na Slovensku, ostatných v Česku. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenia na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami. Gašpar zdôraznil, že na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina.

Všetko odštartovalo v susednom Česku

"Na začiatku celého príbehu bol hráč českého futbalového klubu, ktorý bol oslovený a ktorému asi futbalová česť nedala, aby sa s tým, stotožnil, že má upraviť svoju hru," uviedol policajný prezident. Tento hráč sa obrátil na českú políciu a začalo sa vyšetrovanie. Na novinársku otázku, či korupčný prípad súvisí so samovraždou bývalého slovenského reprezentanta spred niekoľkých dní, Gašpar odpovedal, že by tieto dva prípady nespájal.

"My v klube nemáme veľa informácií, nik nás o obvineniach našich hráčov neinformoval. Sprostredkovane sme sa dozvedeli, že dnes vypovedal Ivan Hodúr. Ale aj on sa má zajtra hlásť na tréning tak ako všetci ostatní hráči, ktorí dnes normálne trénovali," reagoval  manažér DAC Dušan Chytil.

Oficiálne vyhlásenie Slovenského futbalového zväzu  

Slovenský futbalový zväz (ďalej len SFZ) vysoko oceňuje prácu vyšetrovateľov, ktorí odhalili túto trestnú činnosť. Je v záujme futbalového hnutia očistiť ho od akýchkoľvek prejavov korupcie.

SFZ bol o celom prípade a priebehu vyšetrovania policajnými orgánmi pravidelne a priebežne informovaný. Zároveň sa na ňom aktívne podieľal, pričom poskytol polícii maximálnu súčinnosť a všetky jemu dostupné informácie.

SFZ sprostredkoval všetky relevantné dokumenty, ktoré obdržal od UEFA prostredníctvom svojho integrity officera a to najmä oficiálne správy zo systému odhaľovania manipulácie futbalových stretnutí BFDS (Betting Fraud Detection System) prevádzkovaným UEFA. Pozícia integrity officer bola v rámci organizačnej štruktúry vytvorená v roku 2011, pričom v jeho pracovnej náplni je práve poskytovanie súčinnosti pri odhaľovaní manipulácie futbalových stretnutí.

SFZ zdôrazňuje, že dôležitým faktorom pre úspešnosť vyšetrovania bola skutočnosť, že sa priebežne získané informácie podarilo udržať v tajnosti.

SFZ považuje manipuláciu výsledkov futbalových stretnutí za jednu z najväčších hrozieb futbalu a voči všetkým, ktorí sa na nej podieľajú, uplatní všetky dostupné sankcie v zmysle Stanov SFZ, Súťažného, Disciplinárneho poriadku a ďalších futbalových noriem."

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

sita

Súvisiace články