Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Turecku 6 legionárov zo SR, o titul najmä istanbulské kluby
Zdielať na

V Turecku 6 legionárov zo SR, o titul najmä istanbulské kluby

Zdroj: web, Fenerbahce radosť so Stochom

Pred úvodným kolom nového ročníka najvyššej tureckej futbalovej súťaže Süper Lig 2012/2013.

Piatkovým zápasom medzi Eskisehirsporom a Akhisarom Belediyespor (20.00 h SELČ) sa začne najvyššia turecká futbalová súťaž - Süper Lig 2013/2014. V "krajine polmesiaca" má opäť svoje početné zastúpenie aj Slovensko. Na začiatku nadchádzajúceho ročníka sa nachádza na súpiskách tureckých prvoligových tímov až šesť Slovákov, bez výnimky reprezentantov. Dres vicemajstrovského Fenerbahce Istanbul si oblieka krídelník Miroslav Stoch. Za Besiktas Istanbul hráva útočník Filip Hološko, v Bursaspore pôsobí ofenzívny univerzál Stanislav Šesták a trojica Marek Čech, Marek Sapara, Róbert Vittek sa nachádza v kádri Trabzonsporu. Zaujímavosťou je, že všetky kluby so Slovákmi na súpiske majú vysoké ambície, azda najmenšie šance na ligový titul však má Bursaspor. Besiktas, Fenerbahce a Trabzonspor pravidelne súperia s Galatasaray Istanbul o ligový primát a inak to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude ani v sezóne 2012/2013.

Majstrovský titul obhajuje Galatasaray, ale v nabitej konkurencii to bude mať nesmierne náročné. Veľkým ašpirantom na ligové prvenstvo je aj Fenerbahce, ktorý sa počas letného prestupového obdobia výrazne posilnil. "V domácej lige sú ambície vždy iba tie najvyššie. Letné príchody sú výborné. Do kádra pribudli Dirk Kuyt, Mehmet Topal, Egemen Korkmaz, Miloš Krasič, na trvalý prestup sa podarilo získať Josepha Yoba - azda zapadnú do mužstva," povedal pre agentúru SITA Miroslav Stoch. Jeho zamestnávateľ sa dostal do play-off Ligy majstrov 2012/2013, čo znamená, že sa predstaví v pohárovej Európe. Neúspešní účastníci play-off kontinentálneho pohára číslo dva si totiž zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Pre "Fener" je to veľký úspech a zadosťučinenie, pretože v minulej sezóne ho pre korupčnú aféru vylúčili z európskych súťaží. "Nálada vo Fenerbahce je zatiaľ super. Postúpili sme cez Vaslui do play-off Ligy majstrov. Minimálne štart v Európskej lige už teda máme istý, ale cieľom, ktorý nám vedenie prízvukovalo, je skupinová fáza Champions League. Dúfame, že sa nám to aj podarí, hoci žreb nám prisúdil azda najsilnejšieho z možných súperov - Spartak Moskva. S každým sa však dá hrať. Naša motivácia je o to väčšia, že konečne môžeme hrať v kontinentálnych pohároch," doplnil druhý najlepší strelec vicemajstra z uplynulého ročníka, autor 12 ligových gólov, "Miňo" Stoch. Práve istanbulské mužstvá Fenerbahce a Galatasaray spoločne držia rekord v počte ligových primátov, oba kluby majú na konte po 18 titulov, nasleduje Besiktas Istanbul (13 titulov), Trabzonspor (6) a Bursaspor (1).

"Trabzonspor má vždy iba tie najvyššie ciele, táto sezóna nie je výnimkou. Klub už dlho nezískal domáci titul, takže priorita je jasná. Povzbudenie na prahu súťažného ročníka by mohlo prísť v Európskej lige, v ktorej sme postúpili do play-off proti Fehérváru. Na premožiteľa Slovana z 2. predkola sa môžem popýtať našich chalanov, ale vedenie Trabzonsporu a realizačný tím si dokážu zmapovať potrebné veci aj bez toho," uviedol pre SITA Marek Sapara, ktorý bol počas minulej sezóny na hosťovaní v Gaziantepspore. V porovnaní s predchádzajúcim ročníkom nebude v Turecku pôsobiť obranca Peter Pekarík, ktorý sa po hosťovaní v Kayserispore vrátil do nemeckého klubu VfL Wolfsburg. Brankár Štefan Senecký nefiguruje na súpiske Sivassporu. Priaznivcov slovenského futbalu zaujíma aj skutočnosť, ako zvládne zápasovú súťaž po ročnej zranením kolena zavinenej prestávke kanonier Róbert Vittek. Najlepší strelec SR v histórii samostatnosti (23 gólov) je už zdravotne v poriadku a od ouvertúry by mal byť k dispozícii.

Program 1. kola nového ročníka najvyššej tureckej futbalovej súťaže - Süper Lig 2012/2013 (časy sú SELČ):
Piatok 17. augusta: Eskisehirspor - Akhisar Belediyespor (20.00 h)
Sobota 18. augusta: Karabükspor - Trabzonspor (16.00), Elazigspor - Fenerbahce Istanbul, Gaziantepspor - Sivasspor (oba 20.45)
Nedeľa 19. augusta: Büyüksehir Belediyespor - Besiktas Istanbul, Kayserispor - Bursaspor (oba 19.00), Mersin Idmanyurdu - Orduspor (20.45)
Pondelok 20. augusta: Genclerbirligi - Antalyaspor (18.30), Galatasaray Istanbul - Kasimpasa (20.00)

Slovenskí futbalisti pôsobiaci v najvyššej tureckej súťaži na začiatku sezóny 2012/2013:
Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul)
Filip Hološko (Beskitas Istanbul)
Stanislav Šesták (Bursaspor)
Marek Sapara, Marek Čech, Róbert Vittek (všetci Trabzonspor)