Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vladimír Wänke je na slobode
Zdielať na

Vladimír Wänke je na slobode

TRNAVA / Bývalý popredný slovenský futbalový funkcionár Vladimír Wänke, ktorému Najvyšší súd SR v novembri 2010 potvrdil trest odňatia slobody na tri roky a štyri mesiace za korupciu, ide na slobodu.

Wänke si celý trest neodsedí

Okresný súd v Trnave vo štvrtok 28. marca 2013 rozhodol o jeho podmienečnom prepustení s dvojročnou skúšobnou dobou. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa krajského súdu v Trnave Barbora Hergottová. Uznesenie nadobudlo štvrtkovým dňom právoplatnosť.

Vladimíra Wänkeho zadržali 6. marca 2007 v sídle Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na Junáckej ulici v Bratislave policajti z Úradu boja proti korupcii priamo pri preberaní desaťtisícového úplatku. Wänke takzvaný "kolok", čo bol údajne krycí názov pre úplatok, chcel za urýchlenie vybavenia registračných náležitostí okolo transferu futbalistu Andreja Masaroviča z Rakúska do ŠK Eldus Močenok. Kľúčovým svedkom prípadu bol vtedajší majiteľ klubu z Močenka Stanislav Szabó, ktorý v kauze vystupoval v pozícii agenta a celý priebeh odovzdávania úplatku natočil na kameru. Vladimír Wänke na druhý deň na mimoriadnej tlačovej konferencii odmietol obvinenia z korupčného konania a viackrát zdôraznil, že osobne od pána Szabóa obálku, v ktorej bolo 10 000 korún, neprevzal. Vyhlásil, že išlo o cielený akt pomsty a podal trestné oznámenie na Szabóa. Svoje tvrdenia zopakoval aj na Špeciálnom súde.

Odsúdili ho za branie úplatku

Proces v tejto kauze sa začal 16. februára 2009 na Špeciálnom súde v Pezinku a Vladimíra Wänkeho súdil za štvornásobný trestný čin prijímania úplatku a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Samosudca vypočul 18 svedkov, futbalových funkcionárov a futbalistov, ktorí boli v prípade zainteresovaní. Trestný spis Wänkeho mal 699 strán, obžaloba 23 strán. Prokurátor žiadal pre Wänkeho nepodmienečný trest odňatia slobody minimálne na šesť rokov a 10 mesiacov s minimálnym strážením a peňažný trest 3000 eur. Súd napokon 7. apríla 2009 rozhodol o treste odňatia slobody na tri roky a štyri mesiace a peňažnom treste 2000 eur. Najvyšší súd SR tento trest potvrdil.

Vladimír Wänke bol dlhoročným predsedom ligovej komisie SFZ, športovým riaditeľom SFZ, šéfom matriky SFZ a od 1. januára 2007 aj zastupujúcim generálnym sekretárom zväzu za Dušana Tittela, ktorý v tejto funkcii skončil k 31. decembru 2006.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články